Çünkü meslekler ihtiyaçlardan doğar. İnsanlar ihtiyaçları olan şeyleri karşılayabilmesi için gerekli meslek çalışanlarına başvurmaktadırlar. Kişinin tüm ihtiyaçlarını kendisinin karşılaması mümkün olamadığı için mesleklere ihtiyaç vardır.
Bir meslek toplumun kaçınılmaz olan bir gereksinimini karşılar: Örneğin, sağlık, güvenlik, eğitim gibi toplumsal gereksinimler her toplumda bu hizmetleri sunacak meslekleri gerekli kılmaktadır.
Meslek seçiminin doğru yapılması, kişinin hayattaki mutluluğunu ve başarısını doğrudan etkiler. Meslek; Geleceği kurmak için seçilir. Meslek; Geçimi sağlamak için gerekli olan maddi imkanı elde etmek için seçilir.
Meslek seçimi, bireyin yaşamı boyunca verdiği en önemli kararlardan biridir. İnsan hayatının üçte biri mesleki etkinlikleri içermektedir. Meslek, sadece bir para kazanma, geçim sağlama yolu değil, bunların daha da ilerisinde bir anlam taşıyan kendini gerçekleştirme sürecinin ve iddiasının da en önemli aracıdır.
1. Fırıncılık. Az ekmek tüketsek de bunu sıfırlayamayacağımıza göre bu meslek asla ölmeyecek.
İlgili 29 soru bulundu
Araştırmaya göre 'mesleki itibar' sıralamasında ilk 10 meslek sırasıyla tıp doktorluğu, hakimlik, üniversite profesörlüğü, pilotluk, büyükelçilik, valilik, diş hekimliği, yüzbaşılık, generallik ve avukatlık yer aldı.
Günümüzde tercih edilen popüler mesleklerin başında uzman doktorlar yer alır. Bunun yanı sıra avukatlık, pilot, yazılım mühendisi, bilgisayar mühendisi, noter, diş hekimi, mimar ve polis gibi meslekler günümüzde çok fazla tercih ederler.
Mesleki sır bir başka deyişle meslek sırrı, yukarıda tanımı yapılan sır kavramlarının meslek faaliyetlerini icra ederken edinilmiş halidir. Yani mesleki faaliyetler dışında öğrenilen şeyler hukukumuzun koruduğu sır saklama yükümlülüğü kapsamına girmez.
Pilotlar. Pilotlar, Türkiye'de ve Dünyada en yüksek maaşlara sahip kişiler olarak bilinirler. Pilotlar bir ayda maksimum 14 gün çalışırlar.Bu meslekte de maaşlar çalışılan firmaya ya da şirkete göre değişkenlik gösterir.
Mesleğin hayatımızdaki yeri ve önemi:
Meslek kişinin yaşamını sürdürebilmesi için yaptığı iştir. Sonunda para kazanır ve o parayla ihtiyaçlarını/isteklerini karşılar. Bir insanın mesleği olmasa o kişinin geçimi zorlaşır. Bu yüzden meslek hayatımızın belkide en önemli parçalarından biridir.
Meslek seçimi sadece ne iş yapılacağı ile değil aynı zamanda nasıl bir yaşam sürüleceği ile de ilgilidir. Bireyin seçtiği meslek gelecekteki yaşam standardını, tarzını ve sosyal yaşantılarını belirleyici bir rol oynamaktadır. Mesleğe adım attıktan sonraki yaşam, genellikle, seçilen meslek çevresinde gelişir.
Holland'a göre birçok insan, benzerlikler dikkate alındığına altı kişilik tipinden birine yerleştirilebilir. Bunlar; Realistik/ Gerçekçi, Araştırmacı, Yaratıcı, Sosyal, Girişimci ve Düzenli(Geleneksel) tiplerdir.
Özellikle biyomedikal bilimler, nöroloji, fizyoterapi ve oftalmoloji (göz hastalıkları) gibi alanlardan mezun olan öğrencilerin ilk 6 ay içerisinde, %95 oranında iş buldukları en kolay meslekler olarak görülmüştür.
Meslek, insanlara yararlı mal veya hizmet üretmek ve karşılığında bir gelir elde etmek için yapılan belli bir eğitimle kazanılan ve kuralları toplumca belirlenmiş faaliyetler bütünüdür.
Doğru meslek kişinin isteğine,becerilerine ve belirli bir kazanç sağlamasına göre seçilendir. Doğru meslek seçimi için; hayaller, hobiler,yaparken keyif aldığı yada keyif alacağı şeyler,başarılı olduğu alanlar,okulda keyif alınan dersler,kişiler arası ilişkiler,hedefler ve kişisel yatkınlık ele alınmalıdır.
Meslek kişinin eğitim yoluyla planlı bir şekilde edindiği veya doğuştan sahip olduğu, diğer insanların hayatlarına doğrudan veya dolaylı şekilde fayda sağlayan, gerektiğinde para kazanmak için faaliyete konulabilecek ilgili alanda sahip olduğu, edindiği vasıflar bütünüdür.
ZİRVEDE PİLOTLUK VAR
Dünyada en çok ilgi gören 20 meslek arasında pilotluk, yazarlık, dansçılık, YouTuberlık ve girişimcilik ilk 5 sırayı aldı. 6'ncı sırada oyunculuk var. 9'uncu sırada şarkıcılık yer alıyor.
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Samsun İl Müdürü Tahsin Bayar, Türkiye'de pek çok mesleğin henüz tanımlanmadığını söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri