Diyarbakır'a geldiğinizde deneyebileceğiniz yöresel lezzetler arasında, kaburga dolması, mumbar, nardanaşı, ayvalı kavurma, meftune, duvaklı pilav, patlıcan dizme, cartlak kebabı (ciğer kebabı), habenisk, mahlepli Diyarbakır çöreği gibi lezzetler var. Finalde de burma kadayıf ve tabii ki karpuz.
Diyarbakır'ın en popüler yemeği olarak bilinen Meftune, etli yemekler kategorisinde yer almaktadır. Meftune eti ile hazırlanan yemeğin baharat ve soslarla akşam yemeklerinde servis edildiği bilinmektedir. Salça ve yoğurt ile hazırlanan Pıçık yemeği, Diyarbakır'ın ünlü yemekleri arasında yer almaktadır.
Diyarbakır'ın en lezzetli yemeklerinden olan ciğer kebabı sabah kahvaltılarının, öğle ve akşam yemeklerinin vazgeçilmez bir öğesidir. Kuzu ciğerinden yapılan ciğer kebabının lezzetine doyum olmaz. Diyarbakır'ın en bilinen lezzetlerinden bir tanesidir.
İlgili 15 soru bulundu
ismini bulunduğu semtten alan diyarbakır'ın en meşhur ciğercisi. mekan dağkapı semtinde daracık girilen bir sokakta dört katlı bazalt taşlarından yapılmış mimarisiyle sizi hemen etkileyecek bir binadır . sahibi yıllarca sokakta seyyar arabasında ciğer sattıktan sonra bu dükkanı açmıştır.
Gezilecek yerler: Ulu Cami, Hevsel Bahçeleri, Anzele Parkı, Diyarbakır Surları, Birkleyn Mağaraları… Ünlü yemekler: meftune, pıçık, duvaklı pilav, nardanaşı, mahlepli Diyarbakır çöreği, ayvalı kavurma, cartlak kebabı, kaburga dolması… Antika ürünler ve seramikler. Diyarbakır karpuzu.
Citrullus lanatus türüne ait olan ve irilikleri itibariyle dünyaca meşhur olan Diyarbakır Karpuzları yuvarlak-oval şekilli, alacalı karpuzlar sınıfına girmektedir.
NE ALINIR? El sanatları, hasır bilezik, kiniş gerdanlık, gümüş işlemeli nalın ve çekmeceler kuyumcuların beğenilen ürünleridir. Köylerden el dokuması halı ve kilim üretimi yapılmaktadır.
Diyarbakır'da Ne Yenir? Diyarbakır'a geldiğinizde deneyebileceğiniz yöresel lezzetler arasında, kaburga dolması, mumbar, nardanaşı, ayvalı kavurma, meftune, duvaklı pilav, patlıcan dizme, cartlak kebabı (ciğer kebabı), habenisk, mahlepli Diyarbakır çöreği gibi lezzetler var. Finalde de burma kadayıf ve tabii ki karpuz.
İşte Diyarbakır'ın meşhur burma kadayıfı!
Yıllardır fıstıklı, cevizli, kaymaklı ve peynirli olarak hazırlanan kadayıf çeşitleri ramazan ayında da sofralarında yer alıyor.
Diyarbakır ziyaretlerinde mutlaka gezilmesi gereken doğal yerler arasında:Şeyhandede Şelalesi, Hilar Mağarası, Dicle Nehri, Hevsel Bahçeleri, Birkleyn Mağaraları, Gelincik Dağı ve Melike Belkıs Kaplıcaları yer almaktadır.
Diyarbakır'ın sabah kahvaltılarında kavurmalı yumurta yenir. Çayırlarında ve doğasında özgür gezen büyükbaşların en güzel etlerinden kavurma üretimi yapılıyor. Kahvaltıda da omlet içinde kullanılıyor. Kimi kahvaltıcıda masanıza cacık sunumu yapılır ki bu da sabah serinlemeniz için harika bir fırsat.
Diyarbakır'da kümes hayvancılığında yumurta tavuğu ilk sırada yer aldı. Diyarbakır'da 531 bin 205 yumurta tavuğu, 71 bin 641 hindi, 16 bin 861 kaz ve 15 bin 593 ördek bulunuyor.
Diyarbakır'da 650 bin hektara yakın bir alan ekilmektedir. Tahıl başta gelen ürün olup, sebze ve meyvecilik gelişmektedir. Tarım yapılan alanın % 89'unda tahıllar ve diğer bitkisel ürünler yetiştirilmektedir. % 5'lik alanda sebze ve meyve üretilmektedir.
Başlıca tarım ürünleri ise buğday, arpa, darı, pirinç, mercimek, baklagiller, saf pamuk, tütün, susam ve keten tohumudur. Son 10 sene içinde sebzecilik çok gelişmiştir. Hıyar, domates, patlıcan, biber, fasulye, kabak ve tâze soğan yetişir. Diyarbakır karpuzu ve kavunu iri olduğu gibi, çok lezzetlidir.
Diyarbakır karpuzu ve kavunu iri olduğu gibi, çok lezzetlidir. Türkiye'de yetişen karpuzun % 10'a yakını ve kavunun % 5'i Diyarbakır'da yetişir. Meyvecilikte daha çok üzüm, ceviz, bâdem, nar, dut ve armut yetişir.
Diyarbakır'ın en bilinen lezzetlerinden biri olan meftune yemeği etle, domates ve patlıcanla hazırlanıyor. Hafif mayhoş bir ekşiliği olan meftune akşam menülerinde doyurucu ve faydalı bir yemek olarak denenebilir.
Gastronomi Karpuzu ile ünlenen Diyarbakır, ana yemek olarak ciğer kebabı, içli köfte, çiğ köfte, bulgur pilavı, kaburga, keşkek, lebeni; tatlılardan ise burma, kadayıf ve nuriye ile yemek kültürü açısından da zengindir. Kültür Devlet Tiyatrosu ve Büyükşehir Belediye Tiyatrosu Diyarbakır il merkezinde yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri