Cipralex Nedir, Ne İçin Kullanılır? Cipralex, beyindeki serotonin etkisini arttırır. Kaygı bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk ve travma sonrası stres bozukluğu gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Genellikle kullanılmaya başladıktan 2 ila 4 hafta arasında Cipralex ilacının etkisi hissedilmeye başlanır.
Bu ilaç MAO inhibitörü grubu olanlar da ve halen manik döneminde olan kişiler de kullanılmaması gerekmektedir. Bunların dışında doktorunuz Essitalopramı burada sıralanmamış olan başka bir durum içinde uygun görebilir. Essitalopram genellikle tok karnına günde bir defa bütün tablet olarak bir bardak su ile alınır.
kullanılmaya başlandığında artabilir. Çünkü bu ilaçların etkisini göstermeye başlaması, genellikle yaklaşık 2 hafta, fakat bazen daha uzun bir zaman alabilir.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir.
İlgili 30 soru bulundu
Reboksetin ve MAO inhibitörleri son tercih olarak kullanılırlar. Psikotik özelliği olan ağır depresyon tedavisinde ise altın tedavi antidepresan ilaçların olanzapin, aripiprazol, ketiyapin ve risperidon gibi bir antipsikotik ilaç ile birlikte kullanılmasıdır.
Sakinleştirici Etki Gösteren İlaç Grubu
Üç temel grup olan benzodiazepinler, barbitüratlar,aldehitler en çok kullanılan ilaç grubundandır. Fakat bunlar arasında faydasına en çok başvurulan ilaç grubu ise benzodiazepinlerdir.
İyi hissetmeye başlamanız birkaç haftayı bulabilir. Durumunuzda iyileşme görmeniz biraz zaman alsa bile, CIPRALEX kullanmaya devam ediniz. Eğer kendinizi daha iyi hissetmezseniz ya da daha kötü hissederseniz, bunu bir doktorla konuşmalısınız.
Psikiyatride kullanılan antidepresanlar (Cipram, cipralex, efexor, lustral, paxil, prozac, anafranil vb..), antipsikotikler (risperdal, zyprexa, zeldox, seroquel vb..), duygudurum düzenleyiciler (lityum, depakin, convulex, tegretol vb..) bağımlılık yapmazlar.
Kolaylıkla önlenebilecek ya da geçici olabilecek yan etkiler yüzünden hastalar ve aileler ilaca tepkili olup bazen ilacı bırakabilirler. Halbuki bu yan etkiler genellikle hafiftir ve ilk 2 hafta içinde ortadan kaybolur fakat tolere edilemez bir haldeyse tedaviyi sürdüren uzman doktorla görüşmenizde fayda vardır.
Fluoksetin (Prozac), Paroxetin (Paxil), Sertralin (Lustral), Fluvoxamine (Faverin), Citalopram (Citol), Essitalopram (Cipralex) gibi ilaçlar psikiyatristlerin en tercih ettiği selektif serotonin geri alım inhibitörleridir.
Şimdiye kadar insan doğurganlığı üzerinde bir etki gözlemlenmemiştir.
Düşüncelerinizde ya da davranışlarınızdaki değişiklikler ve ruh haliniz, uyku ve yeme düzeniniz, ilişkileriniz, işiniz ve hayatınız hakkında sorular sorup psikolojik bir testten geçmenizi isteyebilir. Kan testi, röntgen veya diğer laboratuvar testleri ile depresyon tanısı konulamaz.
Seçici seratonin geri alım inhibitörleri (SSRI): Daha sık kullanılan, yan etkiler açısından daha güvenli ilaçlardır (Cipram, Cipralex, Paxil, Prozac, Lustral, Faverin) Uyku bozukluğu, mide bulantısı, geçici cinsel işlev bozukluğu gibi yan etkileri görülebilir.
Essitalopram (Cipralex), SSRI sınıfından en yaygın reçete edilen antidepresanlardan biri. 2016 yılında yapılan bir meta-çalışmada, majör depresif bozukluğu olan yetişkinler için en sık reçete edilen 21 antidepresan ilacın plasebodan daha etkili olduğu bulundu.
kafa karışıklığı, duygusallık veya sinirlilik, ishal (yumuşak dışkı), görme bozuklukları, çarpıntı veya aşırı kalp atımı hissi.
Antidepresanlar beyindeki serotonin ve noradrenalin gibi kimyasal maddelerin düzeyini arttırarak etki gösterir. Bu maddelere nörotransmitter adı verilir. Adı geçen kimyasal maddelerin kişinin ruh halini iyileştirici etkisi vardır. Antidepresan ilaçlar beyinden gönderilen ağrı sinyallerini de azaltır.
Antidepresanların uzun süre kullanımı zarar verir mi? Antidepresanlarla ilgili yapılan araştırmalarda uzun süreli kullanımını ile ilgili vücutta kalıcı bir zarar verdiği belirlenmemiştir.
İlacın etkisini 4-8 hafta arasında göstermesi beklenir. İlk birkaç hafta ya da birkaç ay içerisinde semptomların hafiflemesi ya da depresyonun ortadan kalkması beklenir. Bu süre boyunca sabırlı olarak ilacın kullanımında vazgeçilmemesi gerekir. Antidepresan tedavileri sıklıkla 6 ay ile 1 yıl arasında sürer.
Essitalopram sitalopramın S-enantiomeri olan SSRI sınıfı bir antidepresandır. 12 yaşın üstündeki yetişkinlerde depresyon ve anksiyete tedavisi için FDA tarafından uygun görülmüştür. İlaç aynı zamanda panik bozukluğu, sosyal anksiyete bozukluğu ve obsesif kompulsif bozukluk tedavisinde de kullanılmaktadır.
Uygulama yolu ve metodu: CIPRAM her gün, günde tek doz olarak ağızdan alınır. CIPRAM günün herhangi bir zamanında yemeklerle veya tek başına alınabilir.
LUSTRAL SPECIAL, agorafobi ile beraber seyreden panik bozukluğu dahil olmak üzere, panik bozukluğu tedavisinde endikedir. LUSTRAL SPECIAL, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) tedavisinde endikedir. fobinin başlangıç epizodunun nüksünün engellenmesinde etkilidir.
Bu hastaların pek çoğu özel sara ilaçları (Gabapentin, Pregabalin, Karbamazepin, Lamotrigine vb.), beyin hormonları üzerinden etki eden ilaçlar (amitriptilin, venlafaksin, duloksetin vb.), özgün kas gevşeticiler ve morfin türevleri gibi ilaçlar ile tedavi edilir.
Prozac mutluluk hormonu hapı olan bu ilaçların en bilinenidir. Ketiapin içeren Serequel ve doğrudan dopamin yüklemesi yapan Xeplion gibi mutluluk hormonu ilacı olabilecek ilaçlar, oral yoldan ya da damardan enjekte edilmek suretiyle kullanılabilir.
Alprazolam (Xanax) ve klonazepam (Rivotril) panik atak tedavisinde ilk tercih anksiyolitik ilaçlardır. Diazepam ve lorazepam ise biraz daha yüksek dozlarda kullanıldıklarında panik ataklar üzerinde etkili olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri