11. yüzyılda yöreye gelen Türkmenler de, şehirdeki yapılarda kullanılan siyah renkli taşlardan dolayı şehre "Kara Amid" demişlerdir. Müslüman Arapların egemenliği sırasında buraya yerleşen Bekr (بکر) kabilesinden dolayı Diyâru Bekr (ديار بكر, "Bekr kabilesinin yurdu") olarak kayıtlara geçmiştir.
Bölgenin yerli halklarından olan Süryaniler ise şehri 'Amid', 'Omid', 'Emit' ve Amida diye anmaktadırlar. İslami dönemde şehir için kullanılan 'Kara Amid','Kara Hamid', 'Diyar-ı Bekir' isimleri Cum¬huriyetle birlikte 'Diyarbekir' son olarak da 'Diyarbakır' şeklinde değiştirilmiştir.
Kültürel kimliğiyle; yalnız Türkiye'nin değil, tüm dünyanın da en önemli kentlerinden biri sayılır. Kent tarihsel potansiyeliyle adeta bir Açık Hava Müzesi niteliğindedir. Birçok medeniyete beşiklik eden kent döneminin tanığı olmuş ve gelen her medeniyetin izlerini barındırmaktadır.
Diyarbakır Kuşatması; 1515 yılında Ustacalı Karahan komutasındaki Safevi ordusunun, yönetime karşı gelen Diyarbakır'ı ele geçirmek istemesiyle başlamıştır. Yaklaşık 9 ay süren kuşatma, Bıyıklı Mehmed Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun 10 Eylül'de bölgeye gelmesi üzerine son bulmuştur.
3000'li yıllarda şehrin merkezinde izlerine rastlanan Hurrilerin, bölgeye hâkim olmasıyla Diyarbakır'ı yurt edinme çabaları başlamış, ardından Mitaniler, Abbasiler, Mervaniler, Büyük Selçuklular, İnaloğulları, Nisanoğulları, Artuklular, Eyyubiler, Anadolu Selçukluları, Akkoyunlular ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ...
İlgili 34 soru bulundu
Etimoloji. Diyarbakır şehri, farklı dönemlerde farklı isimlerle anılmıştır. MÖ 200'de Asur hükümdarı Adad-Nirari'ye ait bir kılıç kabzasında şehrin adı Amid ya da Amidi olarak geçmektedir. Roma ve Bizans kaynaklarında ise şehrin adının Amid, O'mid, Emit ve Amide şeklinde geçtiği görülmektedir.
Bugün kullanılan Diyarbakır ismi, şehrin İslâm fetihlerinden sonra Rebîa Arapları'na mensup Dicle Nehri kıyısında ikamet eden Bekir b. Vâil kabilesinin yayıldığı topraklara verilen Diyâr Bekr ya da Diyâr-ı Bekr isminden gelmektedir.
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yayınlanan Forbes dergisi, 2021 yılı dünyanın en zenginleri listesinde Türkiye'den Diyarbakırlı iş insanı Nihat Özemir, 5'nci sırada yer aldı.
Atatürk için Diyarbakır'ın ayrı bir önemi daha vardı, çünkü Cumhurbaşkanı olarak geldiği Diyarbakır'a, 20 sene önce 1. Dünya savaşı sırasında, Kolordu Komutanı olarak gelmiş, Silvan'da ve Diyarbakır'da bağlı birlikleri komuta etmiş, önemli başarılar kazanmıştı.
Diyarbakır, Dicle kenarında önemli ticaret ve ulaşım yolları kavşağında kurulmuştu. Bu yüzden tarih boyunca önemli bir şehir oldu. Diyarbakır, 639'da Halid bin Velid tarafından fethedilince şehirde Müslüman hakimiyeti başladı. Büyük Selçuklu hükümdarı Melikşah zamanında Mayıs 1085'te Diyarbakır Türk hakimiyetine girdi.
Bu bilgiler ışığında efendimizin Miraçta gördüğü bu kutsal şehri sonradan ziyaret ettiği ve Diyarbekir'den bahsederken kara taşlı şehir dediği rivayet ediliyor...
Surlardaki ana girişler Dağ Kapı (Harput Kapısı), Urfa Kapı (Rum Kapısı), Mardin Kapı (Tell Kapı) ve Yeni Kapı (Dicle-Irmak-Şat Kapı)'dır. Yaklaşık dokuz bin yıllık olan surlar, Çin Seddi'nin ardından dünyadaki en uzun ve geniş savunma duvarıdır.
Roma döneminde ise "Amid" ve "Amida" isimleri kullanılmış. Süryanilerin "Amid", "Omid", "Emit" ve "Amida" isimlerinin yanı sıra, İslam döneminde kullanılan "Kara Amid", "Kara Hamid" ve "Diyar-ı Bekir" isimleri, şehrin adının "Diyarbakır" olarak değiştirildiği Cumhuriyet dönemine kadar var olmuştur.
AMED'İN ANLAMI , AMED NE DEMEK
Farsça'da geçmiş zaman fiili olan Amed kelimesi, gelmek, geliş, varis ve sütunlar anlamlarına gelmektedir. Güneşin en berrak doğduğu yer olarak da kullanılmaktadır. Amed, Kürtçe'de Diyarbakır şehri için kullanılan isimdir.
Diyarbakır, Kürtlerin başkenti Amed'tir. Sanıldığının aksine sadece filolojik bir ayrım değil bu, tarihsel, kültürel ve sosyolojik bağlamda bir halkın yaşama biçimidir Amed. Kürtlerin kendi yaşadıkları kaderin adıdır Amed. Diyarbakır ise devletin onlara reva gördüğü kaderin adıdır.
amed kürtçe değildir. bizansın diyarbakır şehrine verdiği isim olan amida'dan gelmektedir. diyarbakır ise diyar-ı bekr'den türemiştir. buraya yerleşen arap kabilesi bekrler sebebiyle doğu halkları bu şehre diyarbekir derler.
Kurtulan Yunan kuvvetleri panik halinde İzmir'e doğru kaçmaya başladılar. 30 Ağustos'ta Dumlupınar'da düşman kuvvetlerinin imhası ile sonuçlanan bu meydan savaşına İsmet Paşa 31 Ağustos'ta, "Başkumandan Meydan Savaşı" adını verdi. M. Kemal bu savaşa "Rum Sındığı" adını vermişti.
Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım'dır. Baba tarafından dedesi Hafız Ahmet Efendi XIV-XV. yüzyıllarda Konya ve Aydın'dan Makedonya'ya yerleştirilmiş Kocacık Yörüklerindendir. Annesi Zübeyde Hanım ise Selânik yakınlarındaki Langaza kasabasına yerleşmiş eski bir Türk ailesinin kızıdır.
1910 — Mahmud Şevket Paşa'nın kurmay başkanı olarak Arnavutluk isyanının bastırılmasında görev aldı. 13 Eylül 1911 İstanbul'da genelkurmayda göreve atandı. 27 Kasım 1911 Binbaşılığa yükseltildi. 18 Aralık 1911 Trablusgarp'ta Şark Gönüllüleri komutanlığına atandı.
Kürt iş insanı Hamdi Ulukaya da 2 milyar 400 milyon dolarlık servetiyle listede yer aldı. ABD merkezli Forbes dergisi, 2022 yılı dünyanın en zenginleri listesini yayımladı. Sıralamaya 2 bin 755 milyarderin girdiği belirtilirken Türkiye'den 10 isim listede yer aldı. İlk bine ise Türkiye'den sadece bir isim girdi.
2'nci sırada Murat Ülker yer alıyor. 3'üncü sırada Ali Erdemoğlu yer alıyor. 4'üncü sırada Semahat Sevim Arsel yer alıyor.
Oysaki tarih bize Diyarbakır, Harran, Bitlis, Siirt ve Urfa gibi şehirlerin bir dönem Hanbelî mezhebinin kuzeydeki merkezi olduğunu göstermektedir.
Diyarbakır, Türkiye'nin en büyük Kürt nüfusuna sahip şehridir. 2023 yılı nüfus sayımına göre, Diyarbakır'ın toplam nüfusu 1.2 milyondur ve bu nüfusun %85'i Kürttür. Kürtlerin yanı sıra, Diyarbakır'da Türk, Arap, Ermeni ve diğer azınlık gruplarından insanlar da yaşamaktadır.
Şehrin Fethi
Bab'u'l-Ma' yani bugünkü Yenikapı tarafını tutan komutanlarından Halid bin Velid'in kölesi, surlarda, şehirden dışarıya su akıtan bir menfez görür ve hemen Halid bin Velid'e haber verir. O da adamları arasından seçtiği 100 kişiyle, Iyaz bin Ganem'in de onayını alarak, içeri sızar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri