Bol su için: Gün boyunca su içmek yiyecek artıklarını ve bakterileri temizlemeye yardımcı olur. Başka bir ağız kokusu suçlusu olan kronik ağız kuruluğuna da yardımcı olabilir. Şekersiz sakız çiğneyin: Sakız tükürüğü uyarır, bu da ağzınızın nemli kalmasına yardımcı olur ve ağız kokusunu en aza indirebilir.
Ağız kokusu varlığında ilk önce ağız ve diş hijyeni alışkanlıkları gözden geçirilmelidir. Yemekten sonra dişler ve dil fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve bol su içmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalıdır. Bu gibi değişiklikler yaptıktan sonra ağız kokusu devam ederse, diş hekiminize başvurulması gerekir.
Ağız kokusu ise boğaz enfeksiyonlarının ve diş çürüklerinin tedavi edilmesi ile çözülebilir. Ayrıca; diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve ağız bakım sularının kullanımı da alışkanlık haline getirilmeli ve ihmal edilmemelidir.
Fırçalanmayan, diş ipi ve gargara kullanılmayan dişlerde gıda parçacıkları ağızda kalabilir. Dişlerin arasında kalan yemek artıkları, diş etlerinin çevresinde ve dilde bakteri üremesine neden olur ve bu durumda nefesin kötü kokmasına yol açar. Antibakteriyel ağız gargaraları kokuyu azaltmaya yardımcı olabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Nefes kokması olarak da adlandırılan bu durum; ağız ve diş sağlığının ihmal edilmesi, boğaz enfeksiyonu, diyabet, böbrek ve karaciğer hastalıkları, uzun süre aç kalmak, reflü gibi nedenlerle ortaya çıkabileceği gibi solunum ve sindirim sistemi kanserlerinin de habercisi olabilir.
Prof Saraçoğlu'nun ağız bakımı için önerdiği Adaçayı ile her gün ağız temizliği yapıldıktan sonra bir defa gargara yapmak ağızda oluşabilecek bakterilere ve ağız kokusuna karşı oldukça etkilidir.
Ağız kokusu tespit edilen hasta Kulak Burun Boğaz ve Diş Hekimi tarafından değerlendirilir.
Ağız kokusu ilaçları, genellikle gargara, ağız spreyi veya tablet formunda bulunur. İlacın kullanım talimatları ürünün türüne ve üreticiye göre değişebilir, bu nedenle ilacı kullanmadan önce mutlaka ambalajındaki talimatları dikkatlice okuyunuz.
2-Ilık tuzlu su ile gargara yapın
Tuzlu su ile gargara yapmak, ağız kokusunu durdurmak için doğal ve pratik bir yöntemdir. Bir bardak suya yarım çay kaşığı tuz koyarak her bir yudumu yaklaşık 30 saniye ağzınızda çevirin ve tükürün.
Dilinizi temizleyin: Fırçalamadan sonra hala ağız kokusu hissediyorsanız, dilinizde yemek kalıntısı olabilir. Bir dil sıyırıcı (eczanelerden kolayca temin edebilirsiniz) deneyin veya bu sorunu çözmek ve bakteri birikimini önlemek için dilinizi diş fırçanızla fırçalamayı deneyin.
Bu gibi durumlarda gerekli olan teşhisi koyabilmek adına en yakın diş hekimine başvurmak gerekmektedir. Yine diş hekimi yapmış olduğu tüm kontrollerin ardından bir tedavi uyguluyor ve istenilen sonuçları alamıyorsa doğru bir yönlendirme sağlayarak farklı bir branş doktoruna görünmeniz gerekebilir.
Sigara dumanı, USB (uçucu sülfür bileşikleri) içerir. Aşırı sigara, kıllı dile yol açar, bu da tütün kokusunun ve gıda artıklarının tutulmasına sebep olur. Sadece sigaraya bağlı ağız kokusu 24 saat sürer.
En temel ve yaygın nedeni hijyen eksikliği olan ağız kokusu, yenilen veye içilen gıdaların diş aralarına girmesi ve dilde birikmesi sonucu olmaktadır. Kalan artıkların üzerinde bakteri üremesi olur ve kökü kokuya sebep olur. Ancak bu koku kalıcı değildir ve ağız hijyeni sağlandığında ortadan kalkmaktadır.
Doğru ve etkin diş fırçalama,diş ipi ve dil fırçası kullanımı, varsa protezlerin temizliğinin sağlanması önem taşıyor. - Çinko içeren gargaralar ve sakız kullanımı işe yarıyor. - Bol ve sık su tüketilmesine dikkat etmek gerekiyor. - Aç kalmamak ağız kokusunu engellemede etkili oluyor.
A, B vitamini eksikliği, demir eksikliği, yaşlılık, hastanın çok kilo kaybettiği diyetler de ağız kokusuna yol açabiliyor.
Ağız kuruluğu, ağız kokusuna neden olabilir, dolayısıyla bol su içilmelidir. Ağız kuruluğuna yol açan meşrubatlardan, kahveden ve alkolden kaçınıp bol miktarda su içerek bunu gerçekleştirebilirsiniz. Şiddetli ağız kuruluğu sorunu yaşamanız durumunda diş hekiminiz reçeteli yapay tükürük önerebilir.
Mideden gelen ağız kokusunun temelinde GÖRH veya reflü, böbrek hastalıkları, ülser, midede H.pylori bakterisinin varlığı gibi nedenleri yer alabilir. “Sabah ağız kokusu neden olur?” sorusunun cevabı da mide sağlığını etkileyen reflü veya ülser gibi hastalıkların varlığı olabilir.
Halitosis ölçümü ağız kokusunun tespiti için kişiye özel yapılan bir uygulamadır. Halitometre adı verilen ölçüm cihazı kullanılarak yapılır. Bu ölçüm sayesinde, ağız kokusu planlanır ve tedaviyle birlikte nasıl sonuçlar elde edilebileceğine karar verilir.
Kronik Ağız Kokusu Tedavisi
Ağız kokusu bir hastalıktan kaynaklı ise bu hastalığın tedavisi yada ağız hijyeninden kaynaklı ise gerekenlerin yapılması sonucunda tedavi edilebilir. Eğer doğru tanı konulursa yüzde doksan oranında ağız kokuları tedavi edilebilmektedir.
Sinüzit, zatürre, şeker hastalığı, bronşit, bronşiolit, bademcik enfeksiyonları, reflü, laktoz intoleransı, çeşitli mide hastalıkları, bazı böbrek ve karaciğer hastalıkları ağız kokusuna yol açabilir.
Kokunun gün içinde kendiliğinden kaybolması beklenir. Herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Ancak koku kalıcıysa, sebebi sandığınızdan çok daha farklı olabilir. Ağız içi hijyenin tam olarak sağlanamamasından dolayı oluşan ağız kokusunun giderilmesi, ağız ve diş temizliğinin eksiksiz yapılmasıyla gerçekleştirilebilir.
Evden limon yiyerek çıkın
Ağız kuruluğuna neden olan burun eğriliği, burun eti büyüklüğü ya da alerji gibi durumlar giderilmelidir. Tükürük salgısını arttırması için limon yemek ya da şekersiz sakız çiğnemek sabahları oluşan ağız kokusunu gidermek için etkilidir.
Antiseptik ve antibak- teriyel oldukları için çürüme ve kokuşmaya sebep olan bakterileri ve viral enfeksiyon oluşturan virüsleri yok ederek kalıcı çözüm sağlarlar. 1 damla limon yağını veya naneyi direkt ağzınıza damlatabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri