Eski Yunan tarihine baktığımızda ise ilk peynirin İskitler tarafından sütün ekşitilerek kısrak sütünden yapıldığı iddia edilmektedir. Bu bağlamda İskitlerin yaşamış olduğu M.Ö 7. YY civarında üzeri buzlarla örtülü anıtlarda keçi ve koyun derilerinden hazırlanmış kaplarda peynir izine rastlanmıştır.
Köy yerlerinde peynir mayası için, buzağının şirdeninin (kursağı) mukozası soyulup ince ince doğranarak yağı akıtılır, ardından evlerin kapılarına veya önlerine asılarak kurutulurdu. İyice kuruduktan sonra öğütülen şirdenler, tuzlu suda oda sıcaklığında 4-5 gün dinlendirilir ve peynir mayası elde edilmiş olurdu.
Peynir üretimine dair elde mevcut en eski arkeolojik bulgular M.Ö. 5000 yıllarına aittir ve günümüz Polonya'sında ortaya çıkarılmıştır.
Peynir, sütün maya ile pıhtılaştırılıp, pıhtının çeşitli şekillerde işlenmesi, süzülmesi, preslenmesi ve belirli koşullarda olgunlaştırılmasıyla elde edilen bir süt ürünüdür. Peynir üretimi ve tüketimi oldukça yaygın olup, pek çok çeşidi bulunmaktadır. Ayrıca aynı çeşit peynirlerde dahi farklılıklar olabilmektedir.
Tarihte Bugün. Peynir, çok büyük bir çeşitlilikteki aroma, tat, yapı ve şekle sahip bir grup fermente süt ürünü için kullanılan genel isimdir.
İlgili 35 soru bulundu
Eski Yunan tarihine baktığımızda ise ilk peynirin İskitler tarafından sütün ekşitilerek kısrak sütünden yapıldığı iddia edilmektedir. Bu bağlamda İskitlerin yaşamış olduğu M.Ö 7. YY civarında üzeri buzlarla örtülü anıtlarda keçi ve koyun derilerinden hazırlanmış kaplarda peynir izine rastlanmıştır.
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
Mayalar aslında mantar familyasına dahil tek hücreli suşlardır.
“Peynir” kelimesi Memluk Türkçesi'nde benir, penir, beynir olarak geçmiştir. Yazılı olarak en eski öz Türkçe karşılığı ise Kaşgârlı Mahmut tarafından yazılan Divan-ı Lügat-it Türk kitabında geçmektedir: Udma ve udhıtma.
Peynirin hammaddesi süttür. Peynir her tür sütten (inek, koyun, keçi, manda) yapılabilir. Ancak peynir yapımında yaygın olarak inek sütü kullanılmaktadır.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Tüm insanlığın paylaştığı lezzetlerden olan peynir, insanlık tarihi kadar eskidir. Kaşar peynirinin tarihi ise, o kadar da eski değildir. Bundan yaklaşık 110 yıl önce, Selanik'te yaşayan ve babası beyaz peynir üreticisi olan Raşel isminde bir Yahudi kızı tarafından bulunmuştur.
1- Ezine Beyaz Peyniri – Çanakkale
Şimdilerde, inek ve keçi karışık olanları üretilse de , gerçek bir Ezine Beyaz Peyniri sadece koyun sütünden üretilir. Kendine has sert yapısı, yoğun dokusu, şirdenden gelen ekşi bir aromasıyla sadece Türkiye'nin değil bize göre dünyanın da en iyi peynirleri arasında yer almaktadır.
Şirden mayası genellikle kurutulmuş şirdenlerin %2 – 4 benzoik asit, %5 – 20 sodyum klorür, %0.1 – 0.2 gliserol, thymol ve alkol katılarak içme suyunda hazırlanan ve 15 – 20 derece ortalama 1 hafta süre ile 2 defa maserasyonunun takiben süzülen ekstrattın PH 4.5 – 5.6 ayarlanması ile elde edilir.
Ot yemeye başlamamış olan, sütle beslenen buzağı ve oğlakların midesindeki anne sütünü sindirebilmek için şirden olarak adlandırılan dördüncü bölümde rennet adı verilen salgı ile birlikte ortaya çıkan ve peynirlerimizin üretimini yaparken kullanmış olduğumuz mayaya şirden mayası denir.
Peynir mayası çeşitleri aslında elde ediliş şekillerine göre üç gruba ayrılır. Bunlar mikrobiyal, genetik ve hayvansal peynir mayalarıdır.
Fransa, en fazla peynir çeşidi bulunan ülke! Peynir, Fransızlar için bir “yaşam tadı”. Peynirle yatıp peynirle kalkıyorlar. Ve de bütün dünyaya peynir ihraç ediyorlar.
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Muhtemelen büyük oranda kuzu ya da keçi sütünden yapılmış olan peynir, arkeologlar tarafından, milattan önce 13. Yüzyıl'da Mısır'da bir vali olan Ptahmes'in mezarında 2010 yılında bulundu. Proteinlerinin biyomoleküler tanılamasının ardından bulunan bu maddenin bir peynir olduğu anlaşıldı.
Teknokent'te faaliyet gösteren Ar-Ge şirketi, yaklaşık 8 ay önce yerli mikrobiyal peynir mayası üretmek için çalışma başlattı. TÜBİTAK'ın destek verdiği çalışmanın sonucunda şirket, 5 kişilik bir ekiple ithallerine göre 10 kat daha kuvvetli olan peynir mayasını üretmeyi başardı.
HAYVANSAL MAYALAR (ŞİRDEN/RENNET)
Şirden mayası doğal, peynire gerçek tadını veren ve yerel üreticilerin sıklıkla kullandığı en temel mayadır. Şirden, geviş getiren hayvanların midelerinin dördüncü kısmına verilen addır. Hayvansal peynir mayaları, şirdende doğal olarak bulunan ve sütü ekşiten enzimleri içerir.
Maya mantarları hamurun mayalanmasında ve sütten peynir yapılmasında rol oynarlar.
Labne, Meksika mutfağına özgü fermente süte dayalı bir süt ürünüdür.
Orijinal mozzarella peyniri yapımı için iyi kalite manda sütü kullanılır. Mandanın yetiştirilme alanın geniş olduğu İtalya da bu peynirin ana vatanı sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri