Leblebi tüketilmesi ishali geçirebilmektedir. Bir avuç leblebi tüketilmesi yeterlidir. İshali ne keser yaban mersini ishali hafifletici etkidedir. Kurutulmuş yaban mersininin tüketilmesi önerilir, yaş olarak tüketilmesi ishali arttırıcı özelliğe sahiptir.
Demir oranı ise yüksek bir besindir. Ayrıca sindirim sistemine faydalı bir besindir. Özellikle sarı leblebi ishal gibi rahatsızlıklarda da hızla iyileşmeye yardımcı besinlerdendir. Sarı leblebinin mide bulantılarında da etkili bir yöntem olduğu bilinmektedir.
Leblebi, lif açısından zengin bir gıda olabilir ve lif, sindirim sistemi için faydalı olduğundan ishale iyi gelebilir.
Kuru karanfil, ani oluşan ishale karşı muhteşem bir karşı etki gösterir. İshali bıçak gibi keser. Eğer ishal olduysanız, hiç çekinmeden karanfil kürünü birkaç gün uygulayabilirsiniz. *İshale bağlı karın sancılarını, bağırsak hareketliliğini kısa zamanda (uyguladıktan birkaç saat sonra) ortadan kaldırır.
İshale iyi gelen besinler arasında ülkemizde belki de en ünlülerinden biri leblebidir. Vücutta yaşanan fazla su kaybı oluşumunu büyük ölçüde engeller. Aşırıya kaçmadan, günde bir avuç leblebi tüketmek ishali büyük oranda iyileştirir.
İlgili 37 soru bulundu
Düşük lifli gıdalar arasında yer alan pirinç, ishal anında etkili olmaktadır. Beyaz pirinç ile pilav veya lapa yaparak tercih edebilirsiniz. Bir süre suyun içinde bekletin nişastasını bırakınca bu pirinç suyunu için; bu çözüm de etkili olacaktır.
İlk olarak, sarı leblebi lif bakımından zengindir, bu da sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olabilir. Lif, bağırsak hareketliliğini artırarak kabızlığı önlemeye ve sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olur.
Peki su gibi ishal neden olur? Su gibi ishal genellikle bakteriyel veya viral bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkar. Kullanılan bazı ilaçlar özellikle antibiyotikler de bu duruma neden olabilir. Daha nadiren sindirim sistemi bozuklukları veya belirli gıda intoleransları su gibi ishale yol açabilir.
Soda İshale İyi Gelir mi? Soda, ishal olunduğunda tüketilmemesi gerekilen bir içecektir. İçeriğinde bulunan karbonat ve şeker ishalin şiddetini arttırabilir. Aynı zamanda ishalde sıvı kaybı yaşanırken bu kaybın şiddetini arttırabilir.
Süt ürünleri, yağlı yiyecekler, yüksek lifli yiyecekler veya çok terbiyeli yiyecekler gibi bazı gıdalardan birkaç gün uzak durulmalı, bunlar yerine kraker, kızarmış ekmek, yumurta, pilav ve tavuk gibi besinler tercih edilmelidir.
Sarı Leblebinin Faydaları
Zengin protein ve vitamin kaynağıdır. Anne sütünü artırır. Asit fazlasını alır, mideyi rahatlatır. Neredeyse yok denecek kadar az yağ içerir ve içinde bulunan yağlar vücuda yararlıdır Tokluk hissi verir.
Reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıkları olanların sıklıkla tüketmesi tavsiye edilir. Leblebi mide öz suyunun emilmesine yardımcı olarak gastrit ve ağrılara iyi gelir.
Dr. Epple, geleneksel olarak çoğu kişinin tedavi için kola içip tuzlu çubuk kraker yemesini, akut ishal durumunda tavsiye etmiyor. Kolanın çok fazla şeker içerdiğini kaydeden Epple, bunun ishali daha da kötüleştirebileceğini belirtiyor.
Uzmanlar, günde 2 avuç kadar leblebi tüketmeyi öneriyor. Günde 2 avuçtan daha fazla miktarda leblebi tüketmek ise gereğinden fazla sayıldığı için vücutta bazı önemli sorunlara yol açabilir. Bu sorunlar içinde ise kilo alımı gibi sorunlar da yer alır.
Leblebinin ishali önlediği ve iyileşmesine yardımcı olduğu bilinmektedir fakat kabızlık şikâyetlerini artırıcı özelliği de olabilir. Bu nedenle kronik kabızlık sorunu yaşayan kişilerin leblebi tüketimi konusunda hekimlerine danışmalarında yarar vardır.
Ancak tüm besin maddelerinde olduğu gibi beyaz leblebi de aşırı tüketildiğinde mide krampları ve hazımsızlık gibi problemlere neden olabilir. Yüksek lif içeriği ile dikkat çeken besinin aşırı tüketimi bağırsaklarda şişkinlik, gaz ve kabızlık yaratır.
Su kaybını önlemek için su ve sulu gıdalar (kayna- mış soğumuş su,Tuzlu ayran, açık çay, elma, şeftali, havuç suyu ) her zamankinden fazla veriniz. .
Sıvı kaybını önlemek için bol miktarda su, ayran ve bitki çayı gibi sıvıları tüketmek önemlidir. Bununla birlikte, alkol, kafeinli içecekler ve gazlı içecekler gibi bazı içecekler ishali şiddetlendirebilir.
İshali kesmek için kahve içilmesi sanılanın aksine ishali kesici etkiye sahip değildir. Kahvedeki kafein uyarıcı etkiye sahiptir ve beyin fonksiyonlarını uyarmanın yanı sıra bağırsak mukozasını da etkileyebilir.
Zehirli (Tehlikeli) ishal nedir? Zehirli ishal, birçok kişinin korktuğu bir problemdir. Tehlikeli olarak da belirtilen zehirli ishal belirtileri, şişkinlik, gaz ve karın ağrısı olarak sıralanabilir. Zehirli ishal rengine dair söylenecek bir durum yoktur, önemli olan sıvı derecesi olmaktadır.
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
Üşütme, genellikle havaların soğuması ile kişilerde; burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Bu gelenek yıllardır devam etmektedir. Leblebi birçok türde reyonlarda yer alır. Sarı leblebi, beyaz leblebi ve baharatlı tatları ile damak zevklerine hitap eder. Pek çok diyetisyen ara öğünlerde danışanlarına leblebi tüketmelerini tavsiye eder.
Yani leblebi yemek kilo verdirir mi dediğimizde sarı leblebinin bu işe yaradığını söylemek doğru olacaktır. Aynı zamanda tokluk hissi verir. Bu sebeple belli ölçüde tüketildiği zaman bir sonraki öğünde daha az yemenize yardımcı olur.
Lif sayesinde bağırsakların çalışmalarını düzenler, kabızlık ve şişkinliği giderir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri