Ön görüşme Ön görüşmenin amacı, verilebilecek en uygun yardımı sizinle birlikte kararlaştırmaktır. Ön görüşme, tam olarak bir psikolojik danışma oturumu değildir, fakat psikolojik danışma sürecinin önemli bir parçasıdır.
Ön görüşmede, psikolog genellikle danışanın yaşam öyküsü, aile yapısı, sosyal ve iş hayatı, geçmişte yaşadığı zorluklar, mevcut sorunları ve sürece yönelik beklentileri hakkında bilgi alır.
Ön görüşmenin amacı, verilebilecek en uygun yardımı sizinle birlikte kararlaştırmaktır. Ön görüşme, tam olarak bir psikolojik danışma oturumu değildir, fakat psikolojik danışma sürecinin önemli bir parçasıdır.
İlgili 35 soru bulundu
İlk mülakat; genelde ikinci mülakata davet edilecek uygun adayları belirlemek için yapılır. İkinci mülakat ise hem firma için hem de aday için daha detayların konuşulduğu bir mülakat olduğunu unutmayınız. Bu yüzden eğer ikinci mülakat için size randevu verilmiş ise bu sürece çok iyi hazırlanmanız gerekmektedir.
Şirketin ve pozisyonun gerektirdiği nitelikleri öne çıkartarak kendinizi ifade edebilirsiniz. Güçlü yanlarınızı, yeteneklerinizi, temel başarı ve iş tecrübelerinizi anlatın. Sizi işe almaları durumunda işleri nasıl kolaylaştırıp fazlasını elde etmelerine katkı sağlayacağınızı belirtin.
Görüşme için, mümkün olduğunca birinci kaynak kişi ya da kişiler tercih edilmelidir. Görüşmeye katılacak kişi ya da kişilerle ön görüşme yapılmalıdır. Bu ön görüşmede, görüşmenin amacı ve özellikleri belirtilmelidir.
Ön görüşme tam olarak bir psikolojik danışma oturumu değildir. Ancak sürece başlamanın temelini oluşturur. Danışanlar, danışman tarafından verilen kişisel bilgi ya da ön görüşme formunu doldurur.
Görüşmeci ile aranızda negatif bir etkileşim hissetmiş olmanız. Olası bir anlaşma durumunda işe başlayabileceğiniz tarihin sorulmamış olması. İkinci görüşmenin muhtemel zamanı hakkında herhangi bir şey söylenmemiş olması. Belirtilen sürede sonuç ile ilgili geri dönüş yapılmaması.
Danışanların davranışlarını ve davranışlarının sebeplerini anlamak için sosyal hayat ve aile hayatının da konuşulup incelenmesi gerekmektedir. Bu sebeple aile ile olan ilişkinin durumu, danışanın kiminle yaşadığı, kardeşinin olup olmaması ve bir ilişkisinin olup olmadığı ilk oturumda mutlaka konuşulur.
İlk Randevu
İlk randevuda psikoloğunuz tıbbi geçmişiniz, fiziksel sağlığınız ve ruh sağlığınız, alkol ve uyuşturucu kullanımı, kariyer veya eğitim, erken yaşam, mali durum, aile ilişkileri ve diğer yakın ilişkileriniz hakkında sorular soracaktır.
Ön görüşme tam olarak bir psikolojik danışma oturumu değildir. Ancak sürece başlamanın temelini oluşturur. Danışanlar, danışman tarafından verilen kişisel bilgi ya da ön görüşme formunu doldurur.
Öngörüşme, hem psikolojik danışmanın hem de danışanın psikolojik danışmaya devam edip etmemeye birlikte karar verdiği bir oturumdur. Dijital ortamda başvuru formunu doldurduktan sonra size uygun bir tarihte öngörüşme için randevu verilir.
Görüşme tekniği aşamaları farklı kaynaklarda farklı şekillerde ele alınmıştır. Balcı (2021) bu süreci; hazırlama, düzenleme, mülakatın yönetimi, kapanış, değerlendirme olmak üzere beş aşamada incelemiştir.
Görüşme Formu Görüşme formu görüşmecinin uyması gereken önemli kuralları hatırlatıcı, görüş- me sorularını belli bir sırada içeren ve gerektiğinde kayıt işlerini de kolaylaştıracak biçimde hazırlanmış bir listedir (Karasar, 2005).
Şirketin ve pozisyonun gerektirdiği nitelikleri öne çıkartarak kendinizi ifade edebilirsiniz. Güçlü yanlarınızı, yeteneklerinizi, temel başarı ve iş tecrübelerinizi anlatın. Sizi işe almaları durumunda işleri nasıl kolaylaştırıp fazlasını elde etmelerine katkı sağlayacağınızı belirtin.
Kot pantolon, tişört, mini etek, spor ayakkabı yerine daha resmi ve iş ciddiyetini yansıtan pantolon, etek, ceket, kravat, ayakkabı ve fular kullanmayı tercih edin. Giysilerinizin temiz, ütülü ve düzgün olmasına dikkat edin.
Mülakat esnasında maaş beklentinizin sorulmasını bekliyorsanız, ilk olarak görüşme yaptığınız kişiye pozisyonla ilgili daha fazla bilgi almak istediğinizi söyleyin. Mülakatlardan sonra iş size teklif edildiğinde ise artık maaş hakkında daha açık bir şekilde rahatlıkla konuşabilirsiniz.
Psikolog ücretleri 2023 yılında 550 TL ile 4600 TL arasında değişiklik göstermektedir. Pedagog ücretleri 2023 yılında 450 TL ile 3700 TL arasında değişmektedir. Aile Terapisi ücretleri 2023 yılında 600 TL ile 4700 TL arasında değişmektedir. Ücretlerle ilgili detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Hastanın semptomları: Psikiyatristler ve psikologlar, hastaların ne tür semptomlar yaşadığını anlamak için sorular sorarlar. Bu semptomlar arasında depresyon, kaygı, panik ataklar, yeme bozuklukları, bağımlılık, uyku sorunları, öfke kontrolü sorunları gibi durumlar yer alabilir.
“Gizlilik” psikoloji ve psikiyatri uzmanlarının en önemli mesleki ilkelerindendir. Psikolojik danışmanlık seansında danışanın anlattığı hiçbir bilgi bir başkasına anlatılmaz. Bu kişi danışanın yakını, eşi ya da ailesi olsa da durum değişmez.
Mor, ihtişam ve lüksün rengi olmakla birlikte nevrotik duyguları açığa çıkarmasından ötürü, insanları bilinçaltında korkuttuğu tespit edilen bir renktir. İş görüşmelerinin tercih edilmeyen renkleri arasındadır. Sarının geçiciliğin ve dikkat çekiciliğin ifadesidir.
Görüşmede dik bir şekilde oturarak, karşı tarafla sürekli ve rahatsız edici olmamak kaydıyla göz teması kurulmalıdır. Geriye yaslanarak, ayak ayak üstüne atarak, kolları birleştirerek oturmak olumsuz izlenim bırakabilir. Genelde adaylar mülakat stresinden dolayı ellerini nasıl konumlandıracaklarını bilemezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri