TDK sözlüğünde vazgeçmek, birleşik olarak yazılan bir kelimedir. Yine TDK'ya ait yazım kılavuzu incelendiğinde de kelimenin doğru yazılışının “vazgeçmek” olduğu görülebilmektedir.
Yukardaki iki kelimede de ''geçmek'' fiili ayrı yazılmıştır. Fakat vazgeçmek kelimesi birleşik yazılır. Bunun nedeni iki kelimenin anlamca kaynaşmış olmasıdır. Türkçe dil bilgisi kurallarına göre anlamca kaynaşmış tüm sözcükler, birleşik isimler gibi bitişik yazılır.
Geçti olarak yazılır. burada ünsüz benzeşmesi vardır.
işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Geçicek şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Geçecek şeklinde olmalıdır.
Birleşik ve ayrı yazımı karıştırılan kelimeler arasında “hoş geldin” de bulunuyor. Türk Dil Kurumu'na göre anlamı “gelen kişiye söylenen selamlama sözü” anlamında kullanılan bu söz ayrı şekilde yazılıyor. “Hoş geldin” veya “hoş geldiniz” sözlerinin doğru kullanımı ayrı şekilde yazılışı oluyor.
İlgili 19 soru bulundu
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Bu kelime genellikle bu günlerde şeklinde yanlış kullanılır. Doğru kullanımı bugünlerde şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle sağnak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı sağanak şeklinde olmalıdır.
Bu ek sorudan başka görevlerde kullanıldığında da ayrı yazılır: Güzel mi güzel! Yağmur yağdı mı dışarı çıkamayız. UYARI: Birleşik fiillerde mi soru eki iki kelimenin arasına da gelebilir: Vaz mı geçtin?
2- Çok savurgan kimse. MİRASYEDİ NASIL YAZILIR? Bu kelimenin “mirasyedi mi, miras yedi mi” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı mirasyedi şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''üstünkörü''' şeklindedir. Bu kelime üstü körü şeklinde, ayrı yazılırsa yanlış bir kullanım olur.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
Vazgeçmek TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
TDK sözlüğünde vazgeçmek, birleşik olarak yazılan bir kelimedir.
Bu sözlüğe baktığımızda mahvetmek kelimesinin bitişik yazıldığını görmekteyiz. Bu kelimenin “mahv etmek” tarzındaki kullanımı doğru değildir. Buna göre mahvetmek doğru yazılışı şu şekilde olmalıdır: Mahvetmek (doğru kullanım)
Vaad Etmek Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi, Ayrı mı Yazılır? Türk dil kurumun üzerinden bu kelimenin doğru yazılışı hali, 'Vadetmek' biçimindedir. Yani hem bitişik yazılması gerekir hem de içindeki sesli ve sessiz harflere dikkat etmek gerekmektedir.
Birdenbire TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Birdenbire sözcüğünün yazımı ile ilgili soru işaretleri TDK sözlüğünde yer alan ifade ile giderilebilmektedir. Burada kelimenin doğru yazımının “birdenbire” şeklinde ve birleşik olduğu görülmektedir.
TDK'ya göre müsaade kelimesinin doğru yazılışı "müsaade"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Doğru yazımı yepyeni şeklindedir. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde araştırma yapıldığında kelimenin yepyeni şeklinde yazıldığı görülmektedir. “yep yeni” şeklinde yazılması yanlıştır ve bir imla hatasıdır. Türk Dil kurumuna göre “yepyeni” doğru yazımıdır.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Yuvar ve küre kelimeleriyle oluşan sözcükler ayrı yazılır.
Hoş görü şeklinde yazıldığı görülen kelimenin doğru yazılışı çelişki oluşturur. Sözcüğün doğru yazılışı ise tdk ve diğer sözlüklerde hoşgörü şeklindedir.
Öngörü kelimesinin doğru yazılışı "öngörü" şeklinde olmalıdır. Kelimenin ayrı olarak ön görü şeklinde yazılması durumunda ise bir yazım yanlışının oluştuğunu söylemek mümkün olmaktadır. Öngörü kelimesinin doğru bir şekilde yazılması için birleşik olarak yazılması gerektiği söylenebilir.
Bu kelime her daim cümle içerisinde kullanılırken bitişik bir şekilde yazılmalıdır. Bu önemli bilgilerden yola çıktığımızda önayak doğru yazılışı şu şekildedir: Önayak (doğru kullanım) Ön ayak (yanlış kullanım)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri