Eski kuşakların hemen hepsinin doğum tarihi neden 1 Temmuz olarak kayda geçmiş? Eskiden doğum tarihi meçhul kimselere 1 Ocak yazılırdı. Yılın orta günü olan 1 Temmuz olarak değiştirildi.
1960 ve 70'li yıllarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde dünyaya gelen çok sayıda kişinin nüfusa kaydının geç yapılması nedeniyle gerçek doğum günleri hatırlanamadığı için nüfus müdürlüğündeki personelin iradesi ile doğum tarihleri 1 Ocak olarak yazılmış.
Yaş düzeltme davası, kişinin nüfus kütüğünde (kimliğinde) yer alan doğum tarihinin değiştirilmesi amacıyla açılan bir dava türüdür. Nüfus kaydında yer alan bilgiler. mahkeme kararı olmadan değiştirilemeyeceği için yaşlarında (doğum tarihi) değişiklik yapmak isteyen kişiler, yaş düzeltme davası açmak zorundadır.
Hastanede Doğan Bir Kişi Yaşını Büyütebilir Mi? Yaş düzeltme davalarının açılması için kişinin hastanede ya da doğum evinde doğmamış olması gerekir. Çünkü hastane kayıtları resmi belge olması nedeniyle; yaş düzeltme davalarını çözüme kavuşturan, mahkemenin öncelikle incelediği delillerden birisidir.
Bazı durumlarda mahkemece Adli Tıp Kurumu'ndan kemik yaşı tespiti istenebilmektedir. Ancak kemik gelişimi en fazla 25 yaşa kadar devam ettiğinden, bu yaştan sonra kemik yaşı tespiti mümkün değildir. Bu nedenle bu yaşın üzerindeki kayıt düzeltme davalarında kemik yaşı tespiti yoluna gidilemeyecektir.
İlgili 43 soru bulundu
Kürtlerin çoğunun doğum tarihinin 1 Ocak olmasının pek çok nedeni var. O dönemde Kürtler arasında okur-yazarlık oranının düşük olması ve Kürtlerin çoğunun Türkçe konuşmaması, Kürtçe dilinin de yasaklanmasından dolayı, kendilerini düzgün ifade edemeyen Kürtlerin doğum tarihleri 1 Ocak olarak kayıtlara geçirilmiş.
MÖ 3000 yıllarında Antik Mısır Medeniyetinde Firavunların doğum günü kutlamalarının tarihte ilk doğum günü kutlaması olduğu düşünülmektedir. Antik Roma'da, doğum günü kutlamaları özellikle zengin aileler arasında yaygındı. Bu kutlamalar genellikle özel yemekler, hediyeler ve eğlence etkinlikleriyle kutlanırdı.
Ortaçağ Hristiyan Avrupa'sında çeşitli zamanlarda ve çeşitli yerlerde, yeni yıl 25 Aralık'ta İsa'nın doğumunun şerefine kutlandı; Eski Roma tarzında 1 Mart; 25 Mart Leydi Günü, Müjde Bayramı ve Paskalya bayramı olarak kutlandı.
Noel ve yılbaşının çok yakın tarihler olması nedeniyle de bu iki kavram birbiriyle sıklıkla karıştırılıyor. Hristiyanlık ve Batı kültürünün baskın olmasından dolayı dünya kültürünü oldukça etkileyen Noel 25 Aralık'ta kutlanıyor. Yılbaşı ise aralık ayının son günü gece 00.00 da kutlanıyor.
Noel, her yıl 25 Aralık tarihinde İsa'nın doğumunun kutlandığı Hristiyan bayramıdır.
Roma İmparatoru Jül Sezar'ın MÖ 46 yılında Güneş'i referans alan Jülyen takvimini benimsemesiyle yeni yılın başlangıç tarihi de değişti. Bir yüzü geçmişe diğer yüzü geleceğe bakan, değişimi ve başlangıçları temsil eden Roma tanrısı Janus'un onuruna onunla aynı adı taşıyan ocak ayının ilk günü yılbaşı kabul edildi.
Yaş günü kutlamak ibadet değil âdettir. Bu âdet Hristiyanlardan gelmiş olsa bile, ibadet olmadığı için Müslümanların, doğum günü, evlilik yıldönümü gibi günler tertip etmesinde mahzur yoktur.
Muhammed'in doğum günü farklı mezheplerde kutlanır. Sünniler Rebiülevvel ayının On birinci gecesini On ikinci'ye bağlayan geceyi (25-26 Nisan 571 Miladi tarihine Muhammed'in doğum gününe rastlaması nedeniyle mevlid kutlanır), Şiiler ise 17. günü Mevlid günü ve 17'ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar.
Paganlar, ateşten çıkan dumanın, duaları tanrılara ileten bir araç olduğuna inanırlardı. Bu nedenle mumlara üflemeden önce dilek tutmanın, ateşe edilen dualarla ilişkili olabileceği düşünülmektedir: Mumlara üflemeden önce tutulan dileğin, üflenen mumların dumanıyla tanrılara ulaştırıldığına inanılmaktadır.
Niebuhr (1776-1831) ise biraz farklı bir iddiayı dile getirerek 'Aramiler', 'Medler' ve 'Persler'in ortak ata olarak Kürtlerden geldiğini savunmuştur. 1850'lerden beri süregelen modern araştırmalarda da Kürtlerin ataları olarak Medler gösterilmektedir.
Kürtler tarihte 27 Emirlik , 5 Cumhuriyet , 3 Devlet kurmuş ve yönetmişlerdir. Günümüzde ise Suriye, Irak ve İran'da özerk biçimde yaşamaktadırlar.
Bölgede kurduğu Hamidiye Alayları ve İstanbul Kabataş'ta açtığı Mekteb-i Aşiret-i Hümayun ile Sultan Abdülhamid, Osmanlı Sultanları arasında Kürtlere en büyük iltifatı gösteren padişahtı. Bu iltifatlar karşılıksız kalmayacak; Kürtler de kendisini "Bavê Kurdan" yani "Kürtlerin babası" olarak anacaktı.
Hz. Muhammed (s. a. v)'de akrep burcuymuş. Özellikle bakımından bu bura mensup insanlar çok şanslı bence.
Muhammed'in İslami sahih kaynaklara göre gerçek doğum tarihi 17 Haziran 569'dur. Yukardaki kaynaklarda görüldüğü gibi Hz. Peygamberin hangi ayda ve günde doğduğu kesin olarak bilinmemektedir.
Muhammed'in doğum saati olarak tespit edilen 04.00-06.00 arasında "Kutlu Doğum Gecesini İhya Programı" düzenlendi. Kadıköy Müftülüğü'nce Kutlu Doğum Gecesi'ni ihya etmek üzere Söğütlüçeşme Camisi'nde düzenlenen programa vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Mum yakma veyahut pasta kesme gibi davranışlarla doğum günü kutlamak kişiyi şirk'e sokmasa da diğer kültürlere benzeyeceğimizden hoş değildir. Yahudi ya da Hıristiyanlara benzemeyi Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) “Kim kendini bir kavme benzetirse, o da onlardandır.” [Ebu Davud, Libas] buyurmuştur.
Kutlamanın meşru ölçüler içinde yapılması şartıyla, bu tür kutlamalarda bulunmanın dinen bir sakıncası olmaz.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. İnsanın doğum gününü kutlaması ve her sene o günü bayram olarak görmesi yeni bir bidattir ve kâfirlere benzemektir. Bu nedenle bu günü ibadet ve adet olarak her hangi amaçla kutlamak haramdır.
Hz. İsa'nın doğum tarihinin yıl olarak milattan önce dört ile altı yıl evvel olduğu, doğum günü olarak da Batı'da bulunan kiliseler 25 Aralık gününü doğum tarihi olarak kabul edip kutlarlarken, Doğu kiliseleri ise bu tarihi 6 Ocak olarak kabul etmektedir.
Dünyada yeni yıl ilk olarak Samoa ile Kiribati'ye bağlı Kiritimati Adası'nda kutlandı. Ülkeler Türkiye saati ile 13.00'da 2023 yılına resmen girdi. Video Player is loading. This is a modal window.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri