Ehliyet için göz muayenesi ile görme dereceleri saptanarak yeterli görme seviyesine sahip kişilere ehliyet almak için rapor düzenlenmektedir. Kliniğimizde sürücü belgesi almak isteyenler için göz muayenesi yapılmaktadır.
Pitozis‐hemipitozis, blefarospazm, katarakt, Afaki, görmeyi zamanla azaltabilecek hastalıklarda (katarakt, makula dejenerasyonu, retinopatiler gibi) progresif hastalıklar. kişilerin, sürücü belgesi aldıktan sonra her yıl bir göz hekiminden sağlık raporu almaları zorunludur.
Ehliyet için sağlık raporu, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan özel sağlık kuruluşlarında, aile sağlığı merkezlerinde (eski adıyla sağlık ocağı), Sağlık Bakanlığı hastanelerinde ve üniversite hastanelerinde alınabiliyor. Sağlık raporu üzerine kaşe ve imzasını atan doktor, raporu onaylayarak teslim eder.
Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nereden Nasıl Alınır, Aile Hekimi Veriyor Mu? Ehliyet için sağlık raporu Aile Hekimi sayesinde ücretsiz olarak almak mümkün. Eğer ehliyet almak için bir engeliniz yoksa sağlık ocaklarına gidip sürücü sağlık raporu belgesini ücretsiz alabilirsiniz.
Görme kaybı, katarakt ve görmede bulanıklık yaşayan insanlarda ehliyet alamazlar. Ayrıca yine de ne olursa olsun görme problemi olan insanlar altı ayda bir göz doktoruna gidip muayene olmaları gerekmektedir. Bu nedenle de görme problemi ikinci şartlara uygun olursa kişi ehliyet alabilir.
İlgili 21 soru bulundu
a) Görme derecesi ne olursa olsun iki gözünde tam pitozisi olanlara sürücü belgesi verilmez.
Diplopi tanısı konulduğu anda sürücünün sürücü belgesine el konulmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğüne bildirilir. Tedavi ile diplopi ve paralitik şaşılığın düzelmesi durumunda uzman tabibin kanaati ile sürücü belgesi verilebilir.
Suat Büyüktaş: “Ehliyet yenileme için aile hekimine gittim. Benden göz için rapor almamı istediler.Göz için raporu 75 TL karşılığında veriyorlar.
Bu doğrultuda, “işe giriş göz raporu nereden alınır?” diye soran kişilere verilecek yanıt, sağlık raporlarının alınabilmesi için öncelikle aile hekimlerine gidilmesi gerektiğidir. İlgili sağlık ocaklarında sağlık taramasının yaptırılması sonrası işe giriş sağlık raporu sonuçları işletmeye teslim edilmektedir.
Devlet hastanesinden randevu alarak doktora göründüğünüzde ehliyet için sağlık raporu alacağınızı belirtmeniz gerekir. Yapılan kontroller sonucunda sağlık raporunuzu muayene eden doktor hazırlayarak size teslim eder. Doktor tarafından alınan belge artık sağlık raporunuzdur.
Başvuru yapan kişinin eğer ciddi bir sağlık problemi yoksa aile hekimi tarafından yapılan muayene sonucunda sürücü olur raporu verilmektedir. Gözlük kullananların raporlarına “gözlük kullanmak kaydıyla” geçerlidir ifadesi yer alır.
Göz muayenesi ise aile hekimliği koşullarında yapılamayan bir muayenedir.
İşitme kaybı, denge kaybı, madde ve alkol bağımlılığı, katarakt, gece ve renk körlüğü, görme bozukluğu, epilepsi gibi hastalıkların var olup olmadığının tespit edilmesi için gerekli olan muayeneler ve testler uygulanır. Ehliyet sağlık raporu alırken özellikle de göz muayenesinin göz ardı edilmemesi gerekir.
Buna göre sürücü adayının, sağlık raporu almak için aile hekimlerine ve Bakanlıkça ruhsatlı özel sağlık kuruluşlarındaki pratisyen hekimlere başvurması gerekmektedir. Kişinin herhangi bir sağlık problemi yoksa sağlık raporu aile hekimi tarafından düzenlenir.
Göz muayenesi ise aile hekimliği koşullarında yapılamayan bir muayenedir.
Gözlük numarası için herhangi bir kısıtlama bulunmaktadır. Gözünüzün derecesi kaç olursa olsun gözlükle düzeltilebildiği için sağlık raporu almaya dolayısı ile araç kullanmaya engel değildir. Yalnızca ehliyetinizde gözlüklü yazacağı için aracınızı kullanırken gözlük takmak zorundasınız.
Ehliyet yenilemesi için gereken sağlık raporuna, Özel hastanelerden, sağlık ocaklarında, aile hekiminden ve tıp merkezlerinden alınabilir. Ehliyet yenilemesinde kullanılacak sağlık raporu için farklı bir yere başvuru yapılmasına gerek yoktur. Bu kuruluşlara yapılan başvuru sonuçlarında raporlar alınabilir.
Uzman doktorların hepsi verir rapor ne kadar uygun görürse tabi.
Eğer bir kişiye total görme engelli diyorsak, o kişi tamamen görmüyor olmalı ve rapor oranı % 85 ve üzeri olmalıdır.
Arkadaşlar her iki gözü 10/1 gören %59 Heriki gözü 10/2 gören kişini alacağı rapor oranı %35 tir tek gözü görmeyen ise %24 hiç görmeyen ise %85 oranında Yeni Yönetmeliğe göre rapor alıyor..
Bu gruba dahil olan bir ehliyete sahip kişilerin her 5 yılda bir devlete ve üniversitelere bağlı hastanelere ya da özel sağlık kuruluşlarına başvuruda bulunarak sürücü olur sağlık raporu almaları gerekiyor. Yeni ehliyet alacak adaylara verilen sağlık raporları ise 2 yıl geçerlilik süresine sahiptir.
İşe giriş sağlık raporu Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri olan OSGB firmalarından alınabilir. Ayrıca az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için Aile Hekimliği de tercih edilebilir.
Tek gözü olanlar veya protez göz kullananlar sürücü belgesi alabilir. Tek gözü olanlar veya protez göz kullananlar sürücü belgesi alabilir. Mutlaka diğer gözünüzün periyodik olarak göz muayenesini yaptırın. Göz protezi ile ilgili sağlık sorunları ile Oküloplastik Cerrahi adı verilen bilim dalı ilgilenir.
Tek gözü görmeyenler için yapılan ayrı bir sınav yoktur. A, A1, A2, B, B1, BE, F ve M sınıfı ehliyet sahibi olanlar monoküler ehliyet alabilirler. Bu ehliyet türlerinin kapsadığı araçlar motosiklet, otomobil ve kamyondur. Tek gözü görmeyenlerin, tır, otobüs, minibüs ya da ambulans gibi araçları kullanmaları yasaktır.
Zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), bunama sorunu, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığı olanlar sürücü belgesi alamayacak. Daha önce sürücü belgesi verilmesi uygun görülmeyen bazı kalp damar hastalarına, uzman doktor kanaatine göre sürücü belgesi verilebilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri