UV Işınları Engelleyin Kara vuran güneş ışınları buradan yansıyarak gözlerinize doğru gelir. Kış aylarında bazen kara bakmak son derece zor olacaktır. Güneş gözlüğü takmak kardan yansıyacak olan ultraviyole ışınlarından sizleri başarılı bir şekilde koruyacaktır.
Özellikle kar yağdıktan ve yerde biriktikten sonra açan güneşli havalarda mutlaka güneş gözlüğü kullanmak iyi bir seçenek olacaktır. Eskimolar gibi karla yoğun hayat süren halklarda kar körlüğünden korunmak için fildişi, kemik, tahta ya da huş kabuğundan yapılan kar gözlüğü kullanılırdı.
Aslına bakarsanız kışın, güneş gözlüğü kullanmak için yaza göre çok daha fazla sebebiniz olduğu söylenebilir. “Güneş gözlüğü gözlerinizi sadece zararlı ultraviyole ışınlarına karşı değil, rüzgara ve rüzgarla birlikte havada uçuşan ve gözünüze kaçabilecek toz ve çöp parçalarına karşı da korur.”
Kış güneş gözlüğü kullanmak için illa ki güneşin gözlerini rahatsız etmesine gerek yok, soğuk aylarda çıkan güneş tıpkı yazın olduğu gibi zararlı etkilere sahiptir ve bu nedenle göz için bazı riskler barındırır. %100 UV korumalı güneş gözlüğü, kış aylarında da dışarıda vakit geçirirken en önemli yardımcın olabilir.
Güneş ışınlarının yanında soğuk ve rüzgarlı günlerde rüzgar zararlı etkilerinden gözlerinizi korumanın en kolay yolu güneş gözlüğüdür. Bu nedenle kapalı, rüzgarlı havalarda da güneş gözlüğü kullanmanız göz sağlığınızı korumanın en kolay yoludur.
İlgili 36 soru bulundu
Şurada Paylaş! Tıpkı bir mercekle kağıdın tutuşturulması gibi göz üzerinde bulunan sarı benek olarak bilinen bölgelerde yanıklara sebebiyet verir. Güneşin ultraviyole ışınları, bu bölgelerde kısa sürelerde su toplanmasına neden olur. Çok uzun süre bakılması ciddi derecede görme kayıplarını meydana getirebilir.
Yazın her günü güneş gözlüğü ile geçiren kişiler güneşin yavaş yavaş etkisini yitirmesi ve sonbaharın gelmesi ile güneş gözlüklerini çekmeceye koyarlar. Maalesef bahar ayları gelene kadar gözlüklerini hiç çıkarmayan kişiler bulunur. Ancak kesinlikle kışın güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
Güneşin bu zararlı etkilerinden korunmak için önlem alınmalı. Hava kapalı da olsa güneş gözlüğü takılmalı” açıklamasında bulundu. Ultraviyole ışınlarının göz ve göz çevresindeki olumsuz etkileri, en az deri üzerinde etkileri kadar ciddi olabiliyor.
Hayır, güneş gözlüğü ile güneşe bakılmamalıdır. Güneş gözlükleri, güneşin zararlı UV (ultraviyole) ışınlarının neden olduğu göz hasarını önlemek için tasarlanmıştır.
Kalitesiz Güneş Gözlüğü Kullanımı
Ultraviyole ışınlar başta katarakt olmak üzere, göz kuruluğu, görme bozukluğu gibi ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilmektedirler. Bu nedenle özellikle yazın gözü ultraviyole ışınlardan korumak oldukça önemlidir.
"Aşırı yağmurlarda özellikle polarize olan güneş gözlükleri kullanılmalı. Güneş gözlüğü yağmurlu havalarda görüşü artırıyor, bilimsel olarak kanıtlandı. Her sürücüye bir defaya mahsus güneş gözlüğü kullanmalarını ve farkı görmelerini tavsiye ediyorum.
Ama kullanılma amacı güneş ışınlarının gözü rahatsız etmesi değil: Gözlerin görünmesini ve böylelikle gözlerdeki ifadenin anlaşılmasını önlemek için! Gözlerini gizlemek isteyenlerin başında ise mahkeme yargıçları geliyormuş. Hatta o dönemlerde yapılan adalet konulu heykellerde yargıçların gözlerinde gözlük bulunuyor.
Gece sürüş gözlüğü satıcıları, geceleri parlamayı ve göz kamaşmasını azaltmada etkili olduklarını iddia ediyorlar. Eğer onları denediyseniz, özellikle gözleriniz ışığa duyarlıysa, işe yaradıklarını hissedebilirsiniz.
Tutulma gözlükleri ise güneş ışığını güvenli seviyelere indirerek gözlerinizin zarar görmesini önler. Yüksek seviyede ve görünür ışık ile görünmez radyasyona karşı özel olarak yapılmamış herhangi bir şey olmadan doğrudan Güneş'e bakmak gözün zarar görmesine sebep olur.
Değerli kardeşimiz, Gözün güneş ışınlarından rahatsız olmaması gibi makul bir sebeple güneş gözlüğünü erkek de kadın da takabilir. Karşı cinsin dikkatini üzerine çekmek ve mahrem olmayanlara da güzel görünmek için bu maksada uygun gözlük takmak ise caiz olmaz.
Güneş ışınları, gözlerdeki yüzeyi yakarak göz yanıklığına neden olabilir. Göz yanıklığı, ağrılı bir durumdur ve görme kaybına neden olabilir. Güneş gözlüğü takmak, gözlerinizi bu tür yanıklıklardan koruyabilir.
Göz sağlığı açısından UV400 camlar polarize camlardan daha önemlidir. Her ikisi de faydalı olsa da, UV radyasyonu gözler için daha zararlıdır ve zamanla daha ciddi hasara neden olabilir.
Kaliteli güneş gözlüklerinde güvenilir tescil belgesi olmalıdır. 1995'ten bu yana Avrupa Birliği standartlarına göre kaliteli güneş gözlüklerinin üzerinde CE (Conformité Européene) ibaresi bulunmaktadır. CE belgesi, ürünün minimum güvenlik koşullarına uygun olduğunu ifade etmektedir.
Güneş gözlüğünün camları UV ışınlarına karşı koruma işlevini zamanla kaybetmektedir. Bu nedenle güneş gözlüklerinizin camlarını 2-3 yılda bir değiştirmeniz önerilmektedir.
Güneş gözlükleri kaşları kapamanın yanı sıra kaş şekli ile uyum içerisinde olmalıdır. İnce ve kavisli kaşlar için aynı düzlemde kavisleri olan ve görünümü tamamlayan oval, yuvarlak gözlük modeli tavsiye edilir. Böylece güneş gözlükleri yüzüne doğal bir şekilde oturur ve bir parçanmış gibi görünerek stilini tamamlar.
Güneş gözlüğünün, yüzün üst ve yan kısımlarını olduğu gibi kapatması, yukarıdan veya yanlardan ışığın girmemesini sağlaması gerekir. İnsan derisinin güneşten en çok etkilenen bölgesi, göz altı torbalarının bulunduğu bölgedir. En çabuk kırışan ve etkilenen bu bölgenin özellikle korunması gerekir.
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2'nci Göz Kliniği Şef Yardımcısı Doç. Dr. Özlem Evren, görülebilen ışınlar bulut nedeniyle engellense bile gözle görülemeyen UV ışınlarının yeryüzüne rahatça ulaşabildiğini belirterek, "Bu yüzden hava bulutlu bile olsa güneş gözlüğü takmak gerekir" dedi.
Güneş gözlüğü tercihinde yüzünüze göre seçim yaparken, gözlüğün suratınıza büyük ya da küçük kalmamasına özen göstermelisiniz. Yani yüz hatlarınıza rahatça oturan bir gözlük olmalıdır. Güneş gözlüğünün burnunuza oturuş şekli, yanaklarınıza değmemesi, kaş hizanızda olması dikkat edebileceğiniz özelliklerdendir.
3D gözlük, röntgen gözlüğü/filmi, isli cam, polaroid filtre, renkli film şeridi, fotoğrafik nötral yoğunluk filtresi ve bildiğimiz güneş gözlüğü ile Güneş'e bakmamalısınız.
TÜBİTAK Gözlemevi, güneş tutulmasının güneş gözlüğü ile izlenip izlenmeyeceğine dair önemli bilgiler paylaştı. Buna göre, parçalı tutulmayı gözleyebilmek için mutlaka özel üretilmiş Güneş filtresine sahip teleskoplar ya da "Tutulma Gözlüğü" kullanılması gerekecek.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri