Allah Teala'nın kendi yolunda şehit olan her bir kimseye huri vermesini ve bunu "yetmiş iki" sayısıyla ifade edişini iki şekilde anlayabiliriz: Birincisi: Allah Teala, yetmiş iki sayısıyla her şehide en az bu kadar vereceğini ifade ederek asgari bir sınır koymuştur.
Cennetteki her mümine verilecek hûri sayısı genelde yetmiş sayısına bağlı olarak farklı rakamlarla gösterilmektedir. Yazıcıoğlu Mehmed'in bir telakkisine göre her mümine iki hûri ile birlikte kocaları cehenneme girmiş hanımlardan yetmiş kadın verilecektir.
Hadislerde huriler cennet ehli erkeklere sunulan güzel, şeffaf vücutlu kadınlar olarak tasvir edilir. Kendileriyle her ilişki sonrasında tekrar bakire olurlar.
Bir başka telakkisine göre ise her erkeğe 4000 bâkire, 8000 dul ve ayrıca niteliği belirtilmeyen 500 olmak üzere 12.500 hûri verilecektir. Kur'ân-ı Kerîm'de âhiret mutluluğu hem maddî hem mânevî-ruhî çerçevede tasvir edilmiştir; benzer yaklaşım hadis metinlerinde de görülür.
İlişki sonrası yeniden bakire olma özelliği aktif edilmiştir.
İlgili 16 soru bulundu
Kur'an-ı Kerim'de cinsellik konusu net olarak zikredilmiyor. Hurilerden söz ediliyor ama o da çok net ve açık değil. Hurilerin cinsellik objesi oldukları şeklinde bir durum söz konusu değil. Cinsellik cennette olacak ya da olmayacak şeklinde bir şey yok.
Cennete girecek olan herkes, Âdem'in sûretine uygun bir şekilde, uzunluğu altmış zira' olarak girecektir...” ziyadesiyle nakleder (Ahmed b. Hanbel, 2001, XIII, s. 504; Müslim, 1992, Cenne, 28; Bağavî, 1983, XII, s. 254).
Öyle ki, bu lezzetli elbiselerle Cennet ehli ve Cennet kadınları birer küçük Cennet hükmüne geçerler. Bu rivayet ve haberlerden anlaşılıyor ki, Cennette bedende olduğu gibi başta da sun'î kıyafet ve başörtüsü olmayacak. Ancak başa güzellik ve cazibe veren fıtrî bir kıyafet başta bulunacaktır.
Ölümün kardeşi sayılan uyku da, Ahiret âleminde bir anlam ifade etmeyecektir. Cennette “Onlara orada hiçbir yorgunluk dokunmaz” 3 âyetiyle de ispatladığı üzere, hiçbir yorgunluk ve acizlik olmayacağı için uykuya da ihtiyaç duyulmayacaktır.
''kadının yapısı erkekle aynı olmadığı için kadınlara da erkek huriler verilmesi düşünülemez. dinde böyle bir hüküm yoktur. bir kadının aynı anda birden çok erkekle evli olması dünyada uygun bir durum olmadığı gibi cennet için de uygun değildir.
Genel olarak "İri gözlerinin beyazı saf, siyahı koyu, gümüş berraklığında beyaz tenli kızlar" olarak anlatılan hûriler, "erkeklerine düşkün, başkalarında gözü olmayan, kimse tarafından dokunulmayan, inci tenli, yakut yanaklı, yaşıt genç kızlar" tarzında muhtelif âyetlerde tanımlanır.
Genel olarak “İri gözlerinin beyazı saf, siyahı koyu, gümüş berraklığında beyaz tenli kızlar” olarak anlatılan hûriler, “erkeklerine düşkün, başkalarında gözü olmayan, kimse tarafından dokunulmayan, inci tenli, yakut yanaklı, yaşıt genç kızlar” tarzında muhtelif âyetlerde tanımlanır.
Sonuçta Kuran'da, ahirette cinsel bir yaşamın olduğu veya olmadığına dair açık bir ifade olmadığı gibi, “hurilerin” erkeklerin cinsel partnerleri olduğuna dair bir ifade de yoktur.
Cennette erkeğe birden fazla hurinin verilmesi Allah'ın bir lütfudur. Cennetteki dünyadan gelen eşinin kıskançlığı ise bu işin yan etkisidir. Burada tercih yaparken kâr-zarar hanesine bakmak gerekir.
Birincisi: Kadın, dünyada kendisiyle birlikte iken (onun nikahında iken) ahlâk yönünden en güzel olan kocasıyla birlikte olur. İkincisi: Kadından, dünyadaki kocaları arasından birisini seçmesi istenir. Üçüncüsü: Kadın, nikahında iken öldüğü son kocasının eşi olur.
Cennette herkese istediği verileceğine göre, dünyada iken evli olanların biri diğerini ister, diğeri onu istemezse (böyle bir şuur ve talep olacaksa) isteyene benzeri verilir, istemeyen serbest kalır ve istediğini alır. - Şunu unutmamak lazımdır ki, cennette asla üzüntülü bir durum söz konusu değildir.
Cennet Tanrı'nın sağında, cehennem solundadır.
Cennette Korku ve Hüzün Yoktur
Ağlama yok, gülmek vardır.
Kaynaklarda görebildiğimiz kadarıyla, cennette söz konusu doğa olayları yoktur.
Cennetlik erkek ve kadınlar yetmiş kat hulle giyerler. Bu giysiler yeşil, beyaz, sarı ve diğer muhtelif renklerde olacaklardır. Rivayete göre yetmiş katın her katı ayrı bir renk olacaktır. Dolayısıyla yetmiş renk olur.
Cennette ibadet etmek olmadığı gibi, sıkıntı verecek herhangi bir iş de yoktur. Orada herkes sakalsızdır. Sakal çıkmaz. Saçlar ise, kendi istediğimiz şekilde olur.
Bazı rivayetlerde insanın ahirette 33 yaşında olacağı bildirilmiştir. Ancak bu yaş ifadesi dünyanın yaşına göre değildir. Yani, nasıl bu dünyada insan en mükemmel yaş olarak bu dönemde bulunur. Onun gibi insan cennette, olması gereken en mükemmel durumda bulunacak demektir.
Bir görüşe göre kıyametin müddeti inkârcılar için elli bin sene, müminler için sadece bir günün muayyen bölümü kadar sürecektir.
Gönderilen kitapların Cennet'te de okunacağı düşünüldüğünde Cennet'te tek bir dil değil birden fazla dilin konuşulacağı hatta bütün dillerin Cennet'te de devam edeceğini söylemek mümkündür. Ancak Cennet dilinin Arapça olacağıyla ilgili rivayetlerden hareketle Arapça'nın daha yaygın olacağı anlaşılmaktadır.
Allah katında bir gün insanların dünyadaki günlerine göre 50.000 senelik bir zamandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri