Meslek seçimi sadece ne iş yapılacağı ile değil aynı zamanda nasıl bir yaşam sürüleceği ile de ilgilidir. Bireyin seçtiği meslek gelecekteki yaşam standardını, tarzını ve sosyal yaşantılarını belirleyici bir rol oynamaktadır. Mesleğe adım attıktan sonraki yaşam, genellikle, seçilen meslek çevresinde gelişir.
Meslek seçiminin doğru yapılması, kişinin hayattaki mutluluğunu ve başarısını doğrudan etkiler. Meslek; Geleceği kurmak için seçilir. Meslek; Geçimi sağlamak için gerekli olan maddi imkanı elde etmek için seçilir.
Bireyin hayatında bu kadar önemli bir yere sahip olan meslek tercihi bir o kadar da toplum açısından önemlidir. Çünkü toplumların gelişmesini sağlayacak olan en önemli unsur insandır. Doğru tercihleriyle doğru mesleklerde çalışan insanlar toplumsal kalkınmanın, gelişmenin ve ilerlemenin de birinci faktörüdür.
Bir meslek toplumun kaçınılmaz olan bir gereksinimini karşılar: Örneğin, sağlık, güvenlik, eğitim gibi toplumsal gereksinimler her toplumda bu hizmetleri sunacak meslekleri gerekli kılmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Mesleğimiz, ilgilerimiz ve değerlerimiz doğrultusunda yeteneklerimizi kullanarak kendimizi geliştirmemizi ve özgüven sahibi olmamızı sağlar. ► Bireysel kimliğe sahip olmak için, Mesleğimiz ben kimim ve ne iş yapıyorum sorularına cevap bularak bireysel bir kimlik oluşturmamızı sağlar.
Mesleki sır bir başka deyişle meslek sırrı, yukarıda tanımı yapılan sır kavramlarının meslek faaliyetlerini icra ederken edinilmiş halidir. Yani mesleki faaliyetler dışında öğrenilen şeyler hukukumuzun koruduğu sır saklama yükümlülüğü kapsamına girmez.
Meslek etiği, iş hayatında karşılaşılan sorunlarla mücadelede önemli rol oynar ve iş yerindeki verimliliğin devamlılığı için gereklidir. Aynı meslek grubundaki bireylerin tutarlı davranışlar sergilemesi, mesleğe olan saygıyı artırır ve iş hayatındaki dengesizlikleri önlemeye yardımcı olur.
Meslek, “belli bir eğitim ile kazanılan sistemli bilgi ve becerilere dayalı, insanlara yararlı mal üretmek, hizmet vermek ve karşılığında para kazanmak için yapılan, kuralları belirlenmiş iş olarak tanımlanmaktadır.”
Povalko'ya göre bir işi meslek yapan 8 kriter; – Teorik bilgi, yapılan işin temel sosyal değerlere uygunluğu, eğitim süresi, motivasyon, otonomi, bağlılık bilinci, birlik bilinci ve meslek ahlakı yasasıdır.
İşte mesleki değer: Bir mesleğe girme sonucunda o mesleğin getirilerinden elde edilen doyum ve bir mesleği birey için değerli kılan özelliklerdir. Mesleğin kazanç durumu, sosyal güvencesi, kazandırdığı toplumsal saygınlık bu değerlere örnek verilebilir.
Meslek seçimi, bireyin yaşamı boyunca verdiği en önemli kararlardan biridir. İnsan hayatının üçte biri mesleki etkinlikleri içermektedir. Meslek, sadece bir para kazanma, geçim sağlama yolu değil, bunların daha da ilerisinde bir anlam taşıyan kendini gerçekleştirme sürecinin ve iddiasının da en önemli aracıdır.
Holland'a göre birçok insan, benzerlikler dikkate alındığına altı kişilik tipinden birine yerleştirilebilir. Bunlar; Realistik/ Gerçekçi, Araştırmacı, Yaratıcı, Sosyal, Girişimci ve Düzenli(Geleneksel) tiplerdir.
Gözlem, araştırma, inceleme yaparak öğrenirler. Bu zekâ alanı gelişkin olan kişiler; ziraat mühendisi, arkeolog, meteorolog, biyolog, zoolog, veteriner, çevre bilimci olabilirler.
İdeal meslek, bireysel tatmin, yaşam kalitesi ve toplumsal fayda sağlayan bir istihdam dalıdır. Belirlenmesinde kullanılan pek çok kriter bulunmaktadır ve bunlar aşağıda sıralanmıştır. İdeal meslek, bireyin eğitim düzeyine ve ilgi alanlarına uygun olmalıdır.
Meslek, insanlara yararlı mal veya hizmet üretmek ve karşılığında bir gelir elde etmek için yapılan belli bir eğitimle kazanılan ve kuralları toplumca belirlenmiş faaliyetler bütünüdür.
İş kişinin sahip olduğu mesleği icra etmesi, uygulamaya koymasıdır. Meslek ise bir kişinin bir iş üretebilmesi için diğer insanlara yarar sağlayabilecek nitelikte özelliğe sahip, doğuştan sahip olduğu veya eğitim sonucu ilgili alanda edindiği vasıflar, yetenekler bütünüdür.
Meslek etiği, bir meslekle ilgili neyin doğru, neyin yanlış olduğunu belirleyen, o meslekle ilgili birtakım davranış kuralları (etik kurallar) oluşturan ve mesleğe mensup kişilerin bu davranış kurallarına uymasını zorunlu kılan, uymayanları meslekten çıkaran, hizmet ideallerini koruyan ilkeler bütünüdür.
Mesleki dayanışma, meslektaşların ortak amaca olan bağlılığına ve bu amaç doğrultusunda birlikte çalışma becerilerine olan saygıyı ifade edebilir.
Çeşitli meslek alanlarına özel etik ilke ve kurallar ilk Batı Uygarlığı'nda görülür (Aydın, 2000, 17). Meslek ilkeleri bilinen ilk meslek hekimliktir. Eski Yunanlı hekim Hipokrat (M.Ö.460-370) tarafından hekimlik mesleğindeki etik ilkelere kaynaklık eden bir and hazırlandığı bilinmektedir. (Aydın, 2001,12-17).
Günümüzde tercih edilen popüler mesleklerin başında uzman doktorlar yer alır. Bunun yanı sıra avukatlık, pilot, yazılım mühendisi, bilgisayar mühendisi, noter, diş hekimi, mimar ve polis gibi meslekler günümüzde çok fazla tercih ederler.
Mesleki olgunluk ise bireyin kendisine uygun ve gerçekçi meslek seçe- bilme yeteneği olarak tanımlanmaktadır (King, 1989). Bir başka tanıma göre ise mesleki olgunluk, bireyin akılcı ve gerçekçi meslek seçimi için gerekli olan bilgi ve beceriyi kazanmasıdır (Levinson, Ohler, Caswell ve Kiewra, 1998).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri