Din kültürün ana unsurlarındandır. Bazıları dini kültürün yerine ikame etmeye çalışıyor. Bu da mümkün değildir. Çünkü din ontolojik ve inanca dayalı bir alandır.
Din ile kültür arasında karşılıklı ilişki söz konusudur. Yani din bir taraftan içinde doğduğu kültürü kendi esasları doğrultusunda dizayn etmekte, diğer taraftan kültürün değer ve imkânlarına göre kendisine yaşam ve uygulama alanı bulmaktadır.
Dolayısıyla kültür, “insanın tabiat üzerine empoze ettiği sun'î, talî bir çevre” demektir. [9] Bundan dolayı kültür; dili, âdetleri, fikirleri, inançları, görenekleri, sosyal kurumları, miras olarak devralınan sanat eserlerini, teknik süreçleri ve değerleri içine alan bir anlama sahip olur.
Dolayısıyla daha çok ve değişik öğeden oluştuğunu düşünenler gün geçtikçe artmaktadır. Şerafettin Turan'a göre kültürü oluşturan öğeler şu şekildedir: Dil, yazı, din, bilim, giyim-kuşam, sanat, yerleşme. Kaynak: Şerafettin Turan, Türk Kültür Tarihi, Bilgi Yayıncılık, Ankara 1990, s. 42-44.
Kültür veya ekin, toplumların kendilerine özgü olan ve gelecek nesillere aktardıkları maddi veya manevi her şey. Geleneksel giysileri ve takılarıyla bir Türkmen kadını. Yurt adı verilen çadırın önünde, geleneksel motiflerle dokunmuş halının üzerinde konar göçer kültürün öğelerini taşıyor.
İlgili 27 soru bulundu
Kültür, bir toplumu diğer toplumlardan farklı kılan, geçmişten beri değişerek devam eden, kendine özgü, sanatı, inançları, örf ve adetleri, anlayış ve davranışları ile onun kimliğini oluşturan yaşayış ve düşünüş tarzıdır.
Bir toplumsal öğretiler sistemi olan kültürü, bir grubun üyeleri tarafından paylaşılan alışkanlıklar, inançlar, değerler, tutumlar ve kabul edilen davranışlar oluşturur. Kültür öğrenilir. Kültür, toplum üyelerinin yaşamları boyunca öğrendikleri ve nesilden nesile aktardıkları tutum, davranış ve alışkanlıklardır.
Bu anlamda kültürü oluşturan unsurlar sayısız olmakla beraber bunların başında din, dil, tarih, sanat, müzik, spor, folklor, adet, gelenek, görenek, ekonomi, hukuk, bilim, ahlak, estetik ve beslenme şekilleri gibi değerleri sayabiliriz.1 Kültürler, canlı bir organizma gibi, doğar, büyür, gelişir ve zamanla yerini başka ...
Her ne kadar bu konuda birtakım farklı görüşler olsa da, kültürün özellikleri altı madde altında toplanabilir. Buna göre Kültür toplumsaldır, tarihseldir, öğrenilip aktarılması gereken bir kalıttır, işlevseldir, birlik içinde çokluk-farklılık demektir, devingen ve değişkendir.
Özet: Din ile kültür arasında karşılıklı ilişki söz konusudur. Yani din bir taraftan içinde doğduğu kültürü kendi esasları doğrultusunda dizayn etmekte, diğer taraftan kültürün değer ve imkânlarına göre kendisine yaşam ve uygulama alanı bulmaktadır.
Dinin inanç özünde üç temel vurgu vardır: Allaha iman, nübüvvete-vahye iman ve ahirete iman.
İslam kültür ve medeniyeti, Âdem Peygamberden Hz. Muhammed'e (s.a.v) kadar gelen vahyin ekseninde günümüze kadar İslam dinini kabul eden toplumların İslam'ın temel değerlerinden hare- ketle oluşturdukları ortak bir medeniyetin adıdır.
Yani din, insanın Allah, insan ve diğer varlıklarla olan ilişkilerini tanzim eden ve insanın hayatını yönlendiren, bunlarla ilgili tutum ve davranışlarına esas teşkil edecek prensipler bütününe verilen isimdir.
Din ve inanç arasındaki ilişki insanlar için her zaman muamma olmuştur, birçok insan ikisinin aynı şey olduğunu zannetmektedir. Oysa ikisi aynı şey değildir. Din daha öncede bahsettiğimiz gibi objektiftir, inanç ise subjektif yanı oluşturmaktadır; inanç her canlı için ortaktır ve hepsi inanır ancak din seçime bağlıdır.
Din bilimlerinin genel tanımına göre kutsal, politeizmden monoteizme kadar bütün din biçimlerinin özünü oluşturur. Herhangi bir dinde inançlı kabul edilen kişiyi Tanrı'ya, ritüele, cemaate, doktrine ve ahlâka bağlayan, onun din çerçevesinde kalmasına katkıda bulunan temel tecrübe kutsal duygusudur.
Kültürlerin tamamı devingen olsa da bu devingenliğin hızı her kültürde aynı değildir. Bazı kültür- ler değişikliğe çok direnç gösterirken bazı toplumlarda değişikliğe uyum daha hızlı olur. Kültürün bir diğer özelliği simgeselliktir.
Kültür insan tabiatının kendisini sanatta, edebiyatta, dinde, yaşayış ve düşünüş tarzında ifade etmesi olarak tanımlanırken, medeniyet, insanoğlunun yaşam üzerindeki müessir şartları kontrol etme amacıyla meydana getirdiği mekanizma ve teşkilatlar olarak tanımlanmaktadır (Coşan, 2013).
Kültür ise insanların kendilerini tanımasına, kendilerine ait bir kimlik oluşmasına ve toplumsal değerlerin anlamasına yardımcı olur. Kültür ve sanatın sahip çıkmak önemlidir çünkü insanların geçmişteki kökenlerine, değerlerine ve inançlarına bağlı kalmasına yardımcı olur.
a.Genel Kültür; Her toplumun(ülkenin) yalnızca kendine özgü kültür özellikleri, ✓ Gelenekler,Görenekler, ✓ İnanç vb. b.Alt Kültür; Bir ülke içinde bir grubun kendine özgü değerleri, kuralları, tutumları, giyim-kuşamları ve etik yaklaşımları, ✓ Sağlık çalışanları, ✓ Öğretmenler, ✓ Polisler vb.
MADDİ OLMAYAN KÜLTÜR: Gelenek, değer yargıları, inanç, yasalar, ahlak gibi kültür unsurlarını yansıtır. Maddi olmayan kültür ile maddi kültürün değişim hızı birbiriyle paralel hızda değişmez.
Toplumsal kültür, uzun zaman önce saptanmış ve kabul görmüş davranışsal norm- ları kapsar. Bu normlar, tarihsel bir birikim sonucu oluşur ve içinde yaşanılan toplu- mun özelliklerini bünyesinde toplayarak o toplumun kültürel mirasını oluşturur. İşte bu miras, onu diğer toplumlardan ayırır ve kendine özgü kılar.
Kültürü oluşturan faktörler:
Dil, din, eğitim, sosyal sistemler ve gelişmişlik düzeyi. Kültürü oluşturan temel faktörleri beş kategoride değerlendirmiştir.
Yani kültür, içgüdüsel değildir, doğuştan gelmez, biyolojik aktarımı yoktur, alışkanlıklardan oluşur; insan içine doğduğu kültür aracılığıyla ve içine doğduğu kültüre göre yaratır, anımsar ve fikirlerini irdeler. 2. Koşullandırır Kültürel koşullanma doğumla başladığı için birey bunu genellikle fark etmez.
Kültür, farklı insan topluluklarının doğayla ve birbirleriyle olan ilişkilerinde karşılaştıkları durumlara farklı cevaplar vermeleri ve farklı davranışlar sergilemeleri neticesinde ortaya çıkmaktadır. Bu durumda kültürel davranışlar bölgesellik arz eder ve insani yapı ile ilişkilidir (Benedict, 2003, s. 62).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri