Dinimizde Tırnak Kesmek Günleri Var Mı? Dinimizde tırnak kesme günleri şeklinde belirlenmiş gün ya da günler yoktur. Bu nedenle kişi istediği zaman tırnaklarını kesebilir.
Tırnak kesmenin Cuma günü yapılması ise sünnet olarak görülmektedir. Çünkü İslam dinine göre Cuma günü tırnak kesmek sünnet olarak düşünülür. Ayrıca uzayan tırnakları 40 günden önce kesmek gerekmektedir. 40 günü geçince mekruh olarak dikkat çekmektedir.
Çünkü haftanın her günü Allah'ındır. Kim, bu günlere uğursuzluk izafe ederse, kendi uğursuzluğunu bulur. Kim de Allah'tan başka hiçbir şeyin, fayda ve zarar vermeyeceğine tam olarak inanırsa, bu meselede hiçbir şeyin ona kötü tesiri olmaz. Ayrıca İslâmiyet'te uğursuzluk inancı yoktur.
Dinen hiçbir kitap ve hadiste tırnak kesmenin günah olduğu bir zaman dilimi yer almıyor. Yani, pazartesi tırnak kesmenin günah olduğuna dair hiçbir ibare dini kaynaklarda bulunmuyor. Bu nedenle dine göre; haftanın her günü gibi pazartesi günü de tırnak kesilebiliyor.
Dinimizde tırnak kesmek için özel bir vakit belirlenmemiştir. Pazar namazına hazırlık bağlamında tırnakların Pazar günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir. Dolayısıyla kişi, tırnağı uzadığı zaman günü ve saatine bakmadan tırnaklarını kesebilir." denildi.
İlgili 21 soru bulundu
Yalnızca hac ya da umre ihramı süresince yasaktır; bunun haricinde her zaman kesilebilir. Kadınlardaki özel durumlardan olan hayız ve nifas hallerinde iken tırnak kesmek caiz, cünüp iken tırnak kesmek ise mekruhtur.
Bununla birlikte “salı akşamı tırnak kesilir mi?” sorusuna da cevap veren Hz. Muhammed, hadislerin hiçbirinde salı gününde veya akşam vaktinde tırnak kesilmeyeceği yönünde bir kelam etmiyor. Bu nedenle salı günleri ve salı akşamları tırnak kesmekte bir sakınca bulunmuyor.
Tırnaklar parmağa zarar vermeyecek şekilde imkân nispetinde dipten kesilmelidir. Başka bir hadîs-i şerîfte de, Peygamber Efendimiz'in Cuma günü namaza gitmeden önce, tırnaklarını kestiği bildirilmiştir.
Tırnakların düzenli bir şekilde kesilmesi, sağlık açısından da oldukça önemli olarak bilinmektedir. Tırnak kesmek için genel olarak gündüz saatleri tercih edilmektedir. Ancak günümüzde geceleri de aydınlatma imkanı bulunduğu için gece tırnak kesilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.
Önce ellerinkini, sonra ayaklarınkini kesmek, ellere sağ elin işaret parmağından başlayıp, eller avuç içleri birbirine gelecek şekilde birbirine yapıştırıldığında, parmakların oluşturduğu daireyi sağa doğru giderek tamamlamak, sonra sağ ayağın küçük parmağından başlayıp sol ayağın küçük parmağında bitirmek müstehap ...
Cuma günü haricinde diğer günlerde tırnak kesmenin uygun olmadığı, çarşamba tırnak kesilirse kötü ahlaklı olunacağı, salı kesilirse kıtlık, cumartesi kesilirse kaşıntı hastalığına yakalanacağını söyleniyor.
Nitekim diğer bazı kaynaklarda, yapılan bu değerlendirmenin uygun olmadığı da ifade edilmiştir (Büceyrimi, Tuhfe, I, 364; Dimyati, Haşiyetü i'aneti't-talibin, I, 137). Bu sebeple cünüp, lohusa ve hayız halinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde; koltuk ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Tırnak kesmek için en hayırlı gün Cuma günüdür. Başka bir hadis-i şerifte, Peygamber Efendimizin (s.a.s) cuma günü namaza gitmeden önce, tırnaklarını keserdi. Perşembe günü de tırnak kesmek caizdir.
Kesilen tırnaklar bir kâğıt parçasına konulup çöpe veya uygun bir yere atılır. Yahut tırnaklar çöp sepetine doğru kesilir. Tırnakları gömmek hurafedir.
Diyanet İşleri'ne göre tırnak kesen bireylerin abdesti bozulmuyor. Namaz kılanlar namazlarını kılmaya başlamadan önce abdestini alır. Abdest alma işlemleri sonrasında tırnaklarını da kesebilir. Abdestli olarak kesilen tırnaklar, abdestin bozan durumlardan biri değildir.
Kişiler gece saatlerinde tırnak kesilmez düşüncesine inanarak, gece saatlerinde tırnaklarını kesmiyor. Yapılan araştırmalarda gece saatlerinde tırnak kesmenin bir sorun teşkil etmediği görülüyor. Gece tırnak kesilmez düşüncesi, batıl bir inançtır. Bireyler gece saatlerinde de tırnak kesme işlemlerini yapabiliyor.
Dinimizde Tırnak Kesmek Günleri Var Mı? Dinimizde tırnak kesme günleri şeklinde belirlenmiş gün ya da günler yoktur. Bu nedenle kişi istediği zaman tırnaklarını kesebilir.
Dinimizde tırnak kesmek için özel bir vakit belirlenmemiştir. Cumartesi namazına hazırlık bağlamında tırnakların Cumartesi günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir. Dolayısıyla kişi, tırnağı uzadığı zaman günü ve saatine bakmadan tırnaklarını kesebilir." denildi.
Gece tırnak kesilmesinin ise bilinen bir sakıncası bulunmamaktadır. Tamamen batıl inanç olduğu söylenebilir. Sünnet adabına göre tırnak kesmenin belirli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Tırnak kesimi sırasında uyulması gereken bir düzen bulunduğu söylenebilir.
Değerli kardeşimiz, Tırnak kesmek sadece, hac veya umre ihramı süresince yasaktır. Bunun dışında her zaman kesilebilir. Halk arasında bazı gün ve zamanlarda, meselâ "geceleyin tırnak kesilmez" şeklinde yanlış bir inanç vardır.
Tırnak kesme aletlerinizi temiz tutun: Tırnak kesme makası veya cımbızınızı kullanmadan önce, aletlerinizi sabunlu suyla temizleyin ve kurulayın. Tırnakları düz kesin: Tırnakları düz kesmek, tırnak batması riskini azaltır. Köşelerini kesmekten kaçının ve tırnak uçlarını yuvarlak şekilde kesin.
Tırnak uzatmak mekruhtur
İslam dininde, kadınlar ve erkekler için tırnaklarını bilerek uzatmak mekruhtur. Tırnak uzatmak kadınlar için bir süs alameti olarak sayılmamaktadır. (Buhârî, libâs 63). İslam fıtratına uygun hareket etmek ve gayrimüslimlerin adetlerine özen göstermemek, herkes için önemlidir.
Gusül abdestiyle birlikte, dinimizin bedenî temizlik kapsamında emrettiği tırnakların kesilmesi ve kesilmesi/yolunması gereken tüylerden arınma konusunda Cuma gününü tercih etmek de bu günün faziletine erişme açısından önem taşır.
Diyanet İşleri, tırnak kesme durumunun abdesti bozmadığını belirtmiştir. Bireyler abdestliyken abdesti bozulmadan tırnaklarını gün içerisinde kesebilir.
Bebeğin tırnaklarının kesilmesi ile ilgili uzmanların ortak kabul ettiği dönem, bebeğin 6 haftalık olduğu dönemdir. Fakat bebeğin tırnaklarının daha erken dönemde kesilmesinde de bir sakınca görülmemiştir. Doğal olarak bebeğin 40'ından önce, 10 ya da 20 günlükken de tırnakları kesilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri