Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi kapsamında esnaf muaflığından faydalananların mükellefiyet tesisi, belge düzenleme, defter tutma, beyanname verme gibi yükümlülükleri bulunmamaktadır.
Vergiden Muaf Belgesi Nedir? Ticari işler ile ilgilenen gerçek kişiler, yıllık kazançlarına göre Gelir Vergisi ödemekle yükümlüdür. Tüzel kişiler ise hasılatları üzerinden Kurumlar Vergisi öder. Esnaf muafiyeti şartlarını taşıyanlar, vergiden muaf belgesi alarak elde edilen kazanç üzerinden vergi ödemez.
Esnaf muaflığından faydalananlar fatura düzenleyemezler. Vergiden muaf esnaftan alınan mal ve hizmetler için, malı ve hizmeti alan tarafından gider pusulası düzenlenir. Bu gider pusulası Vergi Usul Kanununun 234. Maddesine göre fatura yerine geçer.
Kazançları basit usulde tespit edilen yaklaşık 835 bin küçük esnafın gelirleri bu yıl ilk kez vergiden istisna edildi. Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle kazançları basit usulde tespit edilen mükelleflerin 1 Ocak 2021'den itibaren elde ettikleri ticari kazançları gelir vergisinden istisna kılındı.
Bir kimsenin esnaf muaflığını haiz olabilmesi için, bir takvim yılı içinde satın aldığı veya ithal ettiği emtia, iptidaî madde ve malzemenin mübayaa bedelleri tutarının 20.000 lira veya onun dûnunda olması şarttır.
İlgili 29 soru bulundu
Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi kapsamında esnaf muaflığından faydalananların mükellefiyet tesisi, belge düzenleme, defter tutma, beyanname verme gibi yükümlülükleri bulunmamaktadır.
Esnaf Muafiyet Belgesi'nin alınabilmesi için başvuru ikametgâh adresinizin bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine yapılmaktadır.
Bu değişiklikle kazançları basit usulde tespit edilen mükelleflerin 1 Ocak 2021'den itibaren elde ettikleri ticari kazançları gelir vergisinden istisna kılındı.
Başka bir deyişle Trendyol'da vergi mükellefi olmadan satış yapmak ne yazık ki mümkün değildir.
Başka Bir İşte Sigortalı Olarak Çalışanlar Esnaf Muafiyetinden Yararlanabilirler mi? Evet, başka bir işte sigortalı olarak çalışanlar esnaf muafiyetinden yararlanabilirler.
E-ticaret vergi muafiyeti belgesi alabilmek için başvuru yapmanız gerekiyor. Bu başvuru süreci Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden gerçekleştirilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı Müdürlüklerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden kolay bir şekilde başvuru yapabilirsiniz.
Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi'nden faydalanmak için, satıcıların ayrı bir iş yeri açmaksızın ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın oturdukları evlerde imal ettikleri malları internetten e-ticaret yaparak ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satmaları gerekiyor.
“SİGORTALILIK MUAFİYET BELGESİ'ni” onaylatarak, SGK'ya bildirmeleri gerekmektedir. Bu belge 2 nüsha düzenlenir. Bir nüshası düzenleyen kuruluşta kalır, bir nüshası da Sosyal Güvenlik Kurumu'na verilir. Buna göre SGK da yapacağı incelemeye göre başvuru sahibini Bağ-Kur primi ödeme yükümlülüğünden muaf tutabilmektedir.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 82. maddesinde yer alan arızi kazançlara ilişkin istisna tutarı, 2023 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 129.000 TL olarak tespit edilmiştir.
t'Muafiyet", vergi kanunlarının hü- kümlerine göre, mükellef olması gereken bazı kişiler ve kişi gruplarının bu kanun- larla vergi dışı bırakılmasıdır. "İstisna" ise, vergi kanunlarına göre vergilendirilmesi gereken vergi konularının aynı kanunlar uyarınca vergilendirilememesidir.
Vergi muafiyeti, aslen vergi kanunlarına göre vergi ödemekle yükümlü olan kişi ya da kişi gruplarının aynı ya da farklı vergi kanunlarıyla vergi dışında bırakılması işlemidir.
Evet. ETGB vasıtasıyla ihracat yapan kişiler şirket açmasalar dahi gelir vergisinden %50 muaf olacaklar. E-ihracatta vergi muafiyetleri hangi pazar yerleri için geçerli? Amazon, Etsy gibi Pazar yerlerinden ihracat yapan kişiler e-ihracatta vergi avantajından yararlanabilecek.
n11'de satış yapabilir miyim? Yeni çıkarılan kanun uyarınca 30.000 TL'ye kadar vergiden muaf olarak online satış gerçekleştirilebilirsiniz.
Trendyol satıcısı olmak için; Trendyol'da satıcı olabilmeniz için anonim, limited, şahıs veya diğer şirket tiplerinde bir kuruluşunuzun olması gerekmektedir. Vergi mükellefi olmanız gerekmektedir.
Basit usule tabi mükellefler, istisna kapsamındaki bu kazançlar için yıllık beyanname vermeyecek ve diğer gelirler dolayısıyla beyanname vermeleri halinde de bu kazançlarını beyannameye dâhil etmeyeceklerdir.
Basit usule tabi olmanın avantajları
Yasal muhasebe defteri tutma zorunluluğu yoktur. Ancak kayıtların defter beyan sisteminde takibi gerekir. Basit usule tabi mükelleflerin perakende satış fişleri,z raporları ve gün sonu hasılatları excel formatında toplu bir şekilde sisteme eklenebilir.
13-) Basit Usule Tabi Mükellefler Sistem Üzerinden Hangi Beyannameler Gönderilebilir? Basit usule tabi mükellefler “ Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi” ile “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi'ni ve Katma değer vergisi mükellefiyeti olanlar “KDV Beyannamesi'ni de Sistem üzerinden gönderebileceklerdir.
Bunun için öncelikle "http://www.bmvdb.gov.tr/engelliindirimi/" linkine tıklamanız gerekir. Daha sonra da çıkan sorgulama sayfasında “sorgulama için TC kimlik numarası giriniz” kısmına sizden istenen bilgileri girmeniz gerekir. Sorgula butonuna da basarak istediğiniz bilgilere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Yapılan yasal değişiklikle, 1 Ocak 2021'den itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere evlerde üretilen malların internetten satışında esnaf muaflığı tanındı.
İlgili kanunlar gereği ticaret ile uğraşan istisnasız özel ve tüzel kişilerin vergi levhası olması zorunludur. Basit usul, şahıs firması, limited şirketi, anonim şirketi gibi çeşitlilikleri olduğu gibi yine gelir ve katma değer vergilerinde farklılıkları bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri