Fiyat farkının artmasının en önemli nedeni ise Türkiye'de ihtiyacın çok altında motorin üretiminin gerçekleştiriliyor olması. Aylık 1.6 milyon ton motorin üretimine karşın tüketim 2.1 milyon tona çıktı. Fark ithalatla karşılandığı için motorinin litresi benzine göre daha pahalı.
Motorin fiyatının benzinden daha yüksek olması iki sebebe bağlanıyor. Birincisi, uluslararası piyasalardaki motorin fiyatları da yüksek olduğu için Türkiye'de motorine benzinden daha fazla zam geliyor. İkinci sebebi ise Türkiye'deki motorin üretim tesislerinin yetersizliği olarak gösteriliyor.
Petrol rafinerisindeki işlemlerden sonra tank yukarıdan aşağıya propan, gaz yağı, benzin, motorin ve daha ağırları sıralamasıyla dolar. Bunu belirleyen ise özgül ağırlıklarıdır. Burada elde edilen benzin, mazotun yaklaşık iki katıdır. Benzinin arzının mazottan daha yüksek olmasının sebebi budur.
Çünkü mazot aynı tankta üretilmesine rağmen üretim maliyeti benzine göre daha yüksek olan bir petrol türevidir. Yani doğal olanı benzinden daha pahalı olmasıydı. Ülkemizde son dönemlere kadar bunun tam tersi olmasının nedeni motorinden daha az vergi alınarak fiyatının sübvanse edilmesiydi.
Benzinin mazottan daha pahalı olma nedeni, benzinin rafine edilmesinin mazottan daha zor olmasıdır.
İlgili 26 soru bulundu
LPG'li araçlar
LPG, benzine ve dizele göre daha ucuz olan bir yakıt türüdür.
Mazot veya motorin, dizel motorlarda kullanılan, ham petrolün damıtma ürünlerinden biridir. Ham petrolün damıtılması sırasında 200-300 °C kaynama aralığında alınan üçüncü ana ürün motorindir. Motorin dizel motoru yakıtıdır.
Türkiye'de mazot ve benzin arasındaki fiyat farkı zaman zaman azalsa da son günlerde 7 TL'ye kadar çıktı. İki akaryakıt türü arasındaki fiyat farkının oluşma sebebi, Türkiye'de üretilen motorin miktarının talebi karşılamaması ve motorinin önemli bir kısmının ithal edilmesi.
FİYATLARIN ARTMASININ NEDENİ Dünya genelinde mazot fiyatlarının yükselmesi ve bunun yanı sıra ülkemizdeki üretim tesislerinin, mazot arzını karşılayacak kadar yeterli olmaması fiyatların artmasına neden oluyor.
Motorin; mazot olarak da bilinen bir akaryakıt çeşididir. Karbon ve hidrojenden oluşan bu akaryakıt çeşidi, dizel motorlu araçlarda kullanılır.
Ham petrol çıkarıldıktan sonra, farklı kısımlarının kullanılabilir petrol ürünlerine ayrıldığı bir rafineriye gönderilir. Rafinerilerde arıtılması ve işlenmesi sonucunda benzin, fuel oil ve motorin, LPG, jet yakıtı, asfalt elde edilmektedir.
Günlük hayatta en çok kullanılan model olan binek araçları ele alalım. Bu araçlar için benzin ve dizel açısından en önemli kriter şüphesiz ki fiyatları. Dizel yakıt yani motorin (mazot) benzine kıyasla daha ucuzdur.
Benzinin litresi ortalama 19 lira ve LPG ise İstanbul'da ortalama 12.11 liradan satılıyor. Nakliye ve depolama masrafları ile birlikte akaryakıt fiyatları şehirlere göre değişiyor. Örneğin İstanbul'da 21 lira 27 kuruş olan motorin Rize'de 22 kuruş daha pahalı fiyatlanıyor.
Petrole artan talep artan arzı gerektirir. Aksi takdirde talep fazlalığı (excess demand) nedeniyle petrol fiyatları atacaktır. Ancak artan petrol üretimi yer altındaki bilinen stokların azalmasına, dolayısıyla petrolün gelecekte daha az arz edilebilir olması anlamına gelir. Bu da petrol fiyatlarının artmasına yol açar.
Benzinli araçlarla kıyaslandığında %20 daha fazla verimli bir motora sahip olması, %15 daha az emisyon sağlıyor olması ve yaklaşık %25 daha az yakıt tüketimi olması, dizel motorlu araçların dikkat çeken özellikleridir. Benzinli araçların motorları dizel araçlara göre daha sessizdir.
Güncel bugün Motorin Litre fiyatı 40,05 şeklindedir.
Petrol fiyatları düştüğünde petrol ihracatçılarından ithalatçılara servet aktarımı olur, küresel ekonomi canlanır. Örneğin Avrupa ve Japonya'da deflasyon riski olsa da ekonomileri canlanır. Özellikle Çin'in maliyetleri düşer.
Nedeni ise aralık ayında getirilen özel tüketim vergisi (ÖTV) düzenlemesi. 22 Aralık'ta yürürlüğe giren düzenlemeye göre akaryakıt ürünlerinde ÖTV, ürünlerin döviz cinsinden fiyatlarının azalış tutarı kadar artırılıyor.
Bu durum, dizel fiyatlarını iki şekilde artırdı: İlk olarak, dizel üretim maliyeti, ek sermaye ve işletme maliyetleri nedeniyle daha yüksek. İkincisi, bu, rafinerilerin yüksek kükürtlü ham petrolleri satın alma konusunda daha seçici olmaları gerektiği anlamına geliyordu.
Benzinli bir motor, bujiler tarafından ateşlenmeden önce yakıtı hava ile birleştirir. Ancak dizel motorlarda buji ve karbüratör bulunmaz. Dizel motorda hava önceden sıkıştırılır. Bu sıkıştırma, bujideki gibi bir kıvılcım yerine yakıtı ateşleyen bir ısı üretir.
Cevap. Cevap: Açıklama: damıtma yöntemiyle ayrılır.Ve bellibir sıcaklığa gelince zift petrol gibi maddeler dönüşüyor.
Arabistan-Asya çarpışmasından son- ra bile, karbonat çökelimi çok sığ deniz ortamın- da (Basra Körfezi'nde devam eden bir süreç) de- vam etmiştir. Buna bağlı olarak, Orta Doğu'daki büyük petrol sahaları çoklu petrol üretimi yapıla- bilir kalın karbonat istiflerine sahip olmuştur.
İran – 158.400 milyon varil: 160 bin milyon varil kanıtlanmış petrol rezervi olan İran, küresel petrol kaynakları açısından iyi durumda.
Siyah akaryakıt, kaloriferlerde kullanılan yakıtlar, fuel oil, asfalt gibi ürünlerin temelini oluşturmaktadır. Siyah akaryakıt aynı zamanda izolasyon gibi işlerde de kullanılmaktadır. Benzin, motorin, gaz yağı ve jet yakıtı çeşitlerinden oluşan “beyaz akaryakıt” ise motorlu taşıtlarda kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri