Alternatif akım, elektriği uzak mesafelere iletmek için en iyisidir. Elektriği daha uzak mesafelere taşımak ve daha fazla güç sağlamak için yaygın olarak kullanılır. Diğer bir taraftan, elektrik enerjisini AC yerine DC olarak iletmek daha verimlidir.
Enerji santralleri, bir alternatör ile düşük voltajlardaki yüksek akımları, yüksek voltajlardaki düşük akımlara kolayca dönüştürebilir. AC ve DC, modern dünyayı oluşturan akımlardır. AC, uzun mesafeli güç aktarımları ve güce aç fabrikalara güç sağlamak için kullanılır.
Alternatif akımın direnç üzerinden geçmesini sağlayan gerilim kaynağına ise alternatif gerilim kaynağı denir. Alternatif akım evlerde, ofis binaları, sokak aydınlatmasında gibi yerlerde kullanılmaktadır. Batarya, pil, akü gibi elektrik kaynaklarında alternatif akım bulunmamaktadır.
AC ve DC arasındaki farklar nelerdir; Akım şiddetini belirlemek için kullanılan AC ve DC, akımın doğrudan ve şiddetli yönü üzerinden değerlendirilmesi için kabul edilmektedir. DC akım şiddeti aynı yönde olan ve AC akım şiddeti yönü zamanla bağlı olarak değişebilen anlamına gelir.
Doğru akım Telekomünikasyon sektöründe, Televizyon gibi elektronik cihazlarda, maden arıtma ve maden kaplamacılığında, metro gibi elektrikli taşıtlarda kullanılmaktadır. Alternatif akım büyük elektrik devrelerinde ve yüksek güçlü elektrik motorlarında kullanılır yani genellikle sanayi ve konutlarda kullanılır.
İlgili 28 soru bulundu
Bu sayede AC, kondansatörden kolayca geçme özelliğine sahiptir. Bu insan vücudunun bir kapasitör görevi görmesi durumunda AC'nin DC'den daha tehlikeli olduğu anlamına gelir.
Şebeke elektriği, genel amaçlı alternatif akım (AC) elektrik güç kaynağıdır.
Kısacası pozitif döngü negatif döngüyü yok edeceğinden ortalama gerilim ve akım değeri sıfır olacaktır. Bu yüzden AC kaynaklardan gelen enerjiyi bataryalarda depolayamayız.
Alternatif akım tiplerinden çok kullanılanlar şunlardır; Bir fazlı AC- burada bir faz, bir de dönüş iletkeni vardır. Bu, en sık rastlanan alternatif akım enerjisidir. Evlerde kullanılan şekliye frekans 50 Hz, gerilim ise 220 V tur.
Doğru akımın - DC (Direct Current) - zamanla şiddeti ve yönünü değişmezken, alternatif akımın - AC (Alternating Current) - zamanla yönü ile şiddeti değiştirir ve belli bir frekansa sahiptir. Aynı seviyelerdeki Alternatif Akım, Doğru Akımdan daha tehlikelidir.
Aslına bakarsanız Yıldırım ne AC ne de DC akımdır. Günlük hayatta AC akımdan bahsederken genellikle Sinüzoidal form işaret edilir.
Alternatif akım tiplerinden çok kullanılanlar şunlardır;
Evlerde kullanılan şekliye 60 Hz'lik frekans (ABD) ve 110-20 voltluk gerilimdir. (120 VAC) ve fazlar arasında ise 240 volt alternatif gerilim (240 VAC) vardır.
Evlerdeki buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, aspiratör ve vantilatörler direk alternatif akımla çalışırlar. Televizyon, müzik seti ve video gibi cihazlar ise bu alternatif akımı doğru akıma çevirerek kullanırlar.
Alternatif akım, elektriği uzak mesafelere iletmek için en iyisidir. Elektriği daha uzak mesafelere taşımak ve daha fazla güç sağlamak için yaygın olarak kullanılır. Diğer bir taraftan, elektrik enerjisini AC yerine DC olarak iletmek daha verimlidir.
Günümüzde daha çok alternatif akım ile çalışan jeneratörler üretilir. Çünkü doğru akım ile çalışan jeneratörler daha maliyetlidir. Doğru akımın kullanılacağı durumlarda da çoğu zaman alternatif akıma çevrilmektedir.
17 V RMS, ani değeri 24V olan AC sinyalin DC karşılığıdır.
Tehlikeli Gerilim: Etkin değeri alternatif akımda 50 V'nin, doğru akımda 120 V'nin üstünde olan, yüksek gerilimde ise hata süresine bağlı olarak değişen gerilimdir.
2) Alçak gerilim: Etkin değeri 1000 volt ya da 1000 voltun altında olan fazlar arası gerilimdir. 3) Yüksek gerilim: Etkin değeri 1000 voltun üstünde olan fazlar arası gerilimdir. 4) Tehlikeli gerilim: Etkin değeri, alçak gerilimde 50 voltun üstünde olan, yüksek gerilimde hata süresine bağlı olarak değişen gerilimdir.
Örneğin; kullandığımız prizlerde alternatif akım yani ac akım kullanılır. Ancak bilgisayarlar, telefonlar, tv, buzdolabı ve çamaşır makinesi gibi birçok aygıt dc akımla çalışmaktadır. Bu yüzden ac akımın dc akıma çevrilmesi gerekmektedir.
Alternatif akım elektrik enerjisi alternatör (jeneratör) adı verilen makinelerde üretilir. Bu makinelerin çalışma prensibi; Manyetik alan içinde bulunan ve hareket eden iletkenlerde indüksiyon yolu ile gerilim oluşur. Makinelerin ürettiği bu gerilim AA motorları çalıştıran alternatif gerilimdir.
Elektrik enerjisi, Alternatif akım (AC) veya Doğru akım (DC) şeklinde mevcuttur. Alternatif akımda akım, frekansa bağlı olarak saniyede 50 veya 60 kez yönü tersine çevirir. Bir devreden geçen bir alternatif akım belli bir frekansta yönünü tersine çevirir. Devreden geçen bir doğru akım yön değiştirmez.
Evimizdeki, işyerlerimizdeki aygıtlar genelde DC ile çalışıyor, bu yüzden AC elektriği DC'ye çevirmek gerekiyor demiştik. AC elektriğin DC'ye çevrimine doğrultma (rectification) denir. Bu işlem kayıpsız değildir. Çevrim sırasında enerjinin yüzde 5 ile 20 arası ısıya dönüşür yani kaybolur.
Evlerimizde kullandığımız elektrik akımının DC olduğunu söylemiştik. Bu noktada AC elektrik akımı DC elektrik akımına çevrilmektedir. Yani evlerimize kadar gelen elektrik AC iken kullandığımız cep telefonu, televizyon gibi elektronik cihazlar DC ile çalışmaktadır.
Evlerde kullanılan televizyon, bilgisayar gibi haberleşme ve telekomünikasyon cihazlarında doğru akım kullanılır. Ancak şebekeden alternatif akım gelir. Doğru akım ile çalışan cihazlarda bulunan dönüştürücüler ve güç kaynakları, şebekeden gelen alternatif akımı doğru akıma dönüştürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri