Adıyaman ili Kahta ilçesi sınırları içerisinde bulunan, yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleri, metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle
1987'de UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilen Nemrut Dağı, 1988 yılında tesis edilen Nemrut Dağı Millî Parkı ile korumaya alınmıştır.
Nemrut Dağı'nın en büyük özelliği volkanik, tabii anıt ve de insan eli değmiş bir özellikte olmasıdır. Bu üç özelliği barındıran Nemrut 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir.
Adıyaman ili Kahta ilçesi sınırları içerisinde bulunan, yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleri, metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle Kommagene Krallığı'nın kutsal alanı olarak nitelendirilen Nemrut Dağı, 1987 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'nde kültürel varlık olarak yerini almıştır.
İlgili 39 soru bulundu
Bunlardan 933'ü kültürel, 227'si doğal ve 39'u karma (doğal ve kültürel) miraslardır. 2023 yılı itibariyle Sözleşmeyi kabul eden 195 Taraf Devlet bulunmaktadır. Türkiye'nin söz konusu listede 19'u kültürel, 2'si karma olmak üzere 21 miras alanı bulunmaktadır.
Doğal oluşumları, yer altı şehirleri ve peri bacalarıyla dünya çapında üne sahip olan bölge, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 1985 yılında girmiştir.
Dünyada toplam 163 ülkeden 1,031 kültürel veya doğal alan UNESCO Dünya listesinde yer alıyor. 1031 varlığın 802 tanesi kültürel, 197 tanesi doğal, 32 tanesi ise hem kültürel hem doğal varlıklar. Hem kültürel hem doğal varlıklara örnek olarak Türkiye'den Göreme'yi verebiliriz.
Dünya Miras Komitesi tarafından UNESCO Dünya Mirası Listesine alınan bu mirasların yanı sıra bir de bu listeye önerilmesi öngörülen ancak henüz adaylık süreçleri tamamlanmayan miraslardan oluşan Geçici Liste bulunmaktadır.
M.Ö. 2640 yıllarında yaşadığı rivayet edil mektedir. Çok uzun bir ömür sürdüğü 10 hatta "bin yıl" yaşadığı da tevatür olan rivayetlerdendir.
Nemrud, inançsızlığı ve Hz. İbrâhim'le mücadelesi dolayısıyla divan şairleri tarafından telmihlere ve mecazlara konu edilen isimler arasında yer almıştır.
Doğu ve Batı Medeniyetlerinin, 2150 m. yükseklikte muhteşem bir piramitteki kesişme noktası, Dünyanın sekizinci harikası Nemrut, Yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleri, metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle, UNESCO Dünya Kültür Mirasında yer almaktadır.
4.1. Nemrut Dağı Tümülüsü Neden Açılmıyor? Tümülüs tarzı yapılar kazılara karşı çok dayanıksız olması nedeniyle zarar görmemeleri adına korunuyor ve bu nedenle açılmıyor.
Dünya Miras Listesine kaydolmak kazandırdığı prestij ve uluslararası görünürlüğün yanı sıra, uluslararası alanda Üye Devletlere alanın korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda büyük sorumluluklar getirmektedir.
02 Ağustos 2023 tarihinden itibaren 100 TL olan giriş ücreti 240 TL'ye yükseltildi. Sezon başında 50 TL olan giriş ücretleri bir ay önce 100 TL'ye son olarak da 240 TL'ye yükseltildi.
UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydedilmeye hak kazanan değerleri açıkladı. Buna göre Türkiye'nin aday gösterdiği "Ahlat yöresindeki taş ustalığı geleneği" acil korunması gerekenler listesine yeni kayıt olarak eklendi.
UNESCO, 16 Kasım 1945 tarihinde aralarında Türkiye'nin de yer aldığı 20 ülke tarafından kurulmuş olan Birleşmiş Milletler ihtisas örgütüdür. Filistin'in 2011 yılında düzenlenen Genel Konferans'ta üyeliğe kabulüyle tam üye sayısı 195'e ulaşmış olup, ortak üye sayısı ise 9'dur.
Pamukkale Travertenleri'nin hemen yanında tüm görkemiyle ayakta duran Pamukkale Hierapolis Antik Kenti'nin kalıntılarının büyük bölümü de bu dönemden. Eşi bulunmaz güzellikteki travertenler ile birlikte bu kalıntılar UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Miras Listesi'nde yer alıyor.
Hükümdarın, eşine duyduğu sevginin hatırasına görkemli bir anıt mezar yaptırarak teselliyi sanat ve mimaride bulduğu anlatılır. 1983'ten bu yana UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadır.
Almanya Bonn'da düzenlenen Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısında “Efes” Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesine karar verildi. Böylece ülkemizin listedeki varlık sayısı 15'e yükseldi.
14.04.1982 tarih ve 2658 sayılı Kanunla katılmamız uygun bulunan bu Sözleşme, 23.05.1982 tarih ve 8/4788 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla onaylanarak, 14.02.1983 tarih ve 17959 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanmıştır.
- Türkiye Cumhuriyeti, UNESCO'nun 20 kurucu üyesi arasında yer almaktadır. UNESCO Kurucu Yasası (Anayasa), dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından 16 Kasım 1945 tarihinde imzalanmıştır. Ülkemiz, 1971 yılından bu yana UNESCO nezdinde Daimi Temsilci bulundurmaktadır.
Kültürel miras alanlarının Dünya Miras Listesi'ne kaydedilebilmesi için Dünya Miras Komitesi'nin belirlediği (i-vi) seçim kriterlerinden en az birini karşılaması, özgünlük ve bütünlüğünün devam ediyor olması ve yönetim planına sahip olması gerekmektedir. Bunlar üstün evrensel değerin üç önemli yapı taşlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri