Nefes borusuna herhangi bir cismin kaçması anlamına gelen "yabancı cisim aspirasyonu" çocukluk çağında daha sık görülüyor ve ölümle sonuçlanabiliyor.
Fakat bu suyu çıkarmak için vakit kaybetmeden hemen suni solunuma başlanması ve ambulans çağrılması gerekir. İlk yardımda temel amaç akciğerlere hava girmesini sağlamak olduğu için boğulan kişi hızla kıyıya çekilip ağızdan ağıza yapay solunuma başlanmalı. Hastanın kendi solunumu gelene kadar yapay solunum sürdürülmeli.
Aspirasyon, enfeksiyon ve doku hasarı gibi ciddi problemlere yol açabilir. Aspirasyonun en korkulan komplikasyonlarından biri pnömonidir. Aspirasyon pnömonisi, aspirasyon sonucu akciğere kaçan maddelerin enfeksiyon oluşturmasıdır. Aspirasyon pnömonisi, akciğerlerde iltihaplanmaya ve sıvı toplanmasına yol açar.
Hasta yere paralel şekilde eğik halde iken 5 kez, yumruk arkaya ve öne çevrilerek manevra yapılır. Bu manevra kişiyi kavrayıp yukarı doğru kaldırmaya çalışıyormuş gibi, hızlı ve yukarı yönde bir itme uygulayarak karna sert bir baskı yapılması şeklinde gerçekleştirilir.
Yabancı cisimler solunum yollarında burundan hava yollarının en uç noktasına kadar her yere yerleşebilir. Bununla birlikte çoğu kez en büyük hava yollarında bulunur.
İlgili 16 soru bulundu
Akciğerlere ve solunum yollarına katı ve sıvı maddelerin kaçması aspirasyon olarak tanımlanır. Çocuklarla karşılaştırıldığında erişkinlerde daha ender görülen yabancı cisim aspirasyonları acil girişim gerektiren klinik bir tablodur.
Hekime başvurduğunuzda yapılan fiziki muayenede yabancı cismin bulunduğu bölgede solunum seslerinin daha az olduğu görülür. Havayolunun tıkanma durumuna özel bazı patolojik sesler çıkmaya başlar. Akciğer filmi kaçan cisim metalse bulma imkanı sağlar.
Cerrahi olarak boynun ön bölgesinden soluk borusuna ulaşmayı sağlayacak bir delik açılması ve bu delikten bir tüpün yerleştirilmesi işlemini tanımlar. Hava yollarının çeşitli nedenlerde tıkandığı ya da solunum işlevinin tam olarak gerçekleştirilemediği durumlarda trakeostomi ameliyatı yapılabilir.
Ani hareket, spor, çarpma gibi durumlarda yutaktaki kasların gevşemesi sonucu dilimizin istemsiz olarak aşağı kaçması yani boğaza kaçarak akciğere giden hava yollarını kesme durumudur. Aynı zamanda bayılma, kendini kaybetme gibi durumlarda da dil boğaza kaçabilir. Bu esnada dil kas gücünü kaybeder ve kontrol edilemez.
Heimlich manevrası hayat kurtarıcıdır. * Yetişkinlere Heimlich Manevrası: Hasta ayakta veya oturuyor olabilir. Sol el destek olmak amacı ile parmakları yelpaze gibi açılıp hastanın göğüs kemiğine konulur. Sağ el ayası ile hastanın iki kürek kemiğinin arasına biraz sertçe 5-6 kez vurulur.
Ankara. Çocuklarda kuru yemişten, küçük parçalı oyuncaklara, yemekteki kemik parçasından şekere kadar küçük cisimlerden birinin nefes borusu ya da akciğere kaçması, ölümle ya da tedavide gecikmeye bağlı kronik akciğer sorunlarıyla sonuçlanabiliyor.
Boşluğa dolan sıvı, akciğerleri bası altında bırakarak soluk alıp vermeyi güçleştirebileceği gibi, sıvının iltihaplanması sonucu ciddi enfeksiyon hastalıklarına ve hayatı tehdit eden durumlara yol açabilir. Akciğerde su toplanması için kan sıvısının damar dışına çıkmasına neden olan bir mekanizmanın varlığı gereklidir.
Acil servise geldiğinde hızlı müdahalelerle rahatlıkla tedavi edilebilecek hastada kusmaya bağlı meydana gelmiş yemek borusu yaralanmaları, yırtılmaları veya kusmuğun akciğere kaçması sonucu ciddi problemler meydana gelebiliyor. Bunlara engel olmak için hastayı kusmaya teşvik etmememiz gerekiyor.
Yabancı cisim Hava yollarından nasıl çıkarılır? Hava yollarına yabancı bir cisim kaçtığı düşünülen çocuklara mümkün olan en kısa zamanda rijid bronkoskopi işlemi uygulanarak hava yoları incelenmeli ve yabancı bir cisim var ise çıkarılmalıdır. Rijid Bronkoskopi basitçe içi boş bir borudur.
Hasta yalnızsa Heimlich manevrasını kendi kendine de yapabilir: bunun için ellerine yine yumruk yaparak göbek ile kaburgalar arasındaki kısma yerleştirir ve sert bir köşeye (sandalyenin ve mutfak tezgahının kenarı gibi) yumruğunu dayayarak, yumruğunu içe ve yukarı doğru itecek şekilde kendini bastırır.
su damlası ise, makro ölçekte bir "yabancı madde"dir. tıpkı yemek artığı veya mide suyu gibi. bu yabancı maddeler, bronşları tıkayabilir, enfeksiyona veya kramp benzeri kas hareketleri nedeniyle kalbin durmasına yol açabilir.
Dilin boğaza kaçması hallerinde beyne oksijen gitmez. Bu durum ancak en fazla 3 dakika sürebilir. Sonrasında beyin hücrelerinde zarar meydana gelir ve hatta kişi ölebilir.
İmkansızdır. Böyle bir şey duyduysanız, uydurma bir hikaye dinlemiş olmalısınız.
Yutma bozuklukları (disfaji) yiyeceklerin ağız boşluğundan mideye geçişi sırasında yaşanan problemleri kapsar. Bu problemler lokmanın mideye geçişindeki gecikme, engellenme ya da yanlış bir yol izleyerek nefes borusuna kaçması şeklinde olabilir.
Kısmi tıkanma durumunda; kişi öksürür, nefes alabilir, konuşabilir. İlk yardım olarak, kişiye dokunulmaz ve öksürmeye teşvik edilir. Tam tıkanma: Hava girişinin tamamen engellendiği duruma tam tıkanmadenir. Tam tıkanma durumunda; kişi nefes alamaz, acı çeker gibi ellerini boynuna götürür, konuşamaz, rengi morarmıştır.
mideye bağlıyken soluk borusu akciğerlere bağlıdır. Ağızdaki besinlerin yutulması sırasında soluk borusuna. kaçmasını önlemek için gırtlak kapağı (epiglottis) adı verilen kıkırdak bir kapak, soluk borusunu kapatır.
Normalde yemek borusu ile soluk borusu arasında bir bağlantı bulunmamaktadır. Tüketilen gıdalar veya sıvılar yutulurken soluk borusunun girişindeki epiglot denilen kapak mekanizması devreye girmektedir. Bu kapak sayesinde tüketilen gıda ve sıvılar soluk borusuna kaçmayarak yemek borusuna yönlendirilmektedir.
Solunum sisteminde burun ve ağız yardımıyla dışarıdan alınan havanın içindeki oksijen sırayla yutak, gırtlak ve soluk borusundan geçtikten sonra akciğerlere gelir. Akciğerlerde bronş ve bronşcuklardan geçerek alveollere gelir.
Hayatı tehdit eden yabancı cisim aspirasyonu tam bir tıkanma ile oluşmaktadır. Bu tamamen solunum yolunu tıkayan maddeyi göğüs duvarına kompresyon uygulayarak ve karın içi basıncı arttırarak çıkarmak veya en azından parsiyel bir tıkanıklığa çevirmek amaç olmalıdır (Heimlich manevrası).
Akciğer su toplaması belirtileri arasında en sık görülen unsur, göğüs kafesinin yan kısmında meydana gelen şiddetli ağrıdır. Plevral boşlukta biriken fazla sıvı, miktarına göre bir süre sonra göğüs kafesine baskı yapmaya başlar. Bu da özellikle hareket esnasında hastayı rahatsız etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri