Nefes darlığı ağrı, altta yatan çeşitli hastalıklar ya da psikolojik nedenlerden kaynaklanabilir. Nefes darlığının nedeni aşırı kiloya bağlı kondisyon eksikliği ya da psikolojik nedenler ise, nefes terapileri fizik tedavi ile birlikte uygulandığında şikayetlerin giderilmesini sağlayabilmektedir.
Özellikle ani başlayan nefes darlığı sorununda mutlaka acil tıbbi yardım alınmalıdır. Kronikleşen nefes darlığı şikayetlerinde ise Göğüs Hastalıkları uzmanına gidilmelidir. Sorunun kalpten kaynaklı olması durumunda devreye Kardiyoloji uzmanı girer.
Adaçayı, zencefil, karabiber çayı ya da limonlu su gibi birçok doğal bitki kaynağı nefes darlığına iyi gelir. Soğan ve bal uygulaması gibi farklı karışımlar hazırlayarak da nefes darlığını azaltmak ya da tamamen yok etmek mümkün.
KOAH, astım, bronş aşırı duyarlılığı, sigara kullanımı, nefes borusunu tıkayan tümörler, akciğer zarında çeşitli nedenlerle oluşan sıvı birikmeleri, diyafragmayı etkileyen karın içi durumlar ve fazla kilo nefes darlığına neden olan faktörler arasında gösteriliyor.
İlgili 21 soru bulundu
Nefes darlığı genellikle akciğer kaynaklı sorunlardan kaynaklanır. Sigara kullanımına, kilo alımına, kondisyon eksikliğine ve çevresel faktörlere nefes darlığı gelişebilir. Ancak altında yatan çok ciddi akciğer ve kalp rahatsızlıkları da olabilir.
Nefes açıcı ilaçlar hava yollarını genişleterek nefes darlığını azaltırlar. Üç grup nefes açıcı ilaç bulunmaktadır. Bunlar salbutamol, terbutalin, salmeterol, formoterol ve indakaterol adı verilen beta agonist ilaçlar; ipratropium, tiotropium ve glikopironyum adı verilen antikolinerjik ilaçlar ve teofilindir.
Psikolojik nefes darlığı belirtileri genellikle nefes alıp vermede zorluk, hızlı ve yüzeyel nefes alma, göğüs ağrısı, baş dönmesi ve hatta bayılma hissi gibi semptomları içerir. Bu belirtiler genellikle anksiyete veya stresle başa çıkmakta zorluk yaşayan kişilerde görülür.
Ilık su içine atılan bir kaşık bal ve bir kaç damla limon suyu nefes darlığı ve öksürük tedavisinde faydalı olmakta ve semptomların hafiflemesinde etkili olmaktadır.
Örneğin yürüyüş yaparken 1 dakika hızlı 2 dakika yavaş yürüyüşlerle hem kondisyonu arttırmak mümkün olur hem de nefes darlığı şikayetlerinin azalması sağlanır. Aynı zamanda akciğer kapasitesi de zaman içerisinde artar.
- Burnunuzdan 4 saniye uzunluğunda bir nefes alın ve içinizden sayın. - Nefesinizi 7 saniye boyunca tutun. - Ağzınızdan güçlü bir şekilde 8 saniye uzunluğuna nefes verin. - Bu döngüyü 4 kere tekrar edin.
Astım, KOAH, solunum yolu infeksiyonları, reflü, kalp yetmezliği, panik hastalığı, akciğer sertleşmesi ve uyku-apne sendromu bu hastalıkların başlıcalarıdır. Siz de eğer nefes darlığı ile uykudan uyanıyorsanız, sebebini araştırmak için bir Göğüs Hastalıkları uzmanına başvurmanız en uygun yoldur.
Nefes Darlığını Azaltan Uyku Pozisyonu Önerileri
Dizlerinizin arasına bir yastık koyun. Başınızın altına bir iki yastık koyarak başınızı yükseltin. Bu esnada sırtınızı düz tutmaya çalışın. Rahatlayıp nefes alma tekniklerini uygulayabilirsiniz.
Akciğer dışı nefes darlığı nedenleri: Kalp yetmezliği, kansızlık, reflü, üst solunum yolunda tıkanıklık, skolyoz gibi göğüs deformiteleri, böbrek hastalıklarında özellikle ürenin yüksek olması, tiroit hastalıklarından hipotiroidide, sinir sistemi hastalıkları, psikolojik nedenler olarak sıralanabilir.
Kalp sıkışması durumunda başınız yüksekte kalacak şekilde olduğunuz yere uzanarak istirahat etmelisiniz. Aynı zamanda sakin kalarak doktorunuzu aramalı ve bir tane aspirin almalısınız. Aspirinin fazlası zararlı olabileceği için ikinciyi almamaya özen göstermelisiniz.
Limonlu su tüketmek şekerli ve gazlı içeceklerin tüketiminin azaltılmasına yardımcı olur. Limonlu su içmenin faydaları bununla da bitmez. Limonlu su tüketmek içerdiği c vitamini sayesinde vücutta kolajen sentezine yardımcı olur. Demir emiliminin artmasına yardımcı olarak kansızlığın önlenmesinde rol oynar.
C vitamini, vücuda eksik alındığından bağışıklık sistemi olumsuz anlamda etkilenir. Günlük olarak tüketilen limonlu su, bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı koruyarak hastalıklara yakalanmayı engeller. Yaraların iyileşmesi ve vücudun gıdalardan demiri emmesine yardımcı olur.
Yatmadan önce limonlu su içmek uyku kalitesinin artırılmasına yardımcı olur. Akşam yemeklerinden sonra yaşanan hazım sorunlarını ortadan kaldırarak rahat bir uykuya zemin hazırlayan limonlu su gün içinde tüketilebilir.
Dispne yani nefes darlığı, alınan nefesin yetmemesi hissi olarak tanımlanabilir. Nefes darlığına neden olan hastlıklar; * Astım: Astımdaki nefes darlığı tipiktir. Yani devamlı, sürekli olarak devam eden bir nefes darlığı değildir. Zaman zaman ataklar olur.
Nefes darlığı fiziksel rahatsızlıkların habercisi olduğunda doktor kontrolü oldukça önemlidir. Aynı şekilde psikolojik kaynaklı solunum darlığı şikayetinde uzman psikolog ve psikiyatr desteği gerekir ve nefes darlığını ortaya çıkaran alt neden incelenir.
Anksiyete hastalığının tedavisi sırasında, psikolojik nefes darlığı da kendi kendine geçecektir. Anksiyete ile mücadele etmek için yapılan terapilerin yanı sıra, doğru nefes tekniklerini öğrenmek de önemlidir.
ANİ GELİŞEN NEFES DARLIĞINA DİKKAT
Örneğin, ani gelişen nefes darlığına eşlik eden hırıltılı solunum astım ve kalp yetersizliğinin belirtisi olabilir. Çok hızlı gelişen nefes darlığı ve göğüs ağrısı durumunda yabancı cismin soluk borusuna kaçabileceği ya da kişinin kalp krizi geçirebildiğini bizlere haber vermektedir.
Nefes açıcı ilaçlar: Kullandığınızda hızla etki ederek havayolundaki kasları gevşeten ve buna bağlı nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüste baskı hissi gibi belirtileri gideren ilaçlardır. Bazıları gerek olduğunda, bazıları düzenli kullanılırlar. Beta agonistler, antikolinerjik ilaçlar ve teofilin bu gruptandır.
Lâilâhe illâllâhü rabbü's-semâvâti verabbü'l-'ardı verabbü'l-'arşi'l-kerîm. *"Sıkıntıya düşen veya borçlanan, bin kere "La havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim" derse, Allahü teâlâ işini kolaylaştırır."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri