Fiyat farkının artmasının en önemli nedeni ise Türkiye'de ihtiyacın çok altında motorin üretiminin gerçekleştiriliyor olması. Aylık 1.6 milyon ton motorin üretimine karşın tüketim 2.1 milyon tona çıktı. Fark ithalatla karşılandığı için motorinin litresi benzine göre daha pahalı.
Motorin fiyatının benzinden daha yüksek olması iki sebebe bağlanıyor. Birincisi, uluslararası piyasalardaki motorin fiyatları da yüksek olduğu için Türkiye'de motorine benzinden daha fazla zam geliyor. İkinci sebebi ise Türkiye'deki motorin üretim tesislerinin yetersizliği olarak gösteriliyor.
Çünkü yurt içi veya yurt dışı rafinerilerin birçoğunda hala benzin fazlası bulunuyor. Mazot talebi de her geçen gün artmaya devam ediyor. Mazotun yurt içinde üretemediğimiz kadarını ithal etmek zorunda kaldığımız ve dolar kuru da yüksek olduğu müddetçe mazot benzinden daha pahalı olacaktır.
Yan yandan motorin aynı zamanda mazot olarak ifade edilmektedir. Ayrıca ham petrolün damıtma ürünlerinden biri olarak da yine anlama sahip olduğunu söylemek mümkündür. Daha çok dizel motorlarda kullanıldığını ifade etmek gerekir. Tabii bu durum amaç ile beraber marka ve modele bağlı olarak da farklılık yaratabilir.
Benzinin mazottan daha pahalı olma nedeni, benzinin rafine edilmesinin mazottan daha zor olmasıdır.
İlgili 36 soru bulundu
1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
Dizel motorların birçok avantajı ve dezavantajı bulunuyor. Yakıt bakımından tasarruflu olması en büyük avantajı. Benzinli araçlara göre motorunun %20 daha fazla verimli olması, daha fazla tork üretmesi, %15 daha az emisyon sağlaması ve %25 daha az yakıt harcaması dizel aracın faydaları arasında sayılabilir.
Benzinli Motor Ve Dizel Motor Farkı
Kısa sürede artan hızlarda benzin daha idealdir. Bu durum mazotta sabit hızlarda geçerlidir. Mazotlu motorlar yük taşımak ve uzun yol almak gibi performanslar için geliştirilmiştir. Benzinli motorlar ise hızlı ivme ve süratle yol almak için geliştirilmiştir.
Mazottaki biriken su ise yakıt filtresinden geçerken hazneye daha fazla suyun filtrelenmesine sebebiyet verir. Yakıt sisteminde su bulunması pompaya ve enjektörlere zarar verir. Bu sebeple de yakıtların içine karışan suyun ayrıştırılması için araçlarda özel bir parça bulunur. Bu parça yakıt filtresidir.
Siyah akaryakıt, kaloriferlerde kullanılan yakıtlar, fuel oil, asfalt gibi ürünlerin temelini oluşturmaktadır. Siyah akaryakıt aynı zamanda izolasyon gibi işlerde de kullanılmaktadır. Benzin, motorin, gaz yağı ve jet yakıtı çeşitlerinden oluşan “beyaz akaryakıt” ise motorlu taşıtlarda kullanılmaktadır.
Yasaya göre, otomobil üreticileri, 2035'e kadar karbon emisyonlarını sıfırlayacak. Böylece AB ülkelerinde söz konusu tarihten itibaren karbon salan benzinli ve dizel de dahil içten yanmalı motora sahip yeni otomobil satışı yapılamayacak.
Mutabakat kapsamında, otomobil piyasalarında 2035'e kadar benzinli ve dizel motorlu araçların sıfır emisyonlu araçlarla değiştirilmesi öngörülüyor.
Dizel otomobillerin satışları düşerken, pazar payları hızla geriledi. Bunu gören otomotiv firmaları da dizel otomobil üretip satışa sunmaktan vazgeçti. Üretimler durdu. Türkiye'ye de artık dizel araçlar girmez oldu.
Uluslararası piyasalardaki fiyatlar ve Türkiye'deki üretim tesisleri, mazotun benzinden daha pahalı olmasını etkileyen sebeplerden. Dünya genelinde mazot fiyatlarının yükselmesi ve bunun yanı sıra ülkemizdeki üretim tesislerinin, mazot arzını karşılayacak kadar yeterli olmaması fiyatların artmasına neden oluyor.
Bu durum, dizel fiyatlarını iki şekilde artırdı: İlk olarak, dizel üretim maliyeti, ek sermaye ve işletme maliyetleri nedeniyle daha yüksek. İkincisi, bu, rafinerilerin yüksek kükürtlü ham petrolleri satın alma konusunda daha seçici olmaları gerektiği anlamına geliyordu.
Dizel araçların avantajlarının başında yakıt tasarrufu gelir. Dizel araçlar ile benzinli araçlara göre daha fazla mesafe katabilirsiniz. Bu da dizel araçların daha ekonomik olmasına yol açar. Ayrıca dizel araçlar, yapıları gereği benzinli araçlara göre daha güçlü torka sahiptir.
Mazot ve su nasıl ayrıştırılır? => Su, mazottan yoğun olduğundan altta kalacak. Bu yüzden birbirine karışmayacak. Yani bunlar "yoğunluk farkından " ayrıştırılır.
Dizel araca benzin koyduğunuzu fark ettikten hemen sonra durmazsanız , motorun işlevselliğinden ciddi şekilde ödün verebilirsiniz. Sebep olması muhtemel hasar, motorun yağlanmamasından, enjeksiyon pompasının tıkanmasından ve son olarak da valfler ve pistonların hasarından oluşur.
Dizel araca benzin konulursa da motorun içerisine karışan benzin, bu parçalarda aşınma yapar ve yakıt sistemine ciddi zarar verir. Motorun yağlanma özelliği azalırken geç tutuşması gereken yakıt erken tutuşacağı için bu durum düzensizliğe neden olur.
Dizel motorlu araçların ortalama ömrü 400.000 ila 500.000 kilometre arasındadır. Markaya göre farklılıklar olsa da halen 1 milyonu bulan bazı modeller var, bunlardan 2-3 milyonu geçenlerde vardır. Yanma sisteminin direkt kullanılmasının bunda ciddi bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
Benzinli araçların yakıt tüketimi, dizel araçlara göre daha fazladır ve güç üretimi de daha zordur. Ancak dizel araçlar daha ekonomik olmasına rağmen, benzinli otomobiller yakıt ateşlemesinde daha iyi olduğu için çok daha çabuk hızlanır ve aynı zamanda seri bir kullanım sunar.
Yüksek Kilometre Dizel Araç Alınır mı? Özellikle dediğimiz gibi 200 bin km üzeri araçlarda problemlerin artık başlama ihtimalinin yükseldiğini belirttik ancak sağlıklı ve bakımları tam eksiksiz olarak yapılmış bir dizel motor 1 miliyon km ye kadar kullanılabilir.
Dizel araçlar içten yanmalı motor türüne sahip araçlardır. Bu tür araçların motoru, alınan gazı sıkıştırır ve yüksek sıcaklıkta hava elde eder.
Türkiye otomotivde dönüşüm tarihini netleştirdi. 30'u aşkın ülkeyle beraber en geç 2040'a kadar sıfır emisyona geçiş sözü verildi. Hem vatandaş hem de otomotiv sektörü için dönüm noktası olan karar kapsamında, 2040'tan itibaren benzinli veya dizel araç satılmayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri