Piyonun başka taşları alması Piyon düz ve ileri doğru hareket etse de karşı oyuncunun taşlarını çapraz olarak yer (oyundan çıkarır). Piyon doğrudan önünde olan bir taşı alıp yoluna devam edemez. Bu nedenle piyonların önleri başka taşlar tarafından kesilebilir.
Satranç oyununda piyonlar her zaman düz hareket ettirilir. Piyonlar önlerindeki taşları sadece düz hareket ederek yiyebilir.
Geçiş özelliği ile bir piyon başka hiçbir ağır taşı (şah, vezir, kale, fil veya at) alamaz.
Piyon düz bir şekilde ilerlese de taş yemek için çapraz taşların olması gerekir. Eğer piyonun sağ ya da sol çaprazında taşlar varsa bunlardan birini yemesi mümkündür. Piyon eğer ilerleyerek rakibin son karesine kadar ulaşırsa onun yerine farklı bir taş koyulur. Bu taşlar fil, at, kale ya da vezir olabilir.
Satrançta piyon şahı yiyebilir.
Satranç oyunu bir zeka oyunudur bu oyunda amaç karşıdaki rakibin şahını almak ya da oyun tabiriyle yemektir. Bunu yapmak için de her unsur kullanılabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Piyon, dizildiği ilk noktadan hareketini tek ya da 2 kare şeklinde yapar. Sonraki her hareketi ise tek kare şeklindedir. Yani piyon sadece ileri doğru tek kare ilerleyebilir. Fakat piyonun bir kare çaprazında rakibin taşı varsa piyon tek kare çapraz giderek bu taşı alabilir.
Şah her oyuncu için bir tanedir. Beyaz oyuncunun şahı başlangıçta e1 karesinde, siyah oyuncunun şahı e8 karesinde yer alır. Boş olan karelere ileri, geri, sağa, sola ve çapraz hareket ederek önündeki taşı yer. Vezir oyundaki at hariç her taşın hareket yeteneğine sahiptir.
Sondan bir önceki sırada piyonlar yer alır. Son sıraya da figürler yer alır. Figürlerin sırası beyaz için soldan sağa, (siyah için ters yönde) şöyledir: Kale, at, fil, vezir, şah, fil, at ve kaledir.
Beyaz'ın şahı ve veziri yer değiştirir. Bu oyun ilk olarak büyük usta Paul Keres'in katılımıyla 1935'te bir turnuvada denenmiştir.
↛ Hayır piyon ilk hamlede herhangi bir taş yiyemez çünkü piyonlar sadece çaprazında bulunan taşları yiyebilir ve taşların piyonun çaparazına gelebilmesi için oyunun biraz ilerlemesi gerekir yani piyon ilk hamlede taş yiyemez. Satranç oyununda her iki oyuncuda da siyah ve beyaz olmak üzere toplam 16 taş bulunmaktadır.
=> Hayır her taş geri Yiyemez az önce açıkladığım gibi piyonlar geri gidemedikleri için geri de yiyemezler. => Fil, vezir , şah , kale, At bunlar geri yiyebilen taşlardır.
Şah, bitişiğindeki 8 kareden herhangi birine gidebilir. İlgili karede rakip taşlardan biri varsa bu taşı alabilir.
Diğer taşlardan farklı olarak At ismine de uygun olarak diğer taşların üzerinden atlayabilir.
Satrançta at haricinde hiçbir taş L harfi şeklinde gidemez. Aynı şekilde herhangi bir taşın üzerinden atlama kabiliyeti de yoktur. Fil, şahı da yiyebilir.
Taşları beyaz olan oyuncu satranç tahtasının en sağında bulunan köşeden başlayarak kale, at , fil, şah, vezir, fil, at, ve kale taşlarını yerleştirir. Sekiz piyon ise dizilen taşların hemen önünde bulunan sıraya yan yana dizilir. Karşı satranç oyuncusu da siyah taşlarını aynı şekilde dizer.
Öncelikle piyon her taşımız gibi bizim için son derece kıymetli ancak daha da değerli bir taşa dönüşmesi haline piyon dönüşümü diyoruz. Piyon tahtanın sonuna kadar ilerlediğinde (8.yatayda) dönüşebilir. Yukarıdaki oyunda gördüğünüz üzere beyaz piyon, beyaz vezire dönüşmüştür.
Bir Vezire sahip olsanız bile başka Vezir çıkabilirsiniz. Burada Beyaz Piyonuyla Vezir çıkabilir. O zaman iki tane Vezire sahip olacaktır. Eğer bütün Piyonlarınızı son sıraya ulaştırırsanız tahtada aynı anda DOKUZ Vezire sahip olabilirsiniz!
16 kere hamle yaparsa tek şahı kalan oyuncu, berabere biter. Kural şudur: 50 hamle boyunca oyunda taş alınmaz veya er sürülmezse oyun berabere olur. Dolayısıyla rakibin tek şahı kalmış olsa bile bir er sürüldüğünde baştan elliye kadar saymak zorunludur. 16 hamle diye bir kural kesinlikle yoktur.
Satrançta piyon karşı tarafa geçerse ne olur? Piyon tahtanın karşı tarafına geçtiğinde terfi alır. Buna piyon terfisi denir. Yani piyon bırakılarak yerine başka güçlü bir taş alınabilir.
Satrançta 1 hamleden kasdedilen siyahın ve beyazın karşılıklı hamle yapmasıdır. 50 hamle sayılırken de sadece bir tarafın hamleleri sayılır. Satrançta 16 hamle kuralı diye bir kural yoktur.
geleneksel olarak siyah renk şansı temsil etmekteydi. satranç oyununda. beyaza da bir avantaj sağlamak amacıyla. ilk hamle hakkı beyaz taşlara verildi. bununla birlikte. istatistiklere bakarsak. beyazların kazanma oranın çok az bi farklı. daha fazla oyuncular. bu avantajı ortadan kaldırmak için fikirler sunsa da.
İlk karesinde bir Piyon isteğe bağlı olarak, İLERİ DOĞRU ya BİR KARE ya da İKİ KARE gidebilir.
Öncelikle, cevap bütün piyonlar yani 16'dır. Hem siyah hem de beyaz piyonların hepsi aynı oyunda vezire çıkabilir. Ayrıca oyundaki asıl vezirleri de sayarsak toplam 18 vezir oyunda aynı anda bulunabilir. Bunun gerçekleşmesinin nedeni ise diğer oyun taşlarıdır(Fil, At, Kale).
Vezir, satrançta at hariç tüm taşların hareket kabiliyetine sahip olan bir taştır. Vezir, düz, çapraz, ileri, geri, sağa ve sola dilediği kadar ilerleyebilen bir taştır. Söz konusu taş bu hareketi yaparken önünde başka taş olmamalıdır. Hareket alanı üzerinde rakibin taşı varsa vezir bu taşı alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri