Pasif gelir çok az vakit harcayarak veya hiç vakit harcamadan gelir elde etme yöntemidir. Bu tür gelir elde ederken yarı zamanlı veya tam bir iş gibi düzenli bir çaba göstermek zorunda olmazsınız. Pasif gelirin esas amacı mümkün olan en az zamanı ayırarak düzenli bir gelir akışı elde edebilmektir.
Pasif gelir emek ve belli bir süre harcamadan elde edilen bir gelir türü olarak karşımıza çıkar. Pasif gelir fikirleri dediğimizde akla ilk gelenlerden biri olarak, örneğin bir kiralık mülkten elde edilen gelir türü buna örnek olarak verilebilir.
Pasif gelir kazanmak, kişinin finansal özgürlüğünü kazanmasına ve yaşam biçiminin değişmesine yardımcıdır. Yapılan yatırımlar, kira gelirleri, e-ticaret, danışmalıklar, kitap yazarlığı, borsada yapılan işlemler ve dijital ürün satışı gibi faaliyetler başlıca pasif gelir kaynakları arasında yer alır.
Pasif Gelir Ne Demektir? Pasif gelir tam zamanlı ya da yarı zamanlı çalışma modelleri gibi düzenli bir çaba ve mesai gerektirmeyen iş alanlarından sağlanan kazançtır.
Aktif gelir, kişinin doğrudan harcadığı zaman ve sarf ettiği efor karşılığında para kazandığı gelir türüdür. Aylık çalışma karşılığı olarak ödenen maaşlar, günlük ya da saatlik çalışma ücretleri aktif gelir kategorisine girer. Bu kategorideki gelirler, iş için harcanan zamanla doğru orantılıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Pasif gelir, aktif çalışma veya üretmek için katılım gerektirmeyen bir kazanç kaynağıdır. Pasif gelir örnekleri arasında hisse senetleri ve tahvillerden elde edilen temettüler ve faizler, kiralık emlak gelirleri, patentlerden elde edilen telif hakları ve dijital içerikten elde edilen gelirler sayılabilir.
Pasif gelir, kişinin sürekli çalışmak zorunda olmadan gelir elde etmesine imkan tanır ve finansal bağımsızlığı artırabilir. Örnek olarak kira geliri, hisse senedi temettüleri, gayrimenkul yatırımları, kitap veya dijital ürün satışları gibi gelir kaynakları pasif gelir örnekleri arasında yer alabilir.
Pasif gelir, temel anlamda kişinin neredeyse hiç zaman harcamadan veya nispeten daha az zaman harcayarak elde ettiği gelirler için kullanılır. Bu yönüyle aktif gelir türlerinden ayrılır. Kimi zaman nakit kimi zaman vakit yönünden fedakârlık gerektirmesine karşın uzun vadede kâr sağlar.
Pasif gelir, aktif veya doğrudan katılımınız olmayan faaliyetlerden elde edilen paradır. Bunlar, para kazandığınız yatırımlar veya geçmişte yaptığınız ve günümüzde bile temettü ödemeye devam eden işler olabilir. Kısacası, pasif gelir, “paranın sizin için çalışmasını sağlama” fikrini tanımlar.
Pasif gelir elde etme yöntemleri arasında araç veya ekipmanları kiralamak, emlak yatırımı yapma veya evinizi kiraya vererek ek gelir elde etmek mümkündür. Ayrıca pasif gelir elde etme yöntemleri arasında kişinin kendi becerileri de yer alır.
Pasif yatırımcılar portföylerindeki alış ve satış miktarını sınırlayarak yatırımlarını oldukça uygun bir maliyette tutarlar. Pasif yatırımın ana stratejisi, "satın al ve tut" şeklindedir. Bu stratejiyle birlikte piyasada görülen bir sonraki fiyat hareketine tepki verme ya da tahmin etme arzusuna karşı koyulmuş olur.
E-Ticarete başlamak pasif gelir kaynağı elde etme yollarından biridir. Eğer bir el beceriniz , yeteneğiniz veya fiziksel olarak hali hazırda bir ürün üretiyorsanız e-ticarete başlamak tam size göre.
Pasif yatırımcılar, hisse senetlerini seçip bağımsız olarak satın almak yerine, bireysel hisse senedi fiyatları veya şirket temellerini dikkate almadan bir endekste ya da grupta bulunan her şirketi satın alır.
Pasif kelimesinin anlamı bir şeye tepki göstermeyen ve edilgen olan demektir. Pasif olan kişiler hayatını daha içe kapanık bir şekilde yaşamaktadır. Bunun için eylemsiz ve edilgen olarak pasif kelimesi kullanılmaktadır.
Pasif kelimesi Türkçe anlamı 'edilgen' ya da 'çekingen ve durgun' olarak dile getirilebiliyor. Türkiye'de aynı zamanda asosyal ya da herhangi bir işte atılgan olmayan şeklinde de halk arasında kullanılabilmektedir.
Tüm cinsel ilişkilerde penisiyle cinselliğe dahil olan taraf AKTİF, vajinal veya anal bölgesiyle dahil olan tarafa PASİF denir. Aktif ve pasiflik iki farklı rol ya da gay çeşidi değil, iki farklı cinsel pozisyon veya seksüel duruş olarak görülmelidir.
En yalın anlatımıyla kişinin gerçek kazançlarının veya hukuka aykırı eylem gerçekleşmeseydi elde etmesi muhtemel kazancın belirlenmesi hususu aktif dönem zararını oluşturmaktadır. Pasif dönem zararı ise bundan ayrılarak kişinin yaşamsal faaliyetiyle oluşturduğu ekonomik kazancı değil bir değer ölçüsünü esas almaktadır.
Pasif dönem zararına esas alınacak asgari ücret, bir çalışmanın karşılığı değil, ekonomik bir değer taşıyan yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesinin karşılığıdır.
Emekli, malul, ölen sigortalının eşi ve çocukları ile sürekli iş göremezlik geliri alanlar pasif sigortalıdır.
Herhangi bir yazar ya da kurumun sizden istediği siparişlerde, kelime ya da sayfa başına fiyatlandırma yapılabilmektedir. Yapılan fiyatlandırmada kitap başına ciddi paralar kazanılabilmektedir. Kitaba göre değişiklik göstermekle birlikte 500 TL – 2000 TL arasında aylık kazanç sağlamaktadır.
Bir kişinin tam mesaiyle çalıştığı işi dışında, başka bir işte yarı zamanlı ya da serbest olarak sürdürdüğü bir işten elde ettiği kazanç, pekâlâ ek gelir sınıfında değerlendirilecektir.
Bir ekonomik birimin belli bir süre içinde kazandığı ücret, aylık, kira vb., varidat, irat. Üretim etkinliklerine katılan üretim faktörlerinin yaratılan hasıladan bölüşüm sonunda aldıkları pay.
Kira bankadan ödenmezse ayrı ceza, beyanname verilmezse de ayrı cezası vardır. Bu ceza günümüz itibariyle kira bedelinin yüzde 5'i kadar (her bir işlem için) öngörülmektedir. Ceza, konut kiralarında yalnız mülk sahibine, işyeri kiralarında ise hem mülk sahibine hem kiracıya öngörülmekte.
Kira gelir vergisi, belirli sınırları aşan mesken ya da mülk üzerinden kira geliri elde edenlerin devlete ödemekle yükümlü olduğu vergi çeşidine denir. Kira geliri elde edenler, bu geliri beyanname hazırlayarak ya da hazır beyanları kullanarak vergi dairelerine beyan etmekle ve vergiyi ödemekle yükümlüdür.
Buna göre, konut olarak kiraya verilen gayrimenkul(ler)den 2022 yılında 9 bin 500 liradan daha az kira alındıysa beyanname vermeye gerek yok. Yıllık kira, bu tutarı aşıyorsa aşan kısmın gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri