Gaz ve hava Midede şişkinlik ve gaz sorunu yakın ilişkilidir. Gaz, özellikle yemek yedikten sonra mide şişkinliğinin en yaygın sebebidir. Sindirilmemiş yiyecekler parçalanmaya başladığında veya hava yutulduğunda sindirim sisteminizde gaz birikir. Her insan yerken veya içerken hava yutar.
Bu durum genellikle sindirimle ilgili bir sorundur. Ağır bir yemek yemek, gazlı içecek tüketmek, adet kanaması, kabızlık, irritabl bağırsak sendromu ve asit reflü gibi durumlar da mide şişkinliğe yol açan faktörler arasındadır. Ayrıca kişinin yaşam tarzı da mide şişkinliğine neden olabilir.
Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur. Ödem: Vücutta biriken fazla sıvı da şişkinliğe neden olabilir.
Karında yaşadığınız şişlik; gaz, hazımsızlık, şişkinlik ve guruldama şeklinde karşımıza çıkar. Bu durumların çeşitli belirtileri söz konusu olabilir. Çölyak hastalığı, mide ve bağırsak kanserleri, gastrit ve rahatsızlıklar karış şişliğine sebebiyet verebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Bir kereye mahsus olarak çok yemek yedikten sonra karın şişliğinin ortaya çıkmasında herhangi bir problem yoktur; fazla yemek yenmiş olabilir. Fakat her öğünden sonra veya yemek yenmese bile karında şişlik ortaya çıkıyorsa, bazı beslenme ve gündelik alışkanlıkların değiştirilmesi gerekebilir.
Probiyotik Gıdalar Tüketmek: Yoğurt, kefir gibi probiyotik içeren gıdalar bağırsak sağlığını destekleyerek şişkinlik riskini azaltabilir. Egzersiz: Düzenli egzersiz sindirim sistemini düzenleyebilir ve karın şişkinliğini önleyebilir. Hafif tempolu yürüyüş, yoga veya yüzme gibi aktiviteler önerilebilir.
"Karın şişkinliği, doğal bir durum olabileceği gibi hastalık habercisi de olabilir" diyen Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Zorlu, "Karın şişmesi genellikle sindirim sisteminin normal işlevinin bozulması ve bağırsak gazında artış olması sonucu ortaya çıkar.
Şişkinlik ve gaza sebep olabilecek faktörler şu şekilde sıralanabilir: Gastrit ve mide mikrobu (Helikobakter) Hassas barsak sendromu (Irritable kolon) Kalın barsak diğer hastalıkları (Divertikül, aşırı bakteri çoğalması vb.)
Kişilerin şikâyetlerini iyi dinlemeleri gerektiğini söyleyen Doç. Zorlu, “Devam eden karın şişkinliği ve yanında başka şikâyetlerin olması; karın bölgesinde hassasiyet, şiddetli ishal ve dışkıda kan görülmesi, yüksek ateş, 6- 8 saat yemeden ve içmeden kesilme gibi şikâyetler varsa muhakkak hekime başvurmak gerekir.
Zorlu, 'Karın şişkinliği, karın bölgesinde yer alan organların (mide, bağırsaklar, karaciğer, safra kesesi, pankreas, dalak, üreme organları, mesane ve bu organlarla ilişkili kan damarları) hafif veya ciddi hastalıkları sonucunda olabilir. Bu nedenle önemsenmesi gereken belirtilerden biridir.
Karında şişlik 2 haftadan uzun sürüyorsa…
Karında şişlik veya genişleme, yumurtalık kanserinin erken ve bazen de tek belirtisi olabilir. Karında şişlik, hem erkek hem de kadınlarda sık görülen yaşam kaybı riski yüksek olan kolorektal yani kolon ve rektum kanserlerinin belirtisi de olabilir.
Bu belirtilerin altından farklı hastalıklar çıkabilir. O nedenle gastroenteroloji uzmanlarına başvurmak gerekebilir.
Melisa çayı: Limonlu su önerisine ek olarak melisa çayının da şişliklerde oldukça etkili olduğunu ifade eder İbrahim Saraçoğlu. Gün içinde 1 fincan melisa çayı içenlerin karın şişliği şikayetlerinin son bulduğunu söylemektedir. Aynı zamanda her sabah bir fincan yoğurt suyu içilmesinin de iyi geleceğini belirtiyor.
Vedat Göral, pandemi stresi ve değişen yeme alışkanlığıyla birlikte bağırsak şişkinliği şikayetlerinin arttığına dikkat çekti: Şişkinliği gidermek için nane, melisa çayı, papatya, zencefil, zerdeçal, probiyotikler, tarçın, elma sirkesi, hardal, sade soda veya doğal maden suyu yarar sağlar.
Bol bol su içmek. Bol su içmek vücuttaki ödemi atmanıza yardımcı olacaktır. Kahve ve alkolden uzak durmak. Menstruasyon öncesinde alkol ve kahve, sıvı tutulumu belirtilerini arttırırken, kahvenin aynı zamanda bağırsakları irrite ettiği de biliniyor.
Mideye gelen besinler mide sıvılarıyla karışırken, metabolik faaliyetlerin sonucunda sesler çıkaracaktır. Sindirim sistemindeki hava, bağırsaklardaki hava ile karıştığında midede patlamalar gibi sesler çıkarır. Bu durumu da kişi karın guruldaması olarak hisseder.
Karında oluşan gerginlik, basınç ve dolgunluk hissi mide şişkinliği olarak bilinir. Genellikle bir süre sonra kendiliğinden iyileşen bu durum hafif rahatsızlıktan yoğun ağrı kramplarına kadar değişen sonuçlar ortaya çıkarabilir.
Hazımsızlığa iyi gelen yiyecekler tercih edilmeli. Bu yiyecekler, sindirim ve mide sistemini destekler. Bu besinler de toz kimyon, anason, rezene, elma sirkesi, tarçın, zencefil, karanfil, nane, ananas suyu, narenciye gibi besinler hazımsızlık probleminin ortadan kaldırmasına yardım eder.
Karın şişkinliği, midede oluşan gazların etkisi ile ortaya çıkar ve sıkışan gazlar mide duvarlarındaki sinir uçlarını uyararak mide ağrısına da yol açabilir. Peki, mide gazına ne iyi gelir? Midede gaz oluşumunu engellemenin en etkili yollarından biri özellikle yemek sırasında yutulan havanın azaltılmasıdır.
Yoğurt, kefir, turşu ve fermente sebzeler gibi probiyotik açısından zengin yiyecekler bağırsak sağlığını düzenleyerek şişkinliği azaltabilir. Lif açısından zengin besinler de mide şişkinliğine iyi gelir.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Bağırsak Gazının Nedenleri
Mide bağırsak kanalındaki gaz iki kaynak ile oluşur. Biri yutulan hava diğeri ise bağırsakta bulunan zararsız mikroorganizmaların gıda artıklarından oluşturduğu gazdır. Hava yutulması (Aerofaji) midedeki gazın en önemli nedenidir. Herkes yemek yerken veya su içerken az miktarda hava yutar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri