Nekrotik yaralar(iskemik olmayan) Nekrotik doku veya eskar, ölü hücrelerin, dokuların ve hücresel artıkların birikiminden oluşur. Yara eskarının uygun debridman teknikleriyle (cerrahi veya medikal) giderilmesi, yaranın iyileşme sürecinin başlaması için bir ön koşuldur.
Kronik yara, geç ya da güç iyileşen ya da iyileşmeyen tüm yaralara verilen isimdir. Bir yara tedaviye rağmen 4-6 hafta içinde iyileşmiyorsa bu ismi alır.
Açık yaralar
Yırtık (veya laserasyon), künt travma sonucu oluşan düzensiz, yırtık benzeri yaradır. Yara düzgün kesilmediği için yara dudakları boyunca damar, sinir köprüleri görülebilir. Sıyrık (veya abrazyon), derinin üst katmanının (epidermis) soyulduğu yüzeyel bir yaradır.
Yara üç çeşide ayrılır; birincisi erozyon yaralardır ve dermise geçmeyen, yüzeysel kayıp olarak tanımlanır, yani iz bırakmaz. İkincisi ise fissür dediğimiz, çatlak şeklinde dikey oluşan yaralardır. Üçüncüsü ise ülser olarak anılan, erozyona göre daha derin olan ve kronik olarak tekrar eden yara çeşididir.
İlgili 33 soru bulundu
Düzensiz, sınırlı, arada kanayan ve kapanmayan yaralarda öncelikle cilt doktoruna başvurmak gerekir. Özellikle kenarları kabarık ve ortası çukurlanma şeklinde, krater gibi görülen yaralar risklidir.
Kirli (enfekte) yaralar: Mikrop kapma ihtimali olan yaralardır.
Yarada enfeksiyon mikroorganizmaların koloniasyonu ile olur ve bu evrede yara için kritik bir süreç başlar. Mikroorganizmaların doku içerisinde üreyip yayılmasıyla başlayan süreçte bazı fizyolojik tepkiler görülür. Sıcaklık, şişlik, kızarıklık ve ağrı meydana gelir. Hemen sonrasında ateş ve CRP yükselir.
a) Sıyrık (Abrazyon): En hafif ezici alet yarasıdır. Travma sonucu cildin en üst tabakası (epidermis) sıyrılır ve dermis açıkta kalır.
Temiz Yara
İnflamasyonun eşlik etmeyeceği, gastrointestinal, solunum gibi flora içeren bir sistemin açılmayacağı, aseptik cerrahiler ile oluşan yaralardır.
Yaranın yetersiz beslenmesi, oksijenlenmesi ve enfeksiyonu gibi lokal faktörlerin yanısıra ileri yaş, beslenme sorunları, diyabet gibi eşlik eden ko-morbid durumlar, stres, çeşitli ilaçlar, alkol ve sigara alışkanlığı, radyasyon gibi etkenler de yara iyileşmesini olumsuz etkileyen pekçok önemli faktörlerdendir.
Nemli ya da kuru ortamda iyileşme:
Yaranın tam da olması gerektiği gibi nemli olması iyi bir iyileşme süreci sağlayacaktır1. İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır.
Fibroblastlar yara iyileşmesinde görev alan en önemli mezankimal hücrelerdir. Hem “üretim” hem de “mekanik” görevleri vardır. Fibroblastlar kollagen liflerini üretirler. Kollagen de yaranın kontraksiyonunu ve gerilme kuvvetini oluşturur.
Nekroz, (Doku ölümü olarak da bilinir) bir veya daha fazla sayıda hücrenin, dokunun ya da organın geri dönüşemez şekilde hasar görmesi sonucu görülen patolojik ölümdür.
Nekrotik doku ölü hücre ve dokulardan oluşmuş koyu gri renktedir ve kötü kokulu olabilir.
Kanser büyümeye devam ettikçe bazen gerekli beslenebilme kapasitesinin ötesinde boyutlara varabilir. Bu, tümörün bazı bölümlerinin devitalizasyonu (hayatiyetini kaybetmesi) ile sonuçlanabilir ki, buna nekroz adı verilir.
Genellikle yaranın derinliği (traje) aletin namlu uzunluğuna eşittir. Ancak vücudun karın gibi esneyebilen bölgelerinde meydana gelen yaralarda, yara derinliği alet boyundan uzun olabilir. Bu tip yaralara akordeon yara denir.
Bitişik atışlarda cilt altına giren sıcak gazların yumuşak dokuyu etrafa itmesiyle cilt altında bir boşluk oluşur; yanmış veya yanmamış barut artıkları içeren bu boşluğa 'Hofmann Maden Boşluğu' ismi verilir.
Kontamine yaralar
✓ Mikroorganizmaların bulunduğu koşullarda oluşan, açık yaralardır. ✓ Göreceli temiz bir kaynaktan oluşan travmatik/açık yaralar (kaza, travma), GI ve genitoüriner sistemde bir inflamasyon varlığında gerçekleşen ameliyatlar bu grupta yer alır.
Yara çevresinde inflamasyonun (yangı) belirtileri olur. Bunlar; kızarıklık, deri renginde pembe-kırmızı renk değişiklikleri, yara çevresinde ödem, ağrı ve artmış deri ısısıdır. Bunların olmaması yara iyileşmesi açısından olumsuz göstergelerdir.
Kaşınan yara enfeksiyon kapmış olabilir
Bu yüzden yaranın çok yakından takip edilmesi gerekmektedir. Yara kenarlarında artan kızarıklık, küçük su toplamaları, yanma ya da iltihap benzeri oluşumların görülmesi durumunda vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır.
Kirli sarı renkte, yara tabanına yapışık tabakadır.Yarada bulunan fibrin ve proteinlerin birikimi ile oluşur. Kuru yaralarda sertleşir, ayrılması güçleşir, ıslak yaralarda yumuşar ve cıvıklaşır. Yara iyileşmesini durdurur, infeksiyon yükünü arttırır.
Seröz: Vücudun seröz katlarında bulunan, yangı anında miktarı artan protein yapısında duru sıvı. kabarcıklardan oluşan bağ doku üremesi. Epitelizasyon: Zedelenmeye uğramış yüzeyin epitel hücrelerinin çoğalmasıyla oluşan iyileşmesi.
– Debridman, – Nemli yara iyileşme ortamının sağlanması. cisimler,debris,kemik parçaları veya her tipte doku artığının temizlenmesi işlemine debridman denir. ve yara etrafındaki cildin temizlenmeside önemlidir. yüzeyinin epidermal örtü ile kapanmasını engeller.
Bacaklardaki kansızlık yarası bacaklara giden kanın azalmasına neden olan, atar damarlarda oluşan tıkanma sonucu olan bir hastalıktır. Bu hastalığa bağlı oluşan zayıf kan akımı, doku ve deride oksijen eksikliğine neden olur ve böylece dokularda hasar gelişir. Bu yara çeşidinin iyileşmesi yavaştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri