Madde 32 - (1) Yetkili makamlar tarafından adlî işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye yüz Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir.
2023 yılı itibariyle arabada sigara içme cezası 248,38 TL olarak kararlaştırıldı. Özel araçlarda sigara içme cezası kabahatler kanunu kapsamında olduğu için sürücülere herhangi bir ceza puanı yansıtılmaz. Kesilen ceza idari para cezası kapsamındadır.
Daha önce de belirttiğimiz üzere idari para cezası Kabahatler Kanunu'nda belirtilen ve kabahat niteliğindeki eylemler neticesinde verilen bir yaptırım türüdür. Dolayısıyla adli bir makam tarafından verilen bir ceza niteliğinde olmadığı için adli sicile de işlenmemektedir.
Kişinin ekonomik durumunun müsait olmaması halinde, idarî para cezası- nın, ilk taksitinin peşin ödenmesi koşuluyla, bir yıl içinde ve dört eşit taksit halin- de ödenmesine karar verilebilir. Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi halinde, idarî para cezasının kalan kısmının tamamı tahsil edilir.
Buna göre, artık herkes, Borç Bilgilendirme Servisi Hizmeti ile T.C. kimlik bilgilerini kullanarak vergi dairelerine intikal etmiş olan bütün borçlarını (trafik cezası, idari para cezası, Yurt-Kur harcı, yargı harcı gibi) ''www.gib.gov.tr'' adresinden öğrenebilecek.
İlgili 27 soru bulundu
İdari para cezaları, genel olarak mal müdürlüklerine ödenir. Şunu belirtmek gerekir ki, bazı kurumların verdiği idari para cezaları, cezayı veren kurum tarafından tarafından tahsil edilmektedir.
İdari para cezası, kabahat karşılığında kanunda öngörülen ve kanunda açıkça gösterilen idarî kurul, makam veya kamu görevlileri tarafından verilen karar uyarınca kişiden alınan parasal nitelikte yaptırım şeklinde tanımlanabilir.
Madde 22- (1) Kabahat dolayısıyla idarî yaptırım kararı vermeye ilgili kanunda açıkça gösterilen idarî kurul, makam veya kamu görevlileri yetkilidir. (2) Kanunda açık hüküm bulunmayan hallerde ilgili kamu kurum ve kuruluşunun en üst amiri bu konuda yetkilidir.
İdari Para Cezası Nedir? Kabahatler kanunu ve bazı özel kanunlarda yer alan kabahatlerin yaptırımlarının ilk türü olarak düzenlenen ve idari makamlarca hükmedilen para cezalarına idari para cezası denir. İdari para cezası Kabahatler Kanunu'nun 17. Maddesinde düzenlenmiştir.
Polislerin yakalayamadığı sigaraları ise, artık radar kameralar yakalıyor. Bununla beraber, yasak olan ürünler sadece sigara ile değil, aynı zamanda tütün ve nargile gibi ürünlerle de genişletilmiştir. Belirtilen bütün bu ürünler tütün kapsamına girdiği için, 153 TL para cezası ile cezalandırılmaktadır.
A. TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ÇEVREYE ZARAR VERMESİNİN ÖNLENMESİ: Tütün ürünleriyle ilgili izmarit, paket, ağızlık, kâğıt ve benzeri atıkları çevreye atanlara Kabahatler Kanununun 41. maddesi gereği belediye zabıta görevlilerince idari para cezası (2009 yılı için) 25 TL uygulanır.
İlgili madde çerçevesinde, özel ihlaller (tütün ürünlerinin reklamı, bedelsiz tütün ürünü satma ve benzerleri gibi) hariç olmak üzere işletmelere uygulanacak idarî para cezaları ile süreli kapatma yaptırımları ancak ve ancak mahalli mülki amir olan vali veya kaymakam tarafından tesis edilebilmektedir.
MADDE 34.- (1) Kumar oynayan kişiye, (581 ) TL idarî para cezası verilir. Ayrıca, kumardan elde edilen gelire elkonularak mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilir. (2) Bu kabahat dolayısıyla idarî para cezasına ve elkoymaya kolluk görevlileri, mülkiyetin kamuya geçirilmesine mülkî amir karar verir.
5326 sayılı kabahatler kanunu genel ahlak haklarını kapsamaktadır. Aynı zamanda toplum düzenini koruyan hakları kapsayan bu kanunun toplum ile ilgili genel hakları kapsamaktadır. 5326 sayılı kanun toplumun ekonomik düzeninin de koruma hakkını sağlamaktadır.
Gün karşılığı para cezası en az 20, en fazla 100 Türk Lirası olabilir. Uzun zamandır bu miktarlar değiştirilmemiştir.
Kabahat; hukuk düzeni tarafından yapılması yasaklanmış, yapılması durumunda ilgili makamlar tarafından idarî para cezası, mülkiyetin kamuya geçirilmesi ve ilgili kanunlardaki diğer yaptırımla karşılanan hem kast ile hem de taksirle işlenen fiilleri ve haksızlığı ifade eder.
3. İdari Para Cezasına İtiraz Nereye Yapılır? İdari para cezalarına itiraz, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'nun 27. maddesi gereğince aksine bir düzenleme bulunmadıkça genel itiraz yolu ile yapılmaktadır. Kabahatler Kanunu'nun ilgili düzenlemeleri gereği genel itiraz mercii Sulh Ceza Hakimliği'dir.
I. KABAHAT KAVRAMI
Kabahat, Arapça kökenli bir sözcük olup, genel olarak uygunsuz hare ket, yakışıksız davranış anlamına gelmektediri. Kabahatler Kanunu'nun "ta nım" başlıklı 2. maddesine göre ise, kabahat deyiminden kanunun karşılığında idari yaptırım uygulanmasını öngördüğü haksızlık anlaşılmaktadır.
Koronavirüs pandemisiyle ilgili kesilen idari para cezaları iptal edilmişti. Cezaları ödeyenler için de devlet tarafından geri ödeme biçimi belli oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 31 Aralık 2024'e kadar başvuranların ödedikleri cezalar iade edilecek.
İdari Para Cezaları, belediyeler, kaymakamlıklar, valilikler, emniyet müdürlüğü gibi idari kurumlar tarafından vatandaşa kesilen para cezalarıdır. İdari para cezası ödenmediği takdirde sadece faiz işler, idari para cezası hapis cezasına dönüşmez.
Anayasa Mahkemesi bu kararında kabahatlerin “basit nitelikte suç” türü olduğunu kabul etmiştir. Özgenç/ Şahin'e göre ise, “yeni TCK ve Kabahatler Kanununun sisteminde kabahat, bir haksızlık oluşturmakla birlikte suç oluşturan bir fiil değildir. Kabahatler suç olmaktan çıkarılmıştır.
MADDE 9- (1) İdari para cezaları, hususi kanunlarında belirtilen sürelerde ödenir. Ödeme süresi düzenlenmemiş olan idari para cezaları, idari yaptırım kararının tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir.
İdari para cezalarının taksitlendirilmesi, ilgili vergi dairesine ödeme süresi içinde yapılacak başvuru ile talep edilir. Yapılacak taksitlendirmelerde, teminat ve tecil faizi aranmaz. Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi halinde, idari para cezasının kalan kısmı muaccel hale gelerek takip edilir.
c) Ellibin Türk Lirasından az idarî para cezasını gerektiren kabahatlerde üç, yıldır. Nispî idarî para cezasını gerektiren kabahatlerde zamanaşımı süresi sekiz yıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri