3 çeşit hikaye türü vardır. Bunlar; olay, durum ve modern hikayelerdir.
Öykü zaman içerisinde ikiye ayrılmıştır; olay hikâyesi ve durum hikâyesi. Olay Hikâyesi: Bir olay merkezinde gelişen ve sonuçlanan hikâyelerdir.
İlgili 43 soru bulundu
Hikayelerin olay ve durum olmak üzere iki ayrı türü vardır. Olay hikayelerinin serim, düğüm ve çözüm bölümleri vardır. Guy de Maupassant, olay hikayelerinin en başarılı örneklerini verdiğinden Maupassant tarzı hikayeler olarak bilinir. Durum hikayelerinde olay örgüsünün önemi azaltılmıştır.
Durum Öyküsü (Çehov Tarzı Öykü)
Bu romanlarda da olaylar konu alınabilmekle birlikte, asıl ağırlık karakterler arasındaki diyaloglar, karakterlerin hissettikleri, düşündükleri ve verdikleri tepkiler üzerindedir. Yazarlar, böyle öyküleri kullanarak belli bir “durum” anlatmaya çalışırlar.
Durum ya da kesit hikâyesinde, olay ön planda değildir; bunun yerini durumlar ve yaşamdan kısa kesitler almıştır. Bu tarz hikâyeler, Rus yazar Anton Çehov'un (1860-1904) adıyla da anılır: “Çehov tarzı hikâye.” Durum ya da kesit hikâyelerinde, klasik anlatı düzeni söz konuş değildir.
HİKÂYENİN TANIMI! Yaşanmış ya da yaşanabilecek olayları okuyanlarda estetik duygu uyandıracak şekilde ele alındığı kısa sanatsal metinlere hikâye denir.
Hikayede olduğu gibi, durum hikayesinde serim, düğüm ve çözüm bölümleri belirgin değildir. Geniş zamana yayılan herhangi bir olayı değil, gün içerisinde yaşanabilirliği olan kısa anları konu edinen hikaye türüdür. Bu bakımdan, kesin bir sonuca bağlanmayan ve havada kalabilen öykülerdir.
Halk hikayeleri çoğu zaman konularına göre değişiklik gösterir. Halk hikayeleri aşk, dini temalı kahramanlıklar ve destani halk hikayeleri olarak üç bölüme ayrılmaktadır. Aşk hikayelerinde toplum tarafından en iyi bilinen Kerem ile Aslı, Tahir ile Zühre ve Leyla ile Mecnun gibi efsanevi aşklar anlatılır.
Olay hikâyesi, Fransız yazar Guy de Maupassant'ın (1850-1893) adıyla da anılır: “Maupassant tarzı hikâye.” Olay hikâyesinin ana özelliği, klasik anlatı düzenine uygun olmasıdır. Bu tarz hikâyelerde olay akışı; giriş, gelişme ve sonuç bölümleri şeklinde bir düzenlenişe sahiptir. Olay, metnin başat ögesidir.
Halk hikâyeleri ise olağanüstülük düzeyinin ikinci safhasında yer alır ve destanlara oranla halk hikâyelerinin olay örgüsü daha gerçekçidir. Halk hikâyeleri bu yönüyle modern çağların yazın türleri olan roman ve öykü gibi mensur türlerle, destan arasında bir geçiş sürecini yansıtan ürünlerdir.
Hikaye(Öykü) Nedir? TANIM: Yaşanmış veya yaşanması mümkün olan olayların okuyucuya haz verecek şekilde anlatıldığı kısa edebî yazılara "hikâye (öykü) denir.
Bunlar olay hikayesi, durum hikayesi ve modern hikayedir. Olay hikayesinde yer zaman kişiler bellidir ve bir olay örgüsü bulunur. Durum hikayesinde ise bir durum ya da hayatın içinden belli bir kesit anlatılır.
Merak ögesi ön plana çıkarılmamıştır.Serim, düğüm, çözüm planına uyulmamıştır. Durum ağırlıklıdır.Hikâyede bitmemişlik duygusu söz konusudur. Serim, düğüm, çözüm bölümlerinden oluşan düzenli bir planı vardır.Olay ağırlıklıdır. Hikâye beklenmedik bir sonla bitirilmiştir.
TANIM: Yaşanmış veya yaşanması mümkün olan olayların okuyucuya haz verecek şekilde anlatıldığı kısa edebî yazılara "hikâye (öykü) denir.
Hikaye, tamamen sözlü kültürden ortaya çıkmış, yazarının anonim olduğu eserlerken öykü ise kurmaca metinler olup sahibinin belli olduğu bir yapıdaki edebi eserlerdir. Bu türdeki eserler, bir ya da en fazla iki karakterin yer aldığı, max. 7500 kelimeye kadar yazılan metinlerdir.
Dünya edebiyatında ilk hikaye kitabının adı Decameron Öyküleridir. 14. yüzyılda kaleme alınan bu eser toplam 100 hikayeden oluşur.
Durum hikayesinin ilk örneklerini Rus yazar Anton Çehov vermiştir. Çehov tarzı öykü ismiyle de bilinen bu yazın türünde ilk kez klasik kurgunun dışına çıkılmıştır. Karakterlerin yaşadıklarından çok hislerinin, düşüncelerinin ve izlenimlerinin ön plana çıktığı durum hikayesinin kahramanları sıradan insanlardan seçilir.
Çehov tarzı hikaye, durum hikayesi olarak bilinen bir türdür. Bu türün diğer ismi ise kesit hikayesidir. Çehov tarzı hikayenin ismi Rus yazar Anton Çehov'dan gelmektedir.
Durum öyküsünün kuralları Rus yazar Anton Çehov tarafından belirlendiği için, bu tür öykülere Çehov Tarzı Hikaye denir. Durum Hikayesi Nedir? Günlük yaşamdan kesitler sunan, olaydan çok diyaloglara ve gözlemlere yer verilen hikayelere durum hikayesi denir.
Olay Hikayesi Temsilcileri
Dünya Edebiyatında olay hikayesinin en önemli yazarı, Fransız kökenli Guy de Maupassant olarak bilinir. Yazarın, olay hikayesi türünde 300 kadar hikâye yazdığı bilinmektedir. Türk edebiyatında ise olay hikayesi denildiğinde akıllara önce Ömer Seyfettin gelir.
Karakterlerin duygu ve düşüncelerinden çok birbiri ardınca gelişen olayların anlatıldığı öykülere, Maupassant tarzı hikaye denir. Bu tür hikayeler ilk kez Fransız yazar Guy de Maupassant tarafından kaleme alındığı için, olay öykülerine bu isim verilmiştir.
Semaver'i okuyun. Sayısız insan var Semaver'i yaşayan.. Kitap durum hikayesin ülkemizdeki öncü yazarı tarafından insanı sıkmayan uzunlukta anlatılmış güzel bir kitaptır. Özellikle ilk hikayesi semaver insanın acısını olduğu gibi anlatmış ve giriş hikayesi olmayı gerçekten haketmiş bir hikayedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri