Profesyonel fotoğrafçı olmak için önce eğitim alın! Profesyonel bir fotoğrafçı olmak için her meslekte olduğu gibi eğitim almak, fotoğraf ajanslarında deneyim kazanmak gerekir. Eğitim almak isteyenler 2 yıllık meslek yüksekokullarında fotoğrafçılık ve kameramanlık bölümlerinde okuyabilirler.
Fotoğrafçı olmak için birçok yol var. Bunlardan ilki üniversitelerin 2 ya da 4 yıllık Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümünden mezun olmak. Bununla birlikte Radyo- Tv- Sinema, Görsel Sanatlar ve İletişim Tasarımı bölümlerinden mezun olan kişiler de profesyonel olarak fotoğrafçılık yapabilir.
Fotoğrafçılık kursu, ortalama 1 ay ile 3 ay arasında sürer. Fotoğrafçılık kursunun kapsamına, temel ya da profesyonel düzeyde olmasına bağlı olarak alınacak eğitimin süresi değişebilir. Bazı özel öğrenim kurumlarında ise bu alanda düzenlenen eğitimler yaklaşık 3 saat ile 5 saat arasında sürer.
Türkiye'de fotoğrafçıların aylık brüt maaşları ortalama olarak 12.000 TL ile 26.000 TL arasında değişebilir. Ancak, fotoğrafçıların çalıştıkları sektöre ve kuruma göre maaşları değişebilir.
Üniversitede 4 yıl boyunca fotoğrafçılık üzerine eğitim alan kişilerin iş bulma şansı daha yüksek olur. Fakat çeşitli sertifika programları aracılığıyla Fotoğrafçılık Eğitimi alan kişiler de kendilerini geliştirdiklerinde bu mesleği yapabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Temel fotoğrafçılık kursumuz 7 hafta 25 saat, ileri fotoğrafçılık kursumuz 7 hafta 21 saat olmakla birlikte MEB onaylı fotoğrafçılık kursu 15 hafta 96 saat, mesleki fotoğrafçılık kurslarımız 6 hafta 20 saat, workshoplarımız 1 gün 3 saatten oluşmaktadır.
Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Önlisans Programında mezuniyet koşullarını yerine getiren öğrenciler, “Açıköğretim Fakültesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Önlisans Programı Diploması” alırlar.
eleman.net verilerine göre, Fotoğrafçı 2023 yılında ortalama 22.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Fotoğrafçı , Temmuz 2023 yılında ortalama 22.200 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 17.380 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Üniversitelerin; Sinema ve Televizyon, Fotoğrafçılık ve Kameramanlık bölümlerinden mezun olarak fotoğrafçı olunabilmektedir. Fotoğrafçılıkta, alınan eğitimin yanı sıra mesleki tecrübe de oldukça önem taşır.
Fotoğrafçılık mesleği aslında çok geniş kapsamlıdır. Fotoğrafçılık ve kameramanlık alanında moda fotoğrafçılığı, ürün fotoğrafçılığı, seyahat fotoğrafçılığı, mimari fotoğrafçılığı gibi birçok farklı sanat dalı vardır. Fotoğrafçılık ve kameramanlık bölümü meraklılarına farklı alanlarda uzmanlaşma imkanı verir.
Fotoğrafçı Olmak İçin Bölüm Okumanız Şart Değil!
2 veya 4 seneye yayılmış uzun bir eğitim programı yerine uygulamalı ve sizin beklentilerinize yönelik fotoğrafçılık dersleri ile çok daha kısa sürede kendinizi geliştirebilir, profesyonel dünyaya hazırlanabilirsiniz.
MEB onaylı fotoğraf sertifikası için MEB'e bağlı hizmet veren bir fotoğraf eğitim merkezinden eğitim almanız ve sonrasında kursu başarıyla tamamlamak için MEB gözetmenlerinin de yer aldığı bir sınava girmeniz gerekir. Ayrıca MEB onaylı fotoğraf kursu programları MEB tarafından hazırlanmış müfredata göre düzenlenir.
1. Alanında kalfalık belgesi alan öğrenciler açık liseye ve açık meslek lisesine geçişlerinde almış oldukları dersler değerlendirilir. 2. Alanda eğitimini tamamlayarak kalfalık belgesi alan öğrenci Fotoğrafçılık Alanı'nda ustalık belgesi için gerekli olan ustalık eğitimine devam edebilir.
Fotoğraf Stüdyolarıyla Çalışabilirsiniz
Bunun için yalnızca sektörün güvenilir ajanslarından biriyle çalışması ve günlük yeterli sayıda ve kalitede fotoğraf üretebilmesi yeterlidir. Bu süreçte ürün fotoğrafçısı maaş ortalamasının 4 bin ile 10 bin arasında olduğunu söylemek mümkündür.
Fotoğraf stüdyosu açarken ustalık belgenizin olması halinde şahıs işletmesi kurarak rahatlıkla ticari hayatınıza başlayabilirsiniz. Ustalık Sertifikası almadan iş yeri açabilmek için Ticaret Odası'na kayıt olup ticari sicile geçtiğiniz taktirde herhangi bir ustalık belgesi olmadan iş yeri açabilirsiniz.
Bu anlamda bir stüdyo açmak için net bir maliyet bulunmamaktadır. Ancak günümüzde bir fotoğraf stüdyosu açmak ortalama olarak 150.000 ile 750.000 TL civarlarından değişkenlik göstermektedir.
Fotoğrafçılıkta özgün ve profesyonel olan kişileribulmak birazcık zor maalesef. Bizim için fotoğrafçılıkta önemli olan özgünlük ve profesyonelliktir. Profesyonel fotoğrafçı olmak istiyorsanız çekimleriniz kendinize özgü olmalı ve taklitlerden kaçınmalısınız.
Günümüzde dijital fotoğraf makinelerinin gelişen teknolojisi nedeniyle güzel fotoğraf çekebilen herkes kendini profesyonel fotoğrafçı olarak ilan ediyor.
Üniversite tercih zamanınızda ise Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü ya da Meslek Yüksek Okulu Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümü tercihi yaparak fotoğrafçılığa dair ileri adımlar atabilirsiniz.
Fotoğrafçılık ve kameramanlık bölümü hem medya ve basın yayın sektöründe çalışmak üzere, hem de sinema ya da reklam filmlerinde görevlendirilmek üzere fotoğrafçı ve kameraman yetiştiren bir bölümdür. Bu bölüm eğitimi hem devlet üniversitelerinden, hem de özel üniversitelerden alınabilir.
Fotoğrafçılık, Kullanılacak düzene göre farklı sistemleri içermekle beraber, görüntü sensörü (fotoğraf makinesi, video kamera vs), film, karanlık oda, lens ve ışık kullanarak, gözle görebildiğimiz cisim ve şekilleri, film ya da dijital ortam üzerine kaydederek görüntü oluşturma işidir.
Özetle, Fotoğraf bölümü, öğrencilere görsel anlatım ve estetik konularında eğitim veren bir lisans programıdır. Bu program mezunları, fotoğraf stüdyolarında, basın ve yayın sektöründe, reklam ajanslarında, sanat galerilerinde, turizm sektöründe ve özel müşterilere hizmet veren fotoğrafçı olarak çalışabilirler.
Tablo sütunları aşağıdaki gibidir. Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümü 2023 taban puanları en düşük 188,22802, en yüksek 334,94662'dir. Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 1713078, en yüksek 292370'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri