Küfretmek çoğu zaman duygusal bir tepkidir. Hayal kırıklığına uğradığımızda, şaşırdığımızda veya sinirlendiğimizde küfür bize duygusal olarak rahatlama imkânı sağlar. Deneylerin gösterdiğine göre küfretmek ayrıca vücudun acı toleransını da artırır.
Bazı insanlar için küfretmek neredeyse bir refleks gibi. Kızınca, sevinince, şaşırınca duygusal bir tepki olarak küfretmeyi seçen pek çok insan var. Küfredenlerin çoğu genelde duygusal olarak rahatlama yaşadığını söylüyor.
Küfürler, sanırım duyguları göstermek anlamında en dışavurumsal araç konumunda. Küfürler, duyguları ve dürtüleri kontrol eden karmaşık sinirsel ağ olan limbik sistemde işlenir. UCLA'da bilişsel psikolog olan Donald MacKay, "Kelime tabu veya saldırgan ise, bu otomatik olarak amigdalada bir reaksiyonu tetikler" diyor.
Toplumsal olarak hoş karşılanmayan kaba ve istenilmeyen söze küfretme, eylem bağlamında ise küfreden kişiye küfürbaz denilmektedir. Küfürbaz; kaba sövgüleri çok kullanan, ağzı bozuk kişi anlamındadır (TDK, 2019b).
Madde 125: (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (…) veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
İlgili 36 soru bulundu
Hakaret suçlarında yetkili mahkeme ikametinizin bulunduğu yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığıdır. Savcılığa bir şikayet dilekçesi vererek dava açılır. Hakaret suçu bakımından görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir.
Duygusal olarak rahatlatıcı.
Acı merkezinin beyinde özel bir yeri vardır, dil ile ilgili diğer şeylerin aksine duygu merkezine daha yakında ve derinde bir konumu vardır. Bu nedenledir ki tehdit altındaki insanlar daha çok küfretme eğilimindedir ve küfretmek duygusal olarak oldukça rahatlatıcıdır.
“Piç; evlilik dışı bir ilişkiyle dünyaya gelmiş, babası belli olmayan çocuk anlamında kullanılmaktadır. Kendisi ahlaksız olmasa bile ahlaksız bir ilişki sonucu dünyaya geldiği için; “aile terbiyesi almamış, arsız, terbiyesiz, yüzsüz” biri sayılarak aşağılanan bir kişiliktir.
Klasik kelamcılar sebebi ve durumunu göz önünde bulundurarak küfrü genellikle dört çeşide ayırmışlardır. Bunlar: küfr-i inkârî, küfr-i cühûd, küfr-i inâdî ve küfr-i nifâktır.
birbirlerinin anneleri hakkında küfürlü konuşan aynı zamanda da arkadaş olan insanlar için kullanılan argo tabirdir. bazı liselerdeki öğrenci gruplarında ve bazı esnaflarda rastlanabilen durumdur.
IQ TESTLERİNDE EN YÜKSEK PUANI ALIYORLAR
Yapılan bir araştırmada, bir dakika içerisinde en fazla küfürlü sözcüğü kullanmayı başaranların, aynı zamanda IQ testlerinde en yüksek puanları alan aynı kişiler olduğu görüldü.
Kötü söz söyleyen çocuktan, 5 dakika bu kelimeyi tekrarlamasını isteyerek hafif bir ceza uygulayabilirsiniz. Kesinlikle dövme, bağırıp çağırma, tehdit etme gibi bir cezalandırmaya gitmeyin. Uygun olmayan sözcüklerin yerine, kabul edilebilir sözcükleri kullanması için çocuğu bilgilendirin.
Sövmek Nedir? Sövmek soyut değer yargısını içeren sözlerin dışa vurulmasıdır. Sövmenin suç oluşturabilmesi için kişiyi rencide edebilecek nitelikte olması yeterli olmakla beraber gerçekten rencide olup olmadığı hususunun önemi yoktur. Küfür, sövme şeklindeki hakaret suçunu oluşturur.
Keele, Ulster ve Westminster üniversiteleri tarafından yürütülen araştırmaya göre, küfürler dayanışma veya neşe ifade etmek için kullanıldığında, acıyı azaltmak, insanları güldürmek ve hatta öfkeyle başa çıkmak için güçlü bir araç olabilir.
İngiltere Keele Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre küfür etmenin insan sağlığına faydalı olduğu ortaya çıktı. Araştırmayı yapan psikologlar Daily Mail gazetesine verdikleri röportajda, küfür etmenin zararsız olduğunu, hatta duygusal olarak arınmaya ve daha güçlü hissetmeye yardımcı olduğunu söylüyor.
İngiltere'de bulunan Keele Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı küfür etmenin rahatlama sağladığını bilimsel olarak da bunun kanıtlandığını açıkladı Üstelik bu rahatlama ayağınıza bir çekiç düşürdüğünüzde bile acınızı azaltabiliyor.
Sözlükte “örtmek, gizlemek; nankörlük etmek” gibi mânalara gelen küfr (kefr, küfûr, küfrân), terim olarak genellikle “Allah'tan alıp din adına tebliğ ettiği hususlarda peygamberi tasdik etmemek, ona inanmamak” diye tanımlanır (Teftâzânî, Şerḥu'l-ʿAḳāʾid, s. 189).
Allah Teâlâ, peygamberler, ilâhî kitaplar ve melekler gibi temel inanç öğelerine hakaret müslümanı dinden çıkarır. Dinden çıkmayı gerektirmeyen durumlarda insana, insanî değerlere veya canlı cansız nesneye yönelik olarak örfen sövgü sayılan bir söz söylemek kural olarak haram sayılmıştır.
Küfrün her şeyden önce bir iç dökme eylemi. Mohr bunun, en başta ele aldığı Eski Yunan ve Antik Roma'dan bize kalan miras olduğunu söylüyor. Tabii insanların önem verdiği şeyler üzerinden küfür türetmek de. Bu anlamda Mohr, Romalıların dobra konuştuğunu ve küfrü, imparatorluğun dört bir yanına yaydığını söylüyor.
Eskiden küfür olarak sayılan kimi sözcükler bugün günlük yaşamdaki sıradan sözcükler olarak kullanılmaktadır. Örneğin: Salak sözcüğü 1980'li yıllara kadar en kötü ve büyük küfürlerden sayılırken günümüzde o denli etkili bir küfür değildir. Küfrün derecesi kişiden kişiye değişebilir.
Öz Türkçe küfür yoktur, küfür dilimize Arapça ve Farsça'dan geçmiştir.
swear out f. goddam f. use foul language f.
Küfür etmek her ne kadar günah olsa da abdesti bozmaz. Abdesti bozan durumlar arasında küfretmek yer almamaktadır. Fakat bazı alimlere göre küfür etmek manevi olarak abdesti bozar, ama fıkıh açısından abdest bozulmadığı için namaz kılınabilir denmiştir.
Bu nedenle İslam, insanı her türlü kemalat ve güzelliğe ulaştıracak emirleri verdiği gibi, her türlü rezillikten ve çirkinlikten götürecek fiilleri de yasaklamıştır. Hangi durumda olursa olsun, sövmek caiz değildir. İster kâfire, ister zalime farketmez; sövmek çirkin bir hareket olup mümine yakışmaz.
Araştırmalar küfretmenin savunduğunuz bir savın etkinliğini ve ikna ediciliğini artırabileceğini buldu. BBC'nin haberine göre iletişime faydası bununla sınırlı değil. Küfür etmek bir konu hakkında nasıl hissettiğinizi detaylı açıklamanızı veya fiziksel kavgaya girmeden anlatmanızı da sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri