Adıyaman ili Kahta ilçesi sınırları içerisinde bulunan, yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleri, metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle
Nemrut Dağı'nın en büyük özelliği volkanik, tabii anıt ve de insan eli değmiş bir özellikte olmasıdır. Bu üç özelliği barındıran Nemrut 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir.
Nemrut Dağı Milli parkı Malatya Pütürge yönü girişinde turizm Bakanlığına ait bir gişe bulunuyor, burada giriş ücreti 03.05.2023 tarihi itibariyle 100 TL ve müzekart a (60 TL) ücretsiz giriş imkanı sunuyor.
Nemrut Volkan Dağı, 38° 37' 10'' kuzey enlemi, 42° 14' 28'' doğu boylamında; Van Gölü, Muş Ovası, Nazik Gölü ve Bitlis Vadisi arasında volkanik patlamalar sonrası oluşmuş, Tatvan'ın 12 km batısında bulunan sönmüş bir volkandır.
Nemrut, uyuyan aktif bir yanardağdır ve 1441 yılında son kez lav çıkışı olmuştur.
İlgili 18 soru bulundu
Nemrut Dağı, hem volkanik bir dağ, hem doğal anıt hem de insan eliyle yapılan bir tarihi eser olma özelliğini taşıyor. Bu yüzden 1987 senesinden beri UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde. 2150 metre yüksekliğe sahip olan dağ, MÖ 1. yüzyılda Kommagene Krallığı tarafından gizem dolu devasa heykellerle donatılmış.
4.1. Nemrut Dağı Tümülüsü Neden Açılmıyor? Tümülüs tarzı yapılar kazılara karşı çok dayanıksız olması nedeniyle zarar görmemeleri adına korunuyor ve bu nedenle açılmıyor.
Nemrut Dağı'nın konumu oldukça önemli bir konu, çünkü ülkemizde iki farklı Nemrut bulunuyor. Biri Bitlis'in Tatvan ilçesinde, diğeri ise Adıyaman'da yer alıyor. Adıyaman'daki “Nemrut Dağı Milli Parkı” olarak anılıyor.
Dağlara üstten bakmak. Nemrut Dağı'nın yüksekliği 2134 metre. Araştırmalar heykellerin ay takvimine göre belli bir düzen içinde sıralandığını ortaya koydu. Nemrut'un zirvesi sadece olağanüstü heykelleri görmek için değil, muhteşem manzarayı ve gün batımını izlemek için de gidilmesi gereken bir yer.
02 Ağustos 2023 tarihinden itibaren 100 TL olan giriş ücreti 240 TL'ye yükseltildi. Sezon başında 50 TL olan giriş ücretleri bir ay önce 100 TL'ye son olarak da 240 TL'ye yükseltildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Nemrut Dağı giriş ücretlerini belirledi. Nemrut Dağı'na giriş ücreti kişi başı 20 TL, taşıma ücreti 5 TL olmak üzere toplam 25 TL olarak belirlendi.
Kafeteryada su 2 tl cay 4 tl. Magnetler 5 tl den 30 tl ye kadar var. Yolu cok virajli.cocuklu gidilmesi cok zor. Yaklasik 300 merdiven.
Bizim tespit ettiğimiz ve Grekçe olarak yazılan belgelerin gösterdiği nemrut dağında salyangoz kralı Nemrut'a ait lahit kral mezarını ve savaşa neden olan vazoyu bulduk. Bunu bilim adamlarına yetkililere ve Kültür Bakanlığı'na iletiyoruz.
M.Ö. 2640 yıllarında yaşadığı rivayet edil mektedir. Çok uzun bir ömür sürdüğü 10 hatta "bin yıl" yaşadığı da tevatür olan rivayetlerdendir.
Bunlardan 933'ü kültürel, 227'si doğal ve 39'u karma (doğal ve kültürel) miraslardır. 2023 yılı itibariyle Sözleşmeyi kabul eden 195 Taraf Devlet bulunmaktadır. Türkiye'nin söz konusu listede 19'u kültürel, 2'si karma olmak üzere 21 miras alanı bulunmaktadır.
Malatya Pütürge'nin Büyüköz köyü ile Adıyaman'ın Kahta sınırları içerisinde yer almaktadır.
Nemrud (İbranice: נִמְרוֹדֿ, romanize: Nimrôḏ; Aramice: ܢܡܪܘܕ; Arapça: اَلْنَّمْرُود; an-Namrūd), Tekvin'e göre Nuh'un torunu ve Sümer (Shinar) kralıdır. Tanah'a göre güçlü bir kişi ve yetenekli bir avcıdır. Tevrat dışı dini kaynaklara göre Babil Kulesi ile bağlantılı ve Yehova'ya karşı duran bir kraldır.
Türkiye'de iki tane “Nemrut Dağı” vardır; biri Bitlis – Tatvan Nemrut Dağı, volkanik faaliyetler sonrasında oluşmuş “kaldera” ismini verdiğimiz krater gölü, doğal güzellikleri ve yaban hayatı çeşitliliği açısından önem taşımaktadır.
Doğu ve batı teraslarında kireçtaşından yapılmış, Tümülüs'e sırtını dönmüş şekilde konumlanmış beş tanrı heykeli ile bunların iki yanında aslan (A ve I) ve kartaldan (B ve H) oluşan bir çift koruyucu hayvan heykeli bulunur.
Adıyaman'ın Kahta İlçesi'nde 2150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı yamaçlarında hükümdarlık yapmış olan Kommagene Kralı I. Antiochos'un tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için yaptırdığı mezarı, anıtsal heykelleri ve benzersiz manzarası ile Helenistik Dönemin en görkemli kalıntılarından birisidir.
Antiokhos'un yaptırdığı mezar tepesi, Nemrut Dağı Millî Parkı, Adıyaman.
Nemrut Dağı Hakkında Kısa Bilgi
Nemrut Dağı'nın yüksekliği ise 2150 metre. MÖ 1. yy civarlarında burada hüküm süren Kommagene Krallığı, günümüzde hala gizemlerini koruyan devasa heykellerle Nemrut Dağı'nı donatmış.
1881 yılında yöreyi görevli olarak gezen Alman mühendis Karl Sester, Nemrut Dağı heykellerine rastlamış ve İzmir'de bulunan Alman Konsolosu'nu, Kommagene Krallığı'na ait harabeleri, tanrı heykellerinin oturtulduğu kaidelerin arkasındaki Grekçe yazıtları göremediğinden Asur harabeleri zannederek haberdar etmiştir.
Kral bu olanlara daha fazla dayanamamış ve ölmüş, Volkanik bir dağ olan Nemrut Dağı bu ayrılığa daha fazla dayanamamış ve üzüntüsünden patlamış. Bu patlama Nemrut Dağı'nın son patlaması olmuş. O günden sonra bir daha faaliyete geçmeyen dağın, kralın ve oğlunun yasını tuttuğuna inanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri