Nemlendirici tercihini güçlü bir UVA ve UVB koruması sağlayan bu ürünlerden yana yaparak hem güneş ışınlarının istenmeyen etkilerine hem de yaşlanma belirtilerinin görünümüne karşı güçlü bir mücadele başlatabilirsin!
Kremlerin cilde işlemesi, emilmesi ve koruyucu bir tabaka oluşturabilmesi için güneşe çıkmadan en az 15 dakika önce sürülmeleri gerekir.
Güneş kremlerinin belirli ölçüde nemlendirme etkisi olsa da çok kuru ciltler için bu etki yeterli olmayacaktır. Bu nedenle eğer kimyasal güneş koruyucular tercih ediliyorsa güneş kremi sürüldükten sonra yaklaşık 20 dakika beklenmeli ve ardından nemlendirici kullanılmalıdır.
Nemlendiricilerin amacı cilde nüfus ederek nem dengesi oluşturmak, güneş kremlerinin amacı ise cildin üstünde bir bariyer oluşturarak zararlı ışınlardan korumaktır. Bu yüzden öncelikli nemlendirici ürünler cilde sürülmeli 10-20 dakikalık bekleme süresinin ardındansa güneş kremi cilde yayılmalıdır.
Ahududu yağıyla cildinizi nemlendirerek güneşe karşı koruyabilirsiniz. Pek bilinmese de ahududu ve dolayısıyla ahududu yağı da güneşe karşı verdiğimiz savaşta bize yardım edebilir aslında. E vitamini var bir kere ahudududa. E vitamininin antioksidan özelliği sonuna kadar etkili kısacası.
İlgili 32 soru bulundu
Koruyucu yağlar ve kremler güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmeli ve her 2 saatte bir, ayrıca yüzdükten ve terledikten sonra tekrarlanmalıdır. En az 30 koruma faktörlü olan güneş koruyucular tercih edilmelidir. Alınan ürün hem UVB hem de UVA içeren bir koruyucu olmalıdır. Her santimetrekareye 2 mg uygulamak gerekir.
Şapka, gözlük ve uygun giysiler giymek de güneşte yanmamak için önemlidir. Şapka ve gözlük, yüz bölgesini güneş ışınlarından koruyarak güneş yanıklarına ve göz rahatsızlıklarına karşı sizi korur. Ayrıca açık renkli, pamuklu ve hafif giysiler giyerek de cildinizi güneşten koruyabilirsiniz.
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
Sadece dışarıya çıkarken değil, evde otururken de güneş koruyucuları uygulamak önemlidir. Pencerelerden içeriye giren ultraviyole ışınlarının yanı sıra kullandığınız tablet, bilgisayar, led lambalar ve telefonlar da ciltte lekelenmeye ve yaşlanmaya yol açabilmektedir.
Birçok fondöten, güzellik kremi ve renk dengeleyici krem, makyaj rutininizden ödün vermeden cildinizi korumanın uygun bir yolu gibi görünen güneş koruyucu içerir. Bununla birlikte, SPF'li makyaj, tek güneş koruyucu seçeneğiniz olarak yeterli değildir.
Gün boyu güneşe maruz kalınacaksa, güneş kreminin gün içerisinde belirli aralıklarla yeniden sürülmesinde fayda vardır. Güneşlenme süresi geçtikten sonra ise cilt, güneş sonrası krem ile nemlendirebilir. Bu şekilde, güneş ışınlarının neden olabileceği zararlı etkilerden daha iyi koruma sağlanabilir.
Güneş koruyucu kışın da kullanılmalıdır. Yazın cildimize sürdüğümüz kadar çok faktörlü olmasa da en azından 30 faktörlü losyon kullanmalı ve tenimizin sağlığını korumalıyız. Birçoğumuz yazın güneş koruyucu kullanıp, kışın hepsini rafa kaldırırız. Ancak güneş koruyucular kışın da kullanılır.
Her gün nemlendirici sürülür mü? Evet, nemlendiricini her gün temiz cildine sabah akşam uygulamalısın.
Gün içinde nemlendirme rutininizi belirlemeniz gerek. Çok kuru ciltler gün içinde 3-4 saatte bir nemlendirilmeye ihtiyaç duyarken, karma ve yağlı ciltlerin günde 2 ya da 1 kez nemlendirilmeleri yeterli olacaktır. Cildinizi tanıyın, gerisi gelecek, cilt bakım alışkanlıklarınız zamanla oluşacaktır.
Gün boyunca cildimiz kirli havaya, güneş ışığına, sıcak-soğuk gibi hava değişimlerine ve bolca ışığa maruz kalır. Bu nedenle yatmadan önce cilt bakımı rutini ile cildi iyice temizlemeli, cildi sıkılaştırmalı, maske veya peeling uygulayarak cildi nemlendirmeli ve nemlendirmeliyiz.
Örneğin; SPF 50 bir güneş kremi SPF 15 bir kreme göre daha yüksek koruma sağlar. Cilt uzmanlarının tavsiye ettiği değer genelde 30 SPF'dir. Ancak sizler daha güçlü bir koruma için daha yüksek, biraz bronzlaşmak için ise daha düşük koruma faktörünü tercih edebilirsiniz.
Eğer %100'e yakın bir koruma istiyorsanız 30 faktör ve üstü kremleri tercih etmelisiniz. Bu derecelendirme şu şekilde açıklanabilir; teninizin güneş altında normalde 5 dakikadaki etkilenim düzeyi, 30 SPF koruma faktörlü bir kremle güneş altında 150 dakikaki etkilenim düzeyine eşit olmaktadır.
En az 15 koruma faktörü olan kremleri seçmelisiniz; çünkü 15 koruma faktörü güneş ışınlarının yüzde 93'ünü filtreliyor. 30 veya 50 koruma faktörlü kremler de beyaz tenliler için öneriliyor.
30 ve 50 faktör arasındaki temel fark koruma dereceleridir. 30 faktör cildi güneşin zararlı UVB ışınlarına karşı yaklaşık olarak %95 oranında korurken 50 faktör cildi yaklaşık %98 oranında korur. Yani iki faktör arasında çok az bir koruma oranı vardır.
Güneşte uzun süre kalacaksanız da her 2 saatte bir tekrar uygulama yapmanız gerekir. Çünkü güneş koruyucu ter, su ve normal cilt metabolizması yoluyla zamanla azalır.
Güneş kremlerinin 20 ve 30 faktör değerleri de bulunur. Aynı zamanda 100 faktör yüksek korumaya sahip güneş losyonları da var. Birçok markanın geliştirdiği güneş ürünleri içerisinde faktör seçenekleri de sunulur.
Güneş lekeleri şikayeti olanların düzenli olarak yaz kış, güneşte kalınan süre boyunca 2 saatte bir en az 30 faktörlü güneşten koruyucu ürünler kullanmaları gerekir. Ayrıca güneşten koruyucu kullanırken bile çok fazla direk güneşe maruz kalınmamalı, gölgede durmaya özen göstermeli ve şapka, gözlük takılmalıdır.
Güneşten koruyucu kremler, güneşlenmeden 20 dakika önce sürülmelidir. En az 30 faktörlü, mümkünse suya dayanıklı güneşten koruyucular tercih edilmeli ve her 3 saatte bir yeniden güneşten koruyucu kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri