İlk olarak, eğer egzoz sistemi dışarıya rahatça mevcut gazı atamadığı zaman bu gaz araca hararet olarak geri döner. İkinci olarak Aracın yeterince hızlanmamasıyla egzozun tıkandığı anlaşılabilir. Bunun yanında gaza bastıkça araçtan boğuk bir ses gelir bu da üçüncü yoldur.
1.emisyon testinde değerler çok yüksek çıkar veya test başarısız olur. 2.araç çekişten çok düşer. 3.alt devirler çok cansız olur 1500-3000 arası(dikkat edin şehiriçinde en çok kullanılan devir aralığıdır.) 4.yakıt tüketimi artar, rampa çıkmak eziyete dönüşür.
Tıkalı bir egzoz sistemi, egzoz gazı rahat atamayacak ve motorun hararetinin yükselmesine sebep olacaktır. Aracınızın egzozunun tıkalı olduğunu gaz pedalına basarken pedalın daha yavaş tepki vermesinden de anlayabilirsiniz.
Yağ değil yakıt kullanmanıza rağmen bu dumanı atıyorsa, hava filtreniz tıkalı olabilir. Egzoz siteminizde yağ kaçağı olabilir ya da aracınız ateşleme yapmıyor olabilir. Mavi renk duman atıyorsa; Piston ya da segmanlarınızda aşınma olabilir. Ya da yanma odasına yakıt yerine yağın sızdığının göstergesidir.
Egzoz bölümünde bulunan katalitik konvertörün kırılması, özellikle araç ilk çalıştığında içerisindeki parçaların hareket etmesi sonuucunda tıkırtı sesi oluşur. Bu ses ilk zamanlar problem olarak gözükmese de zamanla katoyu komple tıkayıp araca hararet yaptırabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Katalitik konvertörün tıkandığı şu şekillerde anlaşılabilir: Katalizörün içinden tıkırtı (tıkır tıkır) sesleri geliyor ise. Egzozdan kötü bir koku (çürük kokusu gibi) geliyor ise. Aracınız egzoz muayenesinden geçememiş ya da aracınızın egzoz emisyon değerleri olması gerekenin üstünde ise.
Yetkili serviste orjinal katalizör değişimi en az 1500 tl civarındadır.
Sabun ve Su Kullanma ile Egzoz Borusunu Temizleyin
Egzoz borusunun sabun ve su ile temizlenmesi, aşınmış bir egzoz borusunu tekrar hayata döndürmenin ilk adımıdır. Egzosun içinde, egzos borusunda olabildiğince derin temizleyebilecek sert bir fırça kullanarak bir bez yardımıyla temizleyin.
Beyaz duman çıkması
Bu dumanın su buharı gibi ince şekilde çıkması normal kabul edilir. Ancak duman çok beyaz ve yoğunsa dikkat edilmelidir. Bu yoğun ve çok beyaz duman genellikle silindir blok contası hasarı, silindir bloğunun çatlaması veya silindir kapak hasarından dolayı kaynaklanmaktadır.
Aracınızın egzoz borusundan siyah duman çıkması ise zengin karışımla çalışan motorun, normalin üzerinde hidrokarbon salınımı yapması sonucu ortaya çıkıyor.
Öncelikle patlak egzoz araç motorlarına zarar vermemektedir. Ancak araç performansını düşürerek yakıt tüketimini arttırır, çıkardığı gürültü nedeniyle çevredekilerde rahatsız olmaktadır. Patlak egzozun araç performansını düşürdüğünü çoğu sürücü bilmediği için egzoz arızalarını pek önemsememektedir.
Katalizatör Tıkalı Olursa Ne Olur
Aracınızda katalizör tıkanması mevcut olduğunda, söz konusu basınç geri tepecek, ortaya çıkan ısı rahat şekilde atılamayacaktır. Bu durum, paralelinde yüksek ısı kaynaklı motor hasarlarına neden olabilir.
Egzoz susturucusu, egzoz borusu çıkışını daraltarak dışarıdan duyulan sesi azaltmaya yarayan araçtır. Bununla beraber, egzoz gazının çıkışını zorlaştırıp performansı düşürebilir. Araç susturucularının ortalama 80.000 kilometrede bir değiştirilmesi gerekir.
1.Yıpranmış, eski ve bakımsız motorlar egzozu tıkayabilir. 2.Kalitesiz benzin kullanımı. 3.Verimli çalışmayan ayarları değiştirilmiş motor ve parçaları. 4.Yakıt sistemindeki herhangi bir arıza veya verimsiz çalışması.
100 TL - 1800 TL
Profesyonel ve güvenilir Egzoz Tamiri hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Egzoz Tamiri fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Silindir Kapak Contası
Egzozdan su damlaması ve beyaz duman gelmesi silindir kapak contasında hasar olduğunun göstergesidir. Bu gibi durumlarda kapak contasında sızıntı bulunmaktadır ve bu sızıntı sonucunda motor aşırı ısınır.
Motor çalışırken egzozdan yoğun beyaz duman:
Araç conta yakması belirtileri arasından bir diğerinde ise yanma odasına giren soğutma sıvısı tutuşacak ve egzozdan beyaz duman üretecektir.
Egzoz dumanın rengi mavi ise motor yağ yakıyordur. Motor yağının yanma odalarına gitmesini sağlayan segmanlar ya da supap contaları aşınınca yağ, silindirlerin içine kaçarak yanar ve dışarı atılmaya çalışılır. Bu da mavi egzoz dumanı ile kendini belli eder.
Araba neden gri duman atar? Turboya sahip araçlarda turbo bağlantılı nedenlerden kaynaklanır. Turbonun yağ yakması sonucunda daha çok griye yakın bir renkte egzozdan duman çıktığını gözlemlemek mümkündür. Yağ eksiltme ve çekişten düşme gibi belirtileri vardır.
Yeni nesil araçlarda aracın bilgisayar sistemi ile egzoz yüksek ısı ile buluşturulur. Bu sayede de parçacıklar yanarak temizlenir. Yeni nesil araçların sistemi filtrenin tıkandığı ya da performansının düştüğü konusunda sizi uyarır. Yaklaşık 5 – 10 dakika içerisinde de dizel partikül temizliği tamamlanmış olur.
Hava ile temaslı bir halde olması beraberinde de paslanmayı getirmektedir. Çünkü bu durum vesilesiyle egzozun dış kısmında oksidasyon meydana gelmektedir. Oksidasyonun meydana gelmesi ile paslanması da oluşmaktadır.
Otobana çıkıp en az 15 dakika olacak şekilde 3 bin devir üzerinde sürmek kurum temizlemek için idealdir. Dizel araçlar çok yüksek devirde ne torkunu ne de beygirini veremez. 4-5 bin devirlere gerek yok. Ek bilgi: Araç rolantide uzun süre kaldığında çok fazla kurum birikir.
Araçlarda yer alan katalitik konvertörlerin görevi bu nedenle önemlidir. Ortalama olarak bu sistemin araçtaki kullanım ömrü ise 10 yıl kadardır. Eğer bozulmasına sebep olan farklı bir etken yoksa 10 yıla kadar sorunsuz şekilde kullanılabilir.
Tıkanmış olan Filtre araç üzerinden sökülür daha sonra özel asit içermeyen kristal ilaç koyularak yüksek basınçlı dpf temizleme makinasının maximum 2 saat süren temizleme işlemi ile gerçekleşir.
Katalitik konvertör temizleyicileri, motordaki ve egzoz sisteminizdeki karbon birikimini gidermeye yardımcı olur. Ama yine de ilk kullanımda yıllar boyu biriken karbon birikmesini ortadan kaldırmasını bekleyemeyiz. Bu yüzden temizleyici ürünlerin yılda 4 kez kullanılması öneriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri