Mantarın zehirli olup olmadığını belirleyen net bir kriter yok. Ülkemizin her köşesinden toplanan mantarlar, laboratuvar ortamında incelendikten sonra zehirli olup olmadığı belirleniyor. Yani, mantar konusunda tecrübeli ve bilgili olmayan kişilerin zehirli mantarları tespit edebilmesi çok zor.
Genellikle olarak beyaz solungaçlı, şapkası kırmızı ve kahverengi olup üzerinde beyaz benekler bulunan ve sapın topraktan çıktığı yerde yüksük biçiminde bir kılıfı olan mantarların zehirli olduğu tahmin edilir.
Zehirli mantarın anlaşılması konusunda kesin bir kriter bulunmazken, kişilerin topladığı ve zehirli olup olmadığı laboratuvar ortamlarında inceleme sonucunda belirlenebilir.
Zehirli mantarın tadı acıdır.
Mantar zehirlenmesi yaşayıp kurtulan kişiler yedikleri mantarın çok lezzetle olduğunu belirtmişlerdir.
Mantar zehirlenmesine maruz kalan kişi kesinlikle ilaç veya süt, yoğurt gibi ürünler tüketmemelidir. Hemen bir tıbbi kuruluşa başvurmalı ve mümkünse gidilen tıbbi kuruluşa yenen mantarın bir örneği götürülmelidir. Mantar zehirlenmelerinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir.
İlgili 37 soru bulundu
Belirti ve bulgular: Konuşma güçlüğü, ataksi, yorgunluk, renkli halüsinasyonlar, hafif karın ağrısı, kusma ve ishal. Ölüm nadirdir. Tedavi: Semptomatiktir. Kişi kusturulmalı, midesi yıkanmalıdır.
Karakulak mantarının, doğada kendiliğinden yetişmekte olan her mantar türü gibi zehirli olan türleri bulunduğu gibi zehirsiz türleri de bulunmaktadır. İçerisinde oldukça fazla sayıda vitamin ve mineral barındırması sebebiyle oldukça besleyici bir mantar türüdür.
Dr. Aydın, “Burada en kritik konu zehirli mantar yedikten sonra hemen belirti vermez. Mantar zehirlenmesi sinsidir, hemen ortaya çıkmaz. Aşağı yukarı 16 saat sonra öldüren mantarın belirtileri ortaya çıkıyor.
Test Nasıl Yapılır: Bir bardağa taze musluk suyu doldurun ve sabah ilk tükürüğünüzün bir kısmını bardağa dökün. Tükürük yüzeye çıkmalıdır. Birkaç dakika ile 1 saat sonra yüzen tükürüğün altında tek tek iplikler oluşursa test pozitiftir.
Ağaç mantarı ya da İstiridye mantarının bilimsel yani Latince adı "Pleurotus Ostreatus" olup zehirsizdir ve yenilebilir.
İyi ve lezzetli bir mantardır. Usulüne uygun pişirilmesi lazımdır. Çiğ tüketilmemesi tavsiye edilir, çünkü pişmemiş hali hafif toksiktir.
Mantarın şapkası olan bölümde bulunan zar ise ince bir meyve bıçağı yardımı ile soyulur. Mantardaki zar kısmı kalktığı takdirde beyaz kısım da görülür. Nemli bir bez ile mantarın dışında kalan tabaka da son defa temizlenir. Mantarın en pratik ve kolay temizlenme şekli her mantarda rahat bir şekilde uygulanır.
Barutçiyan, "Duyduğumuz ölümlerin yüzde 95'i 'Köygöçüren' adı verilen mantardır. 50 gramının bile yetişkin bir insanı öldürmesi mümkün. Bu mantarlar çok sinsi. Yedikten sonra saatler içerisinde belirti bile vermezler. En az 12 saat ama, genelde 24 ve 48 saat arasında ilk zehirlenme belirtileri ortaya çıkar.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor. Samsun'da Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanabilecek.
2. Mantar Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir? Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini müteakiben de 6 saat sonra ortaya çıkabilir.
Hakan Allı, "Siz siz olun bilmediğiniz doğa mantarını tüketmeyin. Kültür mantarlarını tercih edin, bütün mantarlar yenir ama bazıları sadece bir kez yenir" uyarısı yaptı. Doğada yetişen mantarların tüketimine bağlı zehirlenme vakalarında son dönemde artış yaşandığını belirten uzmanlar halkı uyardı.
Ülkemizde ve tüm dünyada sevilen bir besin maddesi olan mantarların yanı sıra içeriğindeki toksinler nedeniyle ciddi problemlere yol açan mantar çeşitleri de vardır. Bu mantarların tüketilmesi zehirlenmelere yol açar. Bazı semptomlar hafif atlatılabilirken bazıları ise ölüme yol açabilir.
Yani besin zehirlenmesi gibi kabul edebileceğimiz bir durumdur. Ama geç çıkıyorsa bunu tehlikeli, ölümcül olabilen mantarlar lehine yorumluyoruz. İlk 6-8 saatten sonra çıkan bulantı, kusmalar genelde ilk 24 saatte tedaviyle ya da kendiliğinden geçebiliyor. Ondan sonra bir iyileşme safhası görülüyor.
Mantar zehirlenmeleri, mantarın yenmesini takiben 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme gibi belirtiler ile ortaya çıkar.
Gıda zehirlenmesi hastalık süreci boyunca ishal, bulantı ve kusma gibi semptomlar nedeniyle yorucu bir sürece neden olur. Aynı süreç hatta daha fazlası mantar zehirlenmeleri için de geçerlidir. Türkiye'de e sıkça yaşanan mantar zehirlenmeleri nedeniyle ölümler yaşanırken, uzmanlar önemli uyarılarda bulundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri