İbadet, İç Barış ve Kendini Tanımak için Gereklidir. İbadet, insanların en içteki mükemmelle doğrudan iç içe girme ve iç huzuru sağlamalarına izin verir. Bu adanmışlık, O'na ruhsal yakınlık ve başka hiçbir şeyin sağlayamayacağı bir dinginlik ve tatmin duygusu verir.
İbadet, insanın Rabbisine karşı verdiği nimetlere bir teşekkür mukabilindendir. Cennet veya cehennem olsun veya olmasın insan bunu yerine getrmesi gerektiği bilincinde olmalıdır. İbadeti yapmamızın sebebi Allah'ın emri olduğu içindir. Yoksa cennete gitmek için veya cehennemden kurtulmak için ibadet edilmez.
İbadet, Allah'ın kulları üzerindeki hakkıdır. İnsan, sahip olduğu her şeyi kendisine bahşeden Yüce Allah'a şükran bilinciyle yaşamalıdır. İnsan, her gecenin sabahında uyanabilme kabiliyetini kendisine bahşedenin Allah olduğunu unutmamalı, ibadet ederek bu bilinci taze tutmalıdır.
Dua etmekse bizi Allah'a bağlayan onunla iletişim kurmamızı sağlayan, bize kul olduğumuzu hatırlatan ve yalnız Allah'tan yardım dileyebileceğimizi gösteren mükemmel bir araç. Dua ile bize her zaman yardım edebilecek bir Rabbimiz olduğunu, yalnız ve çaresiz kalmayacağımızı hatırlar ve ona tevekkül edebiliriz.
“Niçin İbadet Ediyorum?” eseri gençlerimize ibadet konularında yanlış bilgi ile sahih bilgiyi ayırt etmelerinde rehber olmaktadır. Bu eser, gençlerimizin Din İşleri Yüksek Kuruluna yönelttiği sorular ve Kredi Yurtlar Kurumunda kalan öğrencilerin zihinlerini meşgul eden sorulardan hareketle meydana getirilmiştir.
İlgili 32 soru bulundu
İbadet; “itaat etmek, boyun eğmek, kulluk etmek, tevazu göstermek, ilah edinmek” anlamına gelir. Dinî bir terim olarak ise; “Fiil ve niyete bağlı olarak yapılmasında sevap olan ve Allah'a tazim ve yakınlık ifade eden şuurlu itaat” demektir.
Şu gerçeği de hemen belirtelim: Rabbimizin kıyam, rükû, secde, tekbir, tesbih, hamd, şükür, zikir, ibadet, salih amel, takva ile ilgili emirleriyle en başta kast ettiği ibadet, yine namazdır ve bunların sayısı yüzlercedir. Yani Allah kıyamı, rükûu, secdeyi emrediyorsa kast ettiği ibadet öncelikle namazdır.
Kesinlikle hayır. Allah'ın hiçbir kulunun ibadetine ihtiyacı yoktur. Şöyle buyurur Hac süresinde: “Kesilen hayvanların ne etleri ne de kanları Allah' a ulaşır.
Zikir bir ibadettir ancak onu diğer ibadetlerden ayıran onun için bir şekil, mekân ve zamanın tahsis edilmemesi, herhangi bir sayıyla tahdit edilmemesidir. Her zaman, her yerde, her hâlde sayısızca yapılabilir bir ibadettir. Bu sebeple “Allah'ı anmak, en büyük ibadet” (Ankebut, 29/45.)
Allah, yeri, göğü ve ikisi arasında bulunan bütün mahlûkatı insana muhhasar etmiş adeta her şeyi insan için yaratmıştır. Göklerde olanın insanın hizmetine sunulması, yerde olanların da insan için yaratılmış olması, insanın yaratılışının önemli bir gayesi olduğunu gösterir.
1. Mütedeyyin ve muhafazakâr olmak ibadetleri olabildiğince güçleştirerek yaşamaktır, zira “En faziletli ibadet en zor yapılan ibadettir.” şeklindeki bir düşüncesinin varlığı.
İbâdet, ferdî hayatın tanzîminde de büyük rol oynar.
Bu ise, kulun, her yaptığı işte Allah`ın rızasını düşünmesini, İlâhî emirlere ve yasaklara riayet ve itâatini netice verir. Böylece, kulun şahsî hayatı, dînin gösterdiği istikamet üzere tanzîm edilmiş, maddî ve mânevî bir disiplin altına alınmış olur.
Genel anlamda ibadet, mükellefin Allah'a karşı duyduğu saygı sonucu olarak O'nun rızasına uygun davranma çabasını ifade eder. Böylece kişilerin Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için yaptığı her fiil de ibadet olarak nitelendirilir.
Özel anlamda ise ibadet, Allah ve Resulü'nünmükelleften yapmasını istediği belirli davranış biçimleridir. İbadet kavramı, Kur'an-ı Kerim'de tevhit, itaat ve kulluk anlamına geldiği gibi, bu üç anlama ilaveten ilah edinmek, dua, boyun eğmek ve salih amel anlamlarına da gelmiştir.
Kur'ân-ı Kerîm'de bir defa tekil (âbid), on bir defa da çoğul (âbidûn, âbidîn, âbidât) şeklinde geçen âbid kelimesi sözlükte “hizmet eden, itaat eden” anlamına gelmekte, Kur'an'da ise sadece “ibadet eden, tapınan” (bk. et-Tevbe 9/112; et-Tahrîm 66/5; el-Kâfirûn 109/2-4) mânasını ifade etmektedir. Hz.
Namaz, Kur'an'da doksandan fazla ayette zikredilir. İslam'ın başlangıcında namaz sabah ve akşamleyin kılınan ikişer rek'attan ibaret iken, Mi'rac olayından sonra beş vakit namaz farz kılınmıştır. Namaz ergenlik çağına gelmiş, akıllı her müslümanın üzerine farzdır. Namaz dinin direği, ibadetlerin en üstünüdür.
Peygamber (s.a.s.), Kurban Bayramında Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu, kurbanın kesilir kesilmez Allah katında makbul olacağını ve kurban edilen hayvanın boynuzu, tırnağı da dâhil olmak üzere her şeyinin kişinin hayır hanesine yazılacağını ifade etmiştir (Tirmizî, Edâhî, 1 [1493]; İbn Mâce, ...
Cihad, hakiki bir imandan sonra yapılması gereken bir ameldir. Cihad, İslâm ile insan arasındaki engelleri kaldırmak için yapılan bir ameldir. Cihad, Allah (cc) katında en faziletli ve en hayırlı ameldir. Cihad, İslâm'ın zirvesi, Müslümanlığın şiarı ve imanın tezahürü olan bir ameldir.
Abdüllah ibni Mes'ûd hazretleri, Allahü teâlânın en çok hangi ameli sevdiğini Resûlullah Efendimizden sordum cevaplarında; (Vaktinde kılınan namaz) buyurdular.
İslam inancına göre Allah'la kul arasındaki ilişki sürekli ve canlıdır. Allah kullarını daima gözetler ve gerektiğinde müdahale eder.
Cenab-ı Allah Muhtaç Olmaktan Münezzehtir
Kâdir-i Mutlak olan Allah, hiçbir şeye ihtiyacı olmayan el-Ganî, bilakis tüm mevcûdâtın kendisine ihtiyaç duyduğu es-Samed'dir. Dolayısıyla Allah bizleri veya kâinatı herhangi bir şeye ihtiyaç duyduğu için yaratmamıştır.
En efdal amel, namazı vaktinde kılmaktır. En efdal amel, Allah yolunda cihad ( mücadele ) etmektir. En hayırlı amel, anne ve babaya iyilik etmektir.
En çok sevap kazandıran ibadetler farz olanlar, sonra vacip olanlar, sonra da nafile olanlardır. Zor şartlarda nefsi zorlayarak yapılan ibadetlerin, özellikle gençlikteki ibadetlerin sevapları fazladır. Mübarek gecelerde, kutsal topraklarda ,mescitlerdeki dua ve ibadetlerin sevabıda fazladır.
Salih amel Kur'an'da "Allah'a ibadet" olarak da tesbit edilmiştir (Kehf, 18/110). Bu kapsamda, bedeni ibadetlerden namaz ve oruç, mali ibadetlerden zekât ve sadaka, hem bedeni ve hem de mali bir ibadet olan hac ibadeti de birer salih ameldir (Aydın, 1981:199).
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri