Açıların birçok çeşidi vardır: Geniş açı, dar açı, dik açı, tam açı, doğru açı, tümler açı, bütünler açı, pozitif açı, negatif açı, merkez açı, çevre açı gibi.
Trigonometride kullanılan açılarda ise açının büyüklüğüne ek olarak yönü de önemlidir. Yönüne göre ölçüsü pozitif ya da negatif olabilen bu tip açılar yönlü açı olarak adlandırılır. Bir yönlü açı saat yönünün tersi yönde ise ölçüsü pozitif, saat yönünde ise ölçüsü negatiftir.
Diğer bir ifadeyle esas ölçü [0°, 360°) aralığındadır. Derece cinsinden verilen pozitif açılarda, açı 360° ye bölünür. Elde edilen kalan esas ölçüdür. Derece cinsinden verilen negatif yönlü açılarda, açının mutlak değeri 360° ye bölünür; kalan 360° den çıkarılarak esas ölçü bulunur.
POZİTİF YÖNDE YÖNLENDİRİLMİŞ AÇI: Başlangıç kenarından bitim kenarına saatin dönme yönünün tersi takip edilerek ulaşılıyorsa bu açıya pozitif yönde yönlendirilmiş açı denir.
Belirtildiği gibi bir radyan 180/π dereceye eşittir. Dolayısıyla, radyandan dereceye dönüştürmek için 180/π ile çarpın. Tersi durumda, dereceden radyana dönüştürmek için π/180 ile çarpın. Radyan sayısı 2π 'ye bölünerek radyanlar 'dönüş'lere (tam devirlere) dönüştürülebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Eksi 45 derece çarpı Pi radyan bölü 180 derece. Dereceler birbirini götürecek, Ve geriye, Eksi 45 pi bölü 180 radyan kalacak.
7π 6 radyana eşittir.
Tümler açılar, toplamlarının ölçüsü 90° olan açıları ifade eden geometri terimi. Eğer birbirinin tümleri iki açı komşu, köşeleri ve sadece bir kolları ortak, ise dış kolları dik açı oluşturur.
Doğru açı : Ölçüsü 180° olan açılardır .
Doğru açının ölçüsü 180 derece olarak bulunur. Bu açılar düz bir şekilde görülmektedir. Yani doğru açılarda bir doğru düz bir şekilde görülmektedir.
Ölçüsü 2000° olan açının esas ölçüsü kaç derecedir? Çözüm: 2000 360 1800 5 200 esas ölçüdür. Kalan -120 olarak alınır.
Kısaca anlatmak gerekirse esas ölçü bulabilmek için 360 derece kullanılır. Zira bunun temelinde çember üzerinden işlemin olması gelmektedir. Problem üzerinde verilen herhangi bir derece 360 dereceye bölündüğü vakit esas ölçü ortaya çıkarılır.
Çözüm Derece cinsinden verilen açının esas ölçüsü, aynı açının 360° ye bölümünden elde edilen kalandır. a) 1480° lik açının esas ölçüsü 1480° nin 360° ye bölünmesiyle bulunur. = 1480° = 40° +4.360° olduğundan esas ölçüsü 40° olur.
Venüs hariç tüm gezegenler, elektronlar vs saat yönünün tersine döner. Buna bağlı olarak da güneş saati bu yönün tersinde oluşur. bu yüzden + olan yön saat yönünün tersidir.
Dar açı; derecesi 0-90 derece arasında olan açılardır. Dik açı; ölçüsü tam olarak 90 derece olan açılardır. Geniş açılar; 90-180 derece arasında olan açılardır. Doğru açı; ölçüsü tam olarak 180 derece olan açılardır.
1)Dar Açı: Ölçüsü 0° ile 90° arasında olan açılara “dar açı” denir. A 0°< s( ˆ AOB)<90° ise ˆ AOB bir dar açıdır. 2) Dik Açı: Ölçüsü 90° olan açıya “dik açı” denir. Dik açıyı oluşturan ışınlar ( açının kolları) birbirine diktir.
Dar açılar, 90 dereceden küçük açılardır. Dik açılar 90 derecedir. Geniş açılar ise 90 dereceden büyük olan açılardır.
Bütünler Açılar: Ölçüleri toplamı 180° olan iki açıya “bütünler açılar” denir.
Tam açıların ölçüsü 360 derecedir. Tam açılar bir çember olarak görülür. Bir doğru etrafında bir çember çizildiği zaman açısı 360 derece şeklinde görünür.
Tam açı: Ölçüsü 360 derece olan açılara tam açı denmektedir.
Ölçüleri birbirine eşit olan açılara eş açılar denir. İki açının eşliği “≅” sembolü ile gösterilir. Ölçüleri eşit olan A ve B açılarının eşitliği aşağıdaki gösterimlerle ifade edilebilir: m(A) = m(B) A ≅ B Birbirine eş olan açılar çizerken açıların ölçülerinin aynı olmasını sağlamak yeterlidir.
Tümler açı, iki açının toplamının 90 derece olmasına verilen isimdir. Geometri terimlerinden biri olarak karşımıza çıkar.
Radyan ölçüsü, bir çemberde merkez açıya karşılık gelen yay uzunluğunun yarıçapa oranıdır. Katılımcılar, merkez açı ile gördüğü yay ve yarıçap arasındaki ilişkiye değinmemiştir. M18, merkez açının ölçüsü ile gördüğü yayın ölçüsünün birbirine eşit olduğunu radyan ya da derece olarak belirtmeden ifade etmiştir.
— Dik açı 90º (90 derece) dir. — 1º = 60′ (60 dakika) dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri