Cuma günü tırnak kesmenin sünnet olduğuna yönelik hadise yer verilmiştir. Eski zamanlarda gece yakılan ışığın olmaması, tırnağın gece kesilmemesine neden olmuştur. Çünkü kesilen tırnak temiz değildir ve İslam dini de temizliği emretmektedir.
Gece saatlerinde tırnak kesmenin herhangi bir sakıncası bulunmuyor. Tırnaklarını kesmeyi unutanlar, gece saatleri olsa da tırnaklarını istediği her an kesebiliyor. Bir sakıncası olmadığından, tırnak kesimi istenilen her an yapılabiliyor.
Değerli kardeşimiz, Tırnak kesmek sadece, hac veya umre ihramı süresince yasaktır. Bunun dışında her zaman kesilebilir.
Tırnak kesmek için genel olarak gündüz saatleri tercih edilmektedir. Ancak günümüzde geceleri de aydınlatma imkanı bulunduğu için gece tırnak kesilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.
Cuma namazına hazırlık bağlamında tırnakların cuma günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir. Dolayısıyla kişi, tırnağı uzadığı zaman günü ve saatine bakmadan tırnaklarını kesebilir." Denildi.
İlgili 42 soru bulundu
Peygamber Efendimiz (S.A.V.) Cuma günleri tırnaklarını kesmiştir. Bunun yanında ekstra temizlik faaliyetlerini de Cuma günleri yaptığı dikkat çeker.
Tırnak kesmenin Cuma günü yapılması ise sünnet olarak görülmektedir. Çünkü İslam dinine göre Cuma günü tırnak kesmek sünnet olarak düşünülür. Ayrıca uzayan tırnakları 40 günden önce kesmek gerekmektedir. 40 günü geçince mekruh olarak dikkat çekmektedir.
Gece vaktinde tırnak kesilmez mi? Tırnak kesmek sadece, hac veya umre ihramı süresince yasaktır. Bunun dışında her zaman kesilebilir. Halk arasında bazı gün ve zamanlarda, meselâ "geceleyin tırnak kesilmez" şeklinde yanlış bir inanç vardır.
Tırnak kesmenin belirli bir günü yoktur. Gerektiği her an (yani uzayınca) kesilebilir.
Doğruluğu kesin belli olmayan bazı zayıf rivayetlerde, çarşamba günü tırnak kesmek, “uğursuz”, bazılarında ise “uğurlu” olarak nitelendirilmiştir. Oysa bir günü uğursuz veya uğurlu saymak, Allah'a tevekkülü az olan insanların inanacağı batıl bir inançtır (hurafedir). Çünkü haftanın her günü Allah'ındır.
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Gece veya gündüz, istenilen her vakitte tırnak kesilebilir. Halk arasında, geceleyin tırnak kesmek “ölü eti yemek gibidir” veya “geceleyin tırnak kesilmez” şeklinde bir anlayış yayılmış olsa da, bu durum, İslamiyet'in ölçülerine pek uygun değildir.
Kesilen tırnaklar bir kâğıt parçasına konulup çöpe veya uygun bir yere atılır. Yahut tırnaklar çöp sepetine doğru kesilir. Tırnakları gömmek hurafedir.
Dinen hiçbir kitap ve hadiste tırnak kesmenin günah olduğu bir zaman dilimi yer almıyor. Yani, pazartesi tırnak kesmenin günah olduğuna dair hiçbir ibare dini kaynaklarda bulunmuyor.
TIRNAK UZATMAK CAİZ Mİ, GÜNAH MI? Tırnak uzatmanın günah, haram olduğuna ilişkin hiçbir delil yoktur. Burada kadın ya da erkek ayrımı gözetmeksizin Müslümanların uzun tırnak namaza, abdeste, gusül abdestine engel olup olmadığına ilişkin bir endişe taşıması yersizdir.
Bununla birlikte “salı akşamı tırnak kesilir mi?” sorusuna da cevap veren Hz. Muhammed, hadislerin hiçbirinde salı gününde veya akşam vaktinde tırnak kesilmeyeceği yönünde bir kelam etmiyor. Bu nedenle salı günleri ve salı akşamları tırnak kesmekte bir sakınca bulunmuyor.
Diyanet İşleri'ne göre tırnak kesen bireylerin abdesti bozulmuyor. Namaz kılanlar namazlarını kılmaya başlamadan önce abdestini alır. Abdest alma işlemleri sonrasında tırnaklarını da kesebilir. Abdestli olarak kesilen tırnaklar, abdestin bozan durumlardan biri değildir.
Cuma günü tırnak kesmenin sünnet olduğuna yönelik hadise yer verilmiştir. Eski zamanlarda gece yakılan ışığın olmaması, tırnağın gece kesilmemesine neden olmuştur. Çünkü kesilen tırnak temiz değildir ve İslam dini de temizliği emretmektedir.
Dinimizde tırnak kesmek için özel bir vakit belirlenmemiştir. Pazar namazına hazırlık bağlamında tırnakların Pazar günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir. Dolayısıyla kişi, tırnağı uzadığı zaman günü ve saatine bakmadan tırnaklarını kesebilir." denildi.
Güzellik uzmanlarımızın bu konuda belirttiği üzere eğer el tırnaklarımızı kendimiz kesiyorsak düz bir şekilde kestikten sonra hafif ovalleştirecek şekilde törpülememiz gerekir. Ayak tırnaklarını ise herhangi bir batığa fırsat vermemek adına düz bir şekilde kesmemiz gerekir.
Tırnaklara sirke ve tuz ile birlikte günlük masaj uygulanması tırnakları daha hızlı uzatacaktır. E vitamini tırnağı hızlı bir şekilde uzatır. Eczanelerden kapsül halinde alınıp el kremine katılabilir. Tırnakların daha hızlı uzaması için kişi evinde tırnaklarına limon ve yağ karışımı ile bakım yapmalıdır.
El tırnaklarını keserken ilk olarak sağ elin işaret parmağı seçilmelidir. İşaret parmağından sonra, yüzük parmağının tırnakları kesilmelidir. Yüzük parmağı kesildikten sonra, orta parmakta yer alan tırnak kesilmelidir. En son serçe parmak tırnağı kesilerek, kesme işlemleri tamamlanır.
Diyanet İşleri, tırnak kesme durumunun abdesti bozmadığını belirtmiştir. Bireyler abdestliyken abdesti bozulmadan tırnaklarını gün içerisinde kesebilir. Tırnak kesilme durumları, abdesti etkileyen bir durum değildir. Abdestliyken de tırnaklar uygun olarak kesilebilir.
Tırnakların köşelerini kesmekten kaçının ve uçlarını yuvarlak kesin. Her bir tırnağı keserken, kenarlara doğru tırnağı çekerek, tırnak yatağına doğru kesinti yapmayın. Bu tırnak batması riskini artırabilir. Her tırnağı kesmeden önce, makası veya cımbızı temizleyin ve gerektiğinde dezenfekte edin.
Bebeğin tırnaklarının kesilmesi ile ilgili uzmanların ortak kabul ettiği dönem, bebeğin 6 haftalık olduğu dönemdir. Fakat bebeğin tırnaklarının daha erken dönemde kesilmesinde de bir sakınca görülmemiştir. Doğal olarak bebeğin 40'ından önce, 10 ya da 20 günlükken de tırnakları kesilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri