Kaldera, Nemrut Volkan konisinin zirve kesiminin çökmesiyle oluşmuştur. Daha sonra Kaldera içinde meydana gelen çeşitli çıkış merkezlerinden püskürmeler olmuştur. Halen Kaldera içindeki bir noktadan gaz çıkışı devam etmektedir. Kaldera'nın derinliği 450-500 m'yi bulur.
Nemrut Krater Gölü, Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan ve sönmüş bir yanardağ olan Nemrut Dağı'nın tepesindeki kalderada yer alır. Kaldera, volkanik patlama sonucu açığa çıkan lavların toprağı çökertmesiyle oluşan volkanik bir yapıdır.
Nemrut Stratovolkanı, tabakalı volkanlar (stratovolkan) sınıfından, Kuvaterner döneminde oluşmuş, Anadolu'nun önemli yanardağları arasındadır. Nemrut Krateri'nin en son 1411 ve 1441 yıllarında faaliyet gösterdiği yazılı kaynaklarda belirtilmektedir.
Nemrut Volkanı'nın koni oluşum evresi yaklaşık 1 milyon yıl önce başlamış, 400.000 yıl önce ise büyük volkanik patlamalar etkili olmuştur (4). Nemrut Krateri'ni oluşturacak piroklastik püskürümler ise yakla- şık 250.000 yıl önce meydana gelmiştir.
Krater gölü, yanardağ kraterlerinin, kaldera, maar, darbe kraterini, veya meteorit kraterlerin su ile dolduran bir göldür. Kraterin dibinde yer alan yanardağ bacası, taşlaşan lav tarafından tıkandığında, yağışlar ve eriyen karlar krater içinde birikir.
İlgili 39 soru bulundu
Kaldera, volkanik patlama sonucu toprağın çökmesiyle oluşmuş volkanik yer şekli. Bazen volkanik kraterlerle karıştırılmaktadır. Kelime, İspanyolcada 'caldera' ve Latincede 'calderia' denilen 'pişirilmiş çömlek' anlamına gelmektedir.
Kraterler, uzayda dolanan kaya parçalarının veya kuyruklu yıldızların Ay'a çarpmasıyla oluşur. Bu çarpma sonucunda Ay kabuğunun yapısında bulunan mineraller, kaya parçaları ve tozlar Ay'ın yüzeyine saçılır.
Nemrut, uyuyan aktif bir yanardağdır ve 1441 yılında son kez lav çıkışı olmuştur. Tepesindeki kraterde Nemrut Gölü yer alır. Krater etrafında, en yüksek tepe olan Sivritepe 2935 m, Doğu Nemrut Tepesi 2625 m, güneydeki Tursuktepe 2828 m ve batıda Nemrut Dağı Tepesi 2801 m yüksekliktedir.
Kalderalı volkanlar, birkaç kilometre çapında büyük kraterlere sahip olan volkanlardır. Magma odasındaki magmanın tamamının püskürerek boşalması sonucu volkanın tavan kısmı kendi içine çöker. Böylece kaldera denilen büyük kraterler oluşur.
Tatlı ve soğuk suya sahip olduğu için turistler burada yüzmeyi tercih ediyor. Hemen yanında yer alan sıcak göl ise 3 kilometrekare alana sahiptir ve en derin noktası ise 100 metre civarındadır. Suyun sıcaklığı yer yer 60 santigrat dereceye varabilmektedir ve doğal kaplıca niteliğindedir.
M.Ö. 2640 yıllarında yaşadığı rivayet edil mektedir. Çok uzun bir ömür sürdüğü 10 hatta "bin yıl" yaşadığı da tevatür olan rivayetlerdendir.
Bitlis'te havaların ısınmasıyla birlikte dünyanın ikinci büyük krater gölü olma özelliğine sahip Nemrut Dağı ile Nemrut Krater Gölü'nde turizm sezonu açıldı.
İslam kaynaklarında İbrahim'i ateşe attıran zalim bir kral olarak resmedilir ve burnuna sinek kaçarak öldüğü anlatılır.
Ülkelerden insanlar, hiç tanımasa ve Türkiye'yi bilmese bile UNESCO'nun jeopark listesine bakıp ülkemizdeki Kula ve Nemrut jeoparklarını görebilecek, gelip ziyaret edebilecek.
Böylece ülkede Sultan Sazlığı, Seyfe Gölü, Burdur Gölü, Manyas (Kuş) Gölü, Göksu Deltası, Akyatan Lagünü, Kızılırmak Deltası, Uluabat Gölü, Gediz Deltası, Yumurtalık Lagünü, Meke Gölü, Kızören Obruğu, Kuyucuk Gölü ve Nemrut Kalderası, Ramsar Alanı olarak belirlendi ve koruma altına alındı.
Günümüzden 1,8 milyon yıl önce başlayarak bugüne kadar süregelen 4. Jeolojik zamanda (Kuvaterner), volkanik etkinlikler zaman zaman yoğunlaşmış, Hasandağı, Erciyes, Ağrı Dağı, Nemrut, Süphan ve Tendürek dağları gibi büyük volkan konileri meydana gelmiştir.
Volkanizma faaliyetlerinin ortaya çıkardığı şekiller yeryüzüne çıkan lavlardan dolayı farklı şekillerde olabilmektedir. Volkanik şekiller, derinlik volkanizması sonucu ortaya çıkan batolit, lakolit, sill ve dayk olmakla birlikte yüzey volkanizması sonucu ortaya çıkan krater, kaldera ve maar şekillerinden oluşmaktadır.
Volkanın tepe kısmının çökmesi ya da patlayarak parçalanmasıyla oluşan çukurluğa Kaldera denir. Volkanik alanlarda gazların basıncı ile üstteki kütleyi patlatarak oluşturduğu çukurluğa maar denir.
Meteor Krateri, dünyadaki en büyük gök taşı krateri. Amerika Birleşik Devletleri'nin Arizona eyalatinde bulunur. Tahmini yaşı 24000 yıldır. Kraterin çapı 1200 metreyi aşmaktadır.
Kral bu olanlara daha fazla dayanamamış ve ölmüş, Volkanik bir dağ olan Nemrut Dağı bu ayrılığa daha fazla dayanamamış ve üzüntüsünden patlamış. Bu patlama Nemrut Dağı'nın son patlaması olmuş. O günden sonra bir daha faaliyete geçmeyen dağın, kralın ve oğlunun yasını tuttuğuna inanılmaktadır.
VAN Gölü'nün hemen batısında yükselen, Bitlis sınırları içinde sönmüş bir volkan olarak bilinen 2900 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı volkanik faaliyete geçti. Bilim adamlarına göre dağ, her an patlayabilir!..
Yanardağ krateri veya kaldera, yanardağ ağzına verilen ad.
Ay'ın yüzeyinde oluşmuş bu çukurluklara krater adı verilir. Aynı zamanda kraterin yanı sıra ayın yüzeyinde dağlar, vadiler ve sıra kayalıklar bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri