Özellikle deniz kenarlarında çok ciddi nem vardır. Yapılan araştırmaların da net bir biçimde gösterdiği üzere ülkemizde nem oranının en yüksek olduğu bölge Karadeniz bölgesidir. Bu bölgede de en yüksek nem görülen kent yüzde yetmiş nem oranı ile Rize kentidir.
Bağıl nem sıcaklık ile ters orantılıdır aynı zamanda bağıl nem çöl gibi kurak yerlerde az, ekvatoral bölge ve deniz kıyıları gibi yerlerde fazladır.
Dünya'da nemliliğin en yüksek olduğu noktalar Ekvator ve çevresidir. İnsan yaşamının mevcut olduğu ve nemli alanın sınırları içerisinde yer alan bölgeler için nem alma cihazı olmazsa olmazdır. Yağışın az olduğu ve hava sıcaklığının fazla olduğu yerlerde yüksek nemden bahsedilemez.
En Yüksek Nem Oranı Hangi İllerde? En yüksek nem oranı ülkemizde Karadeniz kıyılarındadır. Türkiye'nin en yüksek nem oranına sahip ili Rize'dir.
Göller Yöresinde yer alan Isparta, nemin en az görüldüğü ilimizdir. Nemin azı da fazlası da insan sağlığı için zararlıdır. Nem az olan yerlerde nemi yükselten ev tipi cihazlara ihtiyaç bulunur.
İlgili 45 soru bulundu
En fazla nemin olduğu bölgemiz ise yağışların fazla olduğu Karadeniz Bölgesi'dir. Rize, en fazla neme sahip olan ilimizdir.
Yapılan araştırmaların da net bir biçimde gösterdiği üzere ülkemizde nem oranının en yüksek olduğu bölge Karadeniz bölgesidir. Bu bölgede de en yüksek nem görülen kent yüzde yetmiş nem oranı ile Rize kentidir.
Türk Hava Hakkı Platformu'nun raporuna göre Türkiye'de uluslararası standartlar açısından en kirli havaya sahip il Iğdır olarak açıklanırken, en temiz ilin ise 1900 metre rakımlı Ardahan olduğu belirtildi.
Bağıl nemin %60'ın altında olduğu yerler Güneydoğu Anadolu, göl içi alanlar, Malatya, İğdir ve Van Gölü'nün çöküntüleridir. Nem oranı %55'in altında olan en düşük nem, Cizre ile Ceylan pınar arasındaki ovadadır.
Çok yüksek nem küf ve yoğuşma sorunlarına neden olabilir. Çok düşükse, oluşan kuruluk düzeyi nesnelere ve insanlara zarar verir, bizi havadaki virüslere ve enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirir. Evinizin nemini doğru seviyede anlamak ve korumak, insanları, evcil hayvanları ve eşyaları korumak için önemlidir.
Mersin ve çevresinde, tipik sıcak ve ılıman astropikal iklimi hakimdir. Yaz ayları sıcak ve aşırı nemli, ortalama (28 °C nemlilik ise %88 ler civarında kış ayları ise 16 °C) oldukça ılık ve yağışlıdır (yıllık yağış ortalaması 1096 mm).
Hava da bu şekildedir. Bulundurabileceğinden fazla nem yüklendiği zaman fazlası yoğuşur ve yağış olarak yeryüzüne düşer. Herhangi bir sıcaklıkta hava içinde bulunan nem miktarının aynı sıcaklıkta o havanın bulundurabileceği nem miktarına oranıdır.
Nem oranı yüksek evlerde rutubet ve küf görülebilir. Duvarlarda ve pencerelerde neme bağlı buhar oluşabilir. Özellikle sahile yakın evlerde ve güneş ışığının ulaşmadığı yerlerde nem oranı yüksektir. Ev tipi nem alma cihazı kullanılarak ortamın nem oranı dengelenebilir.
Bağıl nem, çöl gibi kuru havanın hakim olduğu bölgelerde düşüktür. Zaten bildiğimiz gibi çölde yağmur yağma olasılığı da çok düşüktür. Fakat deniz kıyısı ve sıcak yerlerde, buharlaşma fazla olduğu için bağıl nem yüksek olmaktadır.
Spesifik, bağıl ve mutlak nem ölçümü olarak ayrılır. Mutlaka nem, su miktarının fazlalığına bağlıdır. Su miktarı arttıkça, mutlak nemde artar.
Hissedilen sıcaklık ortam sıcaklığına, rüzgârın hızına ve havadaki nem oranına bağlı olarak değişir. Bu nedenle hava tahminlerinde hissedilen sıcaklık değerleri hesaplanırken bu etkenler dikkate alınır. Yazın nem oranının yüksek olduğu yerlerde hava sıcaklığını olduğundan daha yüksek hissederiz.
Tunceli ili ortalama nem oranı 2013 yılı TÜİK verilerine göre 51.72 olurken, Sinop iline ait nem oranı yıllık verilere göre 86.08 olduğu görülmüştür. Karadeniz Bölgesi, en fazla yağış ve en yüksek nem oranının görüldüğü bölge konumundadır. Mutluluk düzeyi yüksek iller, genellikle bu bölgede yer almaktadır.
Yaygın olarak kabul gören nem oranı %40-60 arası, sıcaklıksa 20-22oC civarında oluyor. Ama nem aralığını %30-80 arasına, sıcaklığı da 18-24oC civarına kadar genişletmek mümkün.
Su, her ısıda buharlaşır ama daha sıcakta daha çok buharlaşır. Sıcak yaz günlerinde sıcak hava nedeniyle buharlaşma arttığından soluduğumuz havadaki nem oranı da artar. Kış aylarında da buharlaşma için gereken sıcaklık enerjisi azalacağından havadaki nem oranı azalır.
Dünya Sağlık Örgütü'nün aynı raporuna göre Türkiye'nin havası en temiz illeri ile sırasıya şöyle; Rize, Artvin, Kırşehir, Tunceli, Kırıkkale, Ardahan, Bitlis, Eskişehir, Bolu ve Zonguldak illeridir.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu'nun açıklamasına göre Türkiye'de 81 ilden sadece 6'sının havası temiz. Havası en temiz iller; Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale. Havası en kirli illerin başında ise İstanbul, Ankara, Adana, Amasya ve Manisa geliyor.
Zürih, İsviçre
Dünyanın en temiz havaya sahip şehri Zürih'tir.
Yazlar fazla sıcak değildir. Doğal bitki örtüsü kıyılarda geniş yapraklı nemcil ormanlar, yükseklerde sıcaklık düşüklüğüne bağlı, karışık ve iğne yapraklı ormanlardır. Yıllık ortalama sıcaklık 13,0 °C, Temmuz ortalaması 22,1 °C, Ocak ayı ortalaması 4,2 °C'dir. Yıllık bağıl nem ortalaması %71'dir.
Bağıl nemin %100 olması, havanın artık suyla doyurulmuş olması demektir. Bu durumda hava daha fazla su alamayacak ve havaya katılmaya çalışan buhar yoğuşarak sıvı hâline dönüşecektir. Bağıl nem %100'den küçük bir değerdeyse buharlaşma gözlenir.
Şehirde yıl boyu en düşük sıcaklık -11, en yüksek sıcaklık +40 derecelerde olup, ortalama nispi nem oranı ise %75'tir. İstanbul'da yılın bütün ayları nemli geçtiği halde, şehrin en yüksek nem miktarına sahip olduğu dönem %80-85 oranıyla Aralık-Ocak ayları olarak saptanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri