Sözlükte “yasaklamak, bir işten vazgeçilmesini istemek, engellemek” anlamındaki nehy kelimesi fıkıh usulü terimi olarak “bir işten kaçınmayı buyurucu bir tarzda talep etmeye delâlet eden söz” demektir.
Öz. Sözlükte “bir işin yapılmamasını istemek, menetmek, yasaklamak” manasına gelen nehiy (“en-nehy”), fıkıh usulü terimi olarak, bağlayıcı biçimde fiilden el çekme, fiili terk etme talebi içeren has lafzı belirtmek üzere kullanılır.
Olumlu emir “emir”, olumsuz emir ise “nehiy” olarak adlandırılır. Ayrıca Türkçede dilek istek kipi olarak adlandırdığımız üçüncü şahıslara yönelik zaman kipi Arapçada yine olumlu veya olumsuz oluşuna bağlı olarak “emir” ve “nehiy” biçiminde adlandırılır.
kaynak vasıtasıyla bilinirse bilinsin, fiilin zâtına ilişkin olduğu kesin olarak bili- nen nehiyler, tüm usûlcülere göre fesadı gerektirir.
Bir işin yapılmasının istendiğini ifade eden söz anlamında fıkıh usulü terimi.
İlgili 45 soru bulundu
Nehiy sözcüğü Arapçada yasaklama anlamındadır. Nehy-i gâib, üçüncü şahsa yönelik olumsuz emir demektir. İlgili şahsa ait muzâri fiilin başına nehiy lâ'sı ( لا الناهية lâ en-nâhiye) getirilerek yapılır. Nehiy lâ'sı, başına geldiği muzâri fiili cezm eder ve anlamı olumsuz emir kipine çevirir.
Şâriin yapılmasını kesin ve bağlayıcı olmayan bir tarzda istediği fiil anlamında usûl-i fıkıh terimi.
Emir sigası, bir fiilin ömürde bir defa yapılmasının farz oluşuna delalet etmediği gibi, söylendiğinde çokluk ve tekrara da delalet etmez. Çünkü emredenin maksadı fiillerde çokluk ve tekrar değil, emredilenin meydana gelmesidir.
Bir işin yapılmasının istendiğini ifade eden söz anlamında fıkıh usulü terimi. Bir işten kaçınılmasının istendiğini ifade eden söz anlamında fıkıh usulü terimi. Farz ile eş anlamlı, Hanefîler'e göre delilinin zannî olması sebebiyle ondan bir derece aşağıda olan teklifî hüküm anlamında fıkıh usulü terimi.
NEHYETMEK – NEHYEYLEMEK
birl. geçişli f. (Ar. nehy + Türk. etmek, eylemek) Yasak etmek, yasaklamak, engellemek, menetmek: Müneccimliği nehyetmekteki mübâlağanın sebebi, Şeyh Alâüddevle'nin Urvetü'l-vüskā'sında zikrettiği gibi üçtür (Kâtip Çelebi'den Seç.).
İcmâl masdarından türetilen mücmel kelimesi sözlükte “ayrıntısı çıkarılmamış hesap, tafsilâtlı olarak açıklanmamış söz, müphem, kapalı” gibi anlamlara gelir.
Haramlar, haram kılınan fiil veya nesnenin mahiyeti, delilinin kuvveti ve yasaklanan şeyin nevi itibariyle çeşitli kısımlara ayrılmış, yasaklanan fiil veya nesnenin mahiyeti bakımından “haram li-zâtihî” ve “haram li-gayrihî” olmak üzere iki kısımda incelenmiştir.
Emir sözcüğü Allah'ın emri anlamında da kullanılmaktadır. Sözcük Kur'anda kullanılmaz. Fakat Kur'anda yer alan ayetler Allah'ın emri olarak kabul edildiğinden ismin dini bir boyutu vardır. Bu isim Osmanlı'da beylerbeyi makamı için de kullanılmaktaydı.
Tevrat'a göre on emir, Hz. Mûsâ önderliğindeki İsrâiloğulları'nın Mısır'dan çıkışlarından yedi hafta sonra Sînâ dağının zirvesinde bizzat Tanrı tarafından Mûsâ'ya önce sözlü olarak bildirilen, ardından iki taş levha üzerine yazılıp verilen emirlerdir (Çıkış, 19-20; 24/12-18; 31/18; Tesniye, 5/1-22).
"Lord" veya "başkomutan" anlamına gelen Emir, Arapça " a-m-r " kökünden türetilmiştir. Başlangıçta sadece "komutan" anlamına gelen bu unvan, daha küçük devletlerin liderlerinin, valilerinin veya yöneticilerinin unvanı olarak kullanılmaya başlandı. Modern Arapçada kelime "Prens" anlamında kullanılmaya başlamıştır.
Peygamber'in fiillerinin tek başına emir sayılıp sayılmayacağı tartışmasının yol açtığı bir konu görünümündedir. Bir işin yapılmasını talep etmek (emretmek) için ya hakiki (sarih) veya mecazi (gayri sarih) emir kipleri kullanılır.
Doğu vilâyetlerinde yaşayan halk emîrleri kethüdâ (Taberî, II, 1636) veya şah (kral) gibi görmüştür (a.g.e., II, 300). Emîr orduyu düzenlemenin yanı sıra birliklerin kaydını tutan, disiplini sağlayan, ödemeleri yapan ve bölgesinde meydana gelen olayları haber veren arîfleri de tayin ederdi.
Emr-i gaib: Üçüncü bir şahıstan bir şeyi yapmasını talep etmektir. “Gitsin; yazsın; Ali'ye söyle, her gün ders çalışsın” gibi emirler, emr-i gaibe örnek olabilecek emirlerdir. Emr-i gaib, muzari fiil tablosunda gaib ve gaibe çekimlerinden elde edilir.
TATAVVU – TETAVVU
(ﺗﻄﻮّﻉ) i. (Ar. ṭav' “boyun eğmek, itâat etmek”ten teṭavvu') Farz ve vâciplere ilâve olarak nâfile ibâdet yapma: Tarîk-ı tecerrüd ve tatavvu'da râsihü'l-kadem… (Ziyâ Paşa'dan).
Fıkıh usulü terimi olarak mendup şer'an yapılması kesin ve bağlayıcı olmaksızın istenen ve terkedilmesi dinî açıdan kınanmayan işleri ifade eder.
“Ben” anlamına gelen ene kelimesi Arapça'da birinci şahıs tekil zamiridir.
- (nefy-i hâl) - (nefy-i istikbâl)
şimdiki zamanda olumsuzluk ve gelecek (şimdiki ve geniş) zamanda olumsuzluk ifade eder.
Orta harfi, yani 'aynu'l-fi'l'i illetli olan fiillere ecvef fiiller denir. Ecvef fiiller bu illetli harfin vav (و) ya da ye (ي) oluşuna göre ikiye ayrılır: İlletli olan orta harf vâv ise bu fiile ecvef-i vâvî, قال (kâle) söyledi, dedi / قام (kâme) kalktı / نام (nâme) uyudu.
Nâkıs fiiller, üçüncü kök harfi illetli olan fiillerdir. Nâkıs fiiller, dört babdan gelirler. Nâkıs fiillerin mazi malumları dört şekilde bulunurlar. فَعَا kalıbında bulunan mazi malumların birinci kipinin sonundaki, aslı vav olan elif, ikinci ve üçüncü kiplerde vav harfine dönüştü.
Farsça kökenli olan bu isim, dilimize ulaşan yabancı kökenli isimler arasındadır. Mirza ismi ülkemizde farklı anlamda kullanıldığı gibi İran'da da farklı anlamla kullanılır. Mirza isminin en bilinen anlamı, hükümdar gibi soylu kişilerden gelen kimsedir. Yani bir Emiroğlu beyi anlamında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri