Sarma tütünün özellikle neminin korunması, kuruma ve küflenmenin engellenmesi gerekir. Bu sebeple hava almayacak kaplarda güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edilir.
Eğer hava serinse dolaba koymadan da saklayabilirsiniz. Böyle hallerde en çok yapılan hata tütünü hiç havalandırmamak. Tütün uzun süre poşette -yada hangi saklama kabını kullanıyorsanız- alt kısımları hava almadan kalırsa muhtemelen küflenecektir. Tütünün küflenmemesi için bir kaç günde bir çıkartıp havalandırın.
Gazete kağıdı üzerinde bir kaç saat kalsın. Böylece fazla nemini atmış olacaktır. Tütün istediğiniz kıvama geldikten sonra tekrar poşetine yada bir saklama kabına alıp mutfak dolabının sebzelik kısmına yerleştirebilirsiniz. İkinci bir yöntem ise sebze yardımıyla nemlendirmektir.
Fermente tütünden yapılan puroların aromasını koruması ve bozulmaması için belirli bir nem-sıcaklık dengesinde hava almayan kapalı kutularda saklanması gerekir. Puro saklama ortamının ideal değerleri ortalama 16-18 derece sıcaklık ve %65-72 nem seviyesidir.
Tütünlerin bulundukları ortam havasının rutubet ve hararet koşullarından etkilenirler ve bunun sonucu havadan rutubet alıp tavlanırlar veya havaya rutubet vermek suretiyle tavları azalır veya kururlar. Bu itibarla bir higroskopik madde olan tütünün bulunduğu yerin havasının rutubet durumu ile sıkı bir ilişkisi vardır.
İlgili 45 soru bulundu
Tütünü, oda sıcaklığında ve direkt güneş ışığından uzak bir yerde saklayın. Nem seviyesini koruyun: Bitlis tütünü, nemin fazla olduğu yerlerde hızla bozulabilir. Tütünü, nemli ortamlardan uzak tutun ve bir nem kontrol ürünü kullanarak nem seviyesini kontrol edin.
"Nikotin zehirlenmesine dikkat"
Nikotin zehirlenmesinin belirtileri olan ateş, bulantı, kusma, tükürük salgısında artış, tansiyonda yükselme, kalp hızında artma, solukluk, güçsüzlük, bağırsak hareketlerinde artış ve buna bağlı karın ağrısı, ishal, baş dönmesi, baş ağrısı, titreme ve soğuk terleme görülebilir."
İçi tütün dolu olan sigara dış koşullara ve fazla oksijene maruz kaldığı zaman nemlenir ve bayatlar. Sigaranın kâğıdının nem almaması ve içindeki tütünün bayatlamaması için hazır olanlarda paket, sarma olanlarda tabaka kullanılır.
Tütün yaprakları, kesilmiş tütün ve kağıt son derece higroskopiktir, yani hava çok kuruysa nemlerini çevreye verirler. Kuru hava, tütünün özelliklerinin bozulmasına neden olarak büzülme, ağırlık kaybı, kırılganlık, pullanma, yarılma ve yırtılma ile sonuçlanır.
taze sigaradan ayirt etmek son derece basittir. sigara, ortasindan kavranir. bas parmak ve isaret parmagi arasinda hafif bir baskiyla yuvarlanir. eger sigaradan catir cutur, hisir hisir tarzi sesler geliyorsa tutunun bayatladigi farkedilir.
Risk yüksekliğinin nedeni sarma sigaraların, filtreli sigaralara göre daha kanserojen olması ile açıklandı. Rolke, tütün ürünleri satışının üçte birinin hala sarma sigaralar olduğu Norveç'te akciğer kanseri olan 333 kişiyle yaptığı araştırmada, hastaların yüzde 80'inin sarma sigara içtiğini tespit ettiğini kaydetti.
Bu nedenle zevkli ve hafif tütün içmek isteyenler tercihini hakiki Bitlis tütününden yana kullanıyorlar. Bitlis tütünü hiçbir şekilde tüketim sonrası üzerinizde koku bırakmıyor ve içen kişinin çevresinde bulunan kişileri de asla rahatsız etmiyor.
tütün kuruduğunda poşetine 1 mandalina kabuğu koyup poşeti sıkıca kapalı tutup 40 dk sonra kabukları çıkarıp mis gibi sigara içebilirsiniz. eğer birkaç saat unutursanız sonuç çok nemli olabilir ve bu kez tütünü kurutmaya çalışabilirsiniz. ha bi de mandalinayı nereden bulucam lan derseniz limon kabuğu da işe yarar.
Yetiştirilen tütün çeşitlerine göre dünyanın farklı yerlerinde güneşte, kapalı hangarlarda, ateş yardımıyla kazanlarda çeşitli yöntemlerle kurutulur. Türkiye' de ise ızgara, vagon, ayna gibi güneşte kurutma yöntemi kullanılmaktadır. Türk tütünlerinin kurutulmasında güneşte kurutma yöntemi kaliteli ve ekonomiktir.
Tütünün renk durumu ile birlikte yaprak ayasının renginin parlak veya mat görüşü ile yüzeyinin düz ve pürüzsüz veya pürüzlü olması durumları da önemli birer kalite işaretidir. Bu tütünlerin anatomik strüktürü ve kimyasal bileşimlerindeki maddelerin mahiyetleri ile ilgilidir.
Tütünün kurtlanması (Lacioderma)
Puroların dış yaprakları üzerinde küçük kurt delikleri görüyorsanız, purolarınız kurtlanmış demektir.
Sigara içerken boğaz yanması ise genel olarak yüksek nikotin seviyesine bağlı olarak ortaya çıkar. Genellikle öksürükle birlikte görülen boğaz yanması, sigara kullanan kişilerde az su tüketimine bağlı olarak da görülebilir.
4-6 gün süresince damar kuruması tamamlanır ve tütünler istife alınır. tamamlanmaktadır. 3.Dizim makinası ile dizilmiş tütünlerin kurutulması: Kırımı yapılan tütün yaprakları boyutlarına göre her göze eşit miktarda gelecek şekilde dizim makinasının içerisinde bulunan kasetlere yerleştirilir.
Tütün ve sigara dumanından en çok etkilenen organ akciğer olduğundan buna yönelik hastalıklar da artmaktadır. Özellikle sigara içerisinde yer alan katran akciğere en büyük zararı veren madde olarak bilinir. Sigara yüzünden astım, KOAH, bronşit ve amfizem gibi çeşitli akciğer hastalıkları ortaya çıkar.
Sigarayı Tamamen Bıraktıktan 15 Yıl Sonra, Vücudunuzun Hiç Sigara İçmemiş Gibi Temizlendiğini Biliyor Muydunuz?
Sigara içenlerin yaklaşık yarısı tütüne bağlı hastalıklardan ölmekte ve ortalama olarak 14 yılını kaybetmektedir. Tütün ürünleri tüketimiyle dünya çapında her yıl 7 milyondan fazla insan ölmektedir, yani her 10 ölümden birinin nedeni sigaradır.
Her sigara ömürden giden 12 dakika
Hatta yapılan araştırmalarda, içilen her bir sigaranın insan ömründen 12 dakika çaldığı hesaplandı. Dünyada her yıl 4 milyon, Türkiye'de ise 100 bin insan sigaradan hayatını kaybediyor.
Sigara şeklinde tüttürülerek veya ince kıyılmış tütünü emerek nikotin kullanılır. Normal bir sigara 20 mg. nikotin bulundurmasına karşın yanarak içildiğinden 1-1.5 mg nikotin alınır.
Kıbrıslı gazetesi, küflü sigara içilmesi durumunda sağlık yönünden ne gibi zararlara yol açacağı yönünde yaptığı araştırmada ciddi bulgulara rastladı. Görüşüne başvurulan bazı doktorlar, bunun akciğer enfeksiyonuna ve Solunum yollarında ciddi hastalıklara yol açabileceğini belirttiler.
Bol sıvı tüketin; vücudun temizlenmesini hızlandırarak, nikotinin vücuttan temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Yoğurt tüketin; günde 2 kase yoğurt tüketmeye çalışın. Yoğurt hem nikotini hem de nikotinin ciğerlerinize verdiği zararları telafi etmede yardımcıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri