Seçimden önce yüzde 8'e düşürülen KDV oranı artırıldı Elektronik ürünler, otomobil, Mobilya, beyaz eşya, otomobil, sigara ve alkol gibi ürünlerdeki yüzde 18'lik KDV oranı da alınan kararla yüzde 20'ye çıkarıldı.
%20 KDV Oranının Uygulandığı Ürün ve Hizmetler
Resmi Gazete'de 07.07.2023 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklik ileKDV oranı %18 olan ürün ve hizmetlerdeki oran %20'ye yükseltilmiştir. Bu grupta mobilya, beyaz eşya, araba, sigara ve alkol gibi ürünler bulunmaktadır.
Dolayısıyla sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil (sabun, deterjan veya solüsyon emdirilmiş olsun olmasın), tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete ürünlerinde KDV oranı % 8'den %20'ye çıkartılmıştır. Düzenleme 10 TEMMUZ 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.
KDV oranları yükseltildi
Deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, bebek bezi ve yeme-içme sektöründeki KDV yüzde 10 olacak. Mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler, sigara ve alkolde KDV yüzde 20 olacak. Daha çok gıdayı kapsayan yüzde 1'lik KDV diliminde değişiklik yapılmadı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, peçete, bebek bezi gibi temel ihtiyaç ürünleri ve yeme-içme sektöründe KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e indirildiğini duyurdu. Karar 29 Mart tarihli resmi gazetede yayımlandı.
İlgili 40 soru bulundu
7 Temmuz 2023'te açıklanan bu karar 10 Temmuz 2023 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiştir. Güncel KDV oranları ile ilgili detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
24.12.2007 tarih ve 2007/13033 sayılı Kararname eki II sayılı listenin "A) GIDA MADDELERİ" başlıklı bölümünde yer alan malların tesliminde uygulanacak KDV oranı % 8 olarak belirlenmiştir.
07.07.2023 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan ve 10 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe giren değişiklikle KDV oranı %18 olan ürün ve hizmetlerdeki vergi oranı %20'ye yükseltilmiştir. Bu kapsamda; mobilya, beyaz eşya, elektronik cihazlar, otomobil, sigara ve alkollü içecekler gibi ürünler de bu artıştan etkilenir.
%18 KDV: Temel tüketim ürünü olmayan, zorunlu olmayan ve lüks olan hizmet ve mallarda %18 KDV dilimi kullanılır. Mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler bu kategoride yer alır.
Bu nedenle bütçe açığının azaltılması amacıyla KDV oranında yapılan %2'lik artış büyük bir öneme sahiptir. Elektronik ürünler, mobilya, beyaz eşya, sigara, alkol ve otomobil gibi ürünlerdeki KDV oranı da alınan kararla birlikte %18'den %20'ye çıkarıldı. Yeme-içme sektöründe ise KDV oranları %8'den %10'a yükseltildi.
Ancak doğal mineralli doğal maden suyu ile üretilmiş, tatlandırılmış, aromalandırılmış veya meyve nektarı katılmış gazlı içecekler ÖTV kapsamına girmediğinden, bunların açık veya ambalajlı olarak toptan veya perakende teslimlerinde %1 oranında KDV uygulanacaktır.
7 Temmuz tarihinde yayımlanan ve bugün (10 Temmuz 2023 tarihinde) yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararı ile yüzde 8 olan indirimli oran yüzde 10'a, yüzde 18 olan genel oran ise yüzde 20'ye yükseltildi. Yüzde 1 indirimli oranda ise herhangi bir artış yapılmadı.
Seçimden önce yüzde 8'e düşürülen KDV oranı artırıldı
Elektronik ürünler, otomobil, Mobilya, beyaz eşya, otomobil, sigara ve alkol gibi ürünlerdeki yüzde 18'lik KDV oranı da alınan kararla yüzde 20'ye çıkarıldı.
Sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete ürünlerinde KDV oranı % 8'den %20'ye yükseltilmiştir.
Yayımlanan Karar ile “Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Karar”da yapılan değişiklikle; et, balık, çay, kahve, peynir, şeker, süt, su, meyve, kuruyemiş gibi temel gıda ürünlerindeki KDV oranı 14 Şubat, Pazartesi gününden itibaren geçerli olmak üzere %8'den, %1'e indirildi.
Hatırlanacağı üzere 31.12.2018 tarih ve 287 sayılı CK'nın 3 üncü maddesi ile 287 sayılı CK'na (1) sayılı cetvelle eklenen ve genel olarak metalden, plastikten ve ağaçtan yapılma mobilya, koltuk ve sandalye teslimlerinde geçici bir süre ile %18 olarak uygulanan KDV oranının %8 olarak uygulanması kararlaştırılmıştı.
Bu yeni düzenleme ile %8 KDV uygulanan giyim, ayakkabı, çanta, kitap gibi ürünlerdeki KDV %10 oldu. Daha önce %18 KDV uygulanan beyaz eşya, otomotiv, akaryakıt, elektronik kategorisinde yer alan ürünler için ise KDV oranı %20 olarak belirlendi.
Ödemenizin hesaplarımıza ulaşmasının ardından malınızı koli yapıp göndereceğiz. Bijuteri ürünlerinde KDV oranı genelde yüzde 20'dir, yüzde 10 olanları da vardır.
Değişiklik ile, et, balık, çay, kahve, peynir, şeker, süt, su, meyve, kuruyemiş gibi temel gıda ürünlerindeki KDV oranı %8'den, %1'e indirildi.
13.02.2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan “5189 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı” ile, mal ve hizmetlere uygulanacak KDV oranlarının belirlendiği 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK)'da değişiklik yapılarak ÖTV'ye tabi olanlar hariç olmak üzere tüm gıda ürünlerinin KDV oranı %1'e indirilmiştir.
Yalım, gazlı içeceklerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranının Cumhurbaşkanı kararı ile artırıldığını hatırlatırken ayrıca yüzde 8 de Katma Değer Vergisi (KDV) alındığını belirtti.
Değişiklikle 01.05 Gümrük Tarife Pozisyonuna giren kümes hayvanlarının etleri ve sakatatında toptan teslimlerde KDV oranı %1 den %8 e çıkarıldır. Buna göre tavuk etinin toptan teslimlerinde KDV oranı %1 den % 8 e çıkarılmış oldu.
Bununla birlikte, söz konusu ürünler yeme içme hizmeti olarak servis verilerek müşterilere sunulduğunda, 2007/13033 sayılı BKK eki (II) sayılı listenin 24 üncü sırası kapsamında %10 oranında KDV'ye tabidir.
Örneğin 15 no.lu faslında yer alan yağlardan SADECE insan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olanlar ile bunların üretiminde kullanılmaya elverişli olan ham yağlar için KDV Oranı %1 dir. b- Ayçiçeği Tohumu başta olmak üzere yağlı tohumların ithalatında KDV oranı %1 dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri