Tokluk hissi veren yiyecekler arasında tam tahıllar, protein kaynakları, sebzeler, meyveler, süt ve süt ürünleri ile kuruyemişler yer alır. Ceviz, elma, yoğurt, mercimek, tam buğdaylı makarna, kiraz, üzüm ve fasulye gibi yiyecekler tokluk hissinin uzun süre gidebilmesine destek verebilir.
Protein kaynaklarının başında gelen et, tavuk ve balık diyette sizi tok tutacak besinler arasındadır. Özellikle omega 3 açısından çok zengin olan balık, tokluk hissi vermenin yanında, kalp – damar sağlığınızı da korur. Haftada 2 gün kırmızı et, 2 gün balık, 3 günde tavuk eti tercih edebilirsiniz.
Sebzeler, baklagiller, tam tahıllar ile şeker miktarı çok yüksek olmayan meyveler doğru karbonhidratlardır. Fasulye, bezelye, mercimek, lahana, pazı, ıspanak, pırasa, kepekli bulgur, ekşi maya ile yapılan tam tahıllı ekmek, elma, portakal, kayısı gibi seçimler sizi daha uzun süre tok tutacaktır.
Konuyu özetlersek; Öğünümüzde yağ varsa (tereyağ, hindistan cevizi yağı, avacado, zeytin, zeytin yağı, et, balık) ve triptofan varsa (hindi eti, çiğ kakao) CCK yı arttırıp tokluk hissine tatmin hissine kavuşabiliriz.
İlgili 38 soru bulundu
Meyve grubunda en etkin tokluk sağlayan meyve, kabuğuyla yenen yeşil elmadır. Sabah kahvaltısından sonra günde 1 elma sizi etkin olarak korur ve tok tutar. 3. Tarçın: Glisemik indeksi yüksek besinler ani insülin yükselmesine bağlı olarak zamanla kan şekerinin düşmesine bağlı olarak açlık hissine neden olurlar.
Leptin, yağ hücrelerinde üretildikten sonra kan dolaşımı aracılığıyla beyne iletilir. Bu nedenle genellikle “tokluk hormonu” olarak adlandırılır çünkü vücutta yeterli enerji depolandığında artan leptin seviyeleri beyne tokluk sinyali gönderir.
Kırmızı et: Balık gibi kırmızı et de yüksek protein içeriği sayesinde toklukta etkilidir. Protein yönünden zengin besinler arasında, balık etinden sonra en çok tok tutan besindir. Yoğurt: Yoğurt; süt proteinleri, kalsiyum içeriği ve probiyotik özelliği sayesinde hem sağlıklı hem de uzun süre tok tutan bir besindir.
Beyne tokluk sinyalinin gitmesinin en az 15-20 dakika sürdüğünü söyleyen diyetisyenler kilo vermek isteyenler için şu önerilerde bulunuyor. "Az çiğneyip, hızlı yersenız tokluk oluşana kadarki sürede daha çok yemek yerseniz aldığınız kalori miktarı artar.
Yeşil çay, metabolizmayı hızlandırır. Yeşil çay, yüksek oranda antioksidan içerir. Yağ yakımını destekler ve zayıflatır. Yeşil çay tokluk hissi sağlar, iştahı baskılar.
Elma içerdiği lif sayesinde tokluk hissini artırırken, bağırsaklardaki yararlı bakterilerin çoğalmasını, zararlıların uzaklaştırılmasını sağlıyor. Ayrıca içerdiği polifenoller sayesinde vücuttaki stres oranını azaltarak kilo kaybına destek oluyor.
Sahurda En Çok Ne Tok Tutar? Sahurda en çok ne tutar sorusunun cevabı yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, yoğurt, süt, domates, salatalık ve yulaf ezmesi olarak verilebilir. Özellikle haşlanmış yumurta ve tam tahıllı ekmek tok tutar.
Bir adet haşlanmış yumurtanın altı saat tokluk etkisi var. Bu nedenle kahvaltınıza yumurta gibi protein yönünden zengin yiyecekleri dahil etmek, kilo verme konusunda size faydalı olabilir.
Sahurda Ne Tok Tutar, Ne Susatmaz? Ramazan günlerinde oruç tutarken çok çabuk acıkıp susamamak için sahurda tok tutan susatmayan yiyecekler tercih etmelisiniz: Domates, salatalık, haşlanmış yumurta, tuzsuz peynir, yoğurt, süt, tam tahıllı ekmek.
Bunun için iştah kesici çeşitli ilaçlar ve gıda takviyeleri devamlı olarak piyasaya çıkmaktadır. Bunların birçoğunda bilimsel veriler yeterli değildir ancak bir uzman eşliğinde kullanıma karar vermek gerekir. İştah kesici bir ilaç olan Sibutramin, Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklanmış ve piyasadan kaldırılmıştır.
Tok tutucu etkisi olan çiğ badem, ceviz, leblebi, kaju gibi kuru yemişler ve çeşitli meyve kuruları gece acıkmaları için ideal atıştırmalıklar olacaklardır. İçeriğini bildiğiniz sağlıklı yoğurtlarla ya da süzme peynirlerle bir dilim ekmek tüketerek bile açlığınızı bastırmanız mümkün.
Bir adet haşlanmış yumurtanın altı saat tokluk etkisi vardır. Bu nedenle kahvaltınıza yumurta gibi protein yönünden zengin yiyecekleri dahil etmek, kilo verme konusunda size yardımcı olabilir. Günde en az 8 bardak su içmeyi unutmayın.
Leptin, metabolik bir hormondur ve çoğunlukla yağ hücrelerinde oluşur. Yağ hücreleri leptin salgıladığında kan yoluyla beyne taşınır. Tokluk hormonu olarak da bilinen bu protein, vücudun yağ depolarını düzenleme işleviyle yakından bağlantılıdır.
Böyle yaptığımız zamanlarda da, genellikle abur cubur, tatlı yiyecekler gibi, geçici olarak rahatlatıcı, ancak sağlıklı olmayan yiyecekler yeriz. Karnını doyurmak için değil, kendinı daha iyi hissetmek için, duygusal gereksinmelerini karşılamak için yemek yemeye “duygusal yemek yeme” adı verilir.
İğne, pilot program kapsamında ülkedeki onbinlerce kişiye uygulanacak. Amaç ise hastanelerdeki obezite kaynaklı yükü alzaltmak olduğu belirtiliyor. Danimarka merkezli bir şirketin geliştirdiği Wegovy adlı iğne, yemek yedikten sonra salgılanan GLP1 hormonunu taklit ediyor. Böylece tokluk hissi oluşuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri