Büyük Kas Motor Gelişim Testi (BKMGT-2) iki alt testten oluşmaktadır. Bunlar; yerdeğiştirme beceri alt testi ve nesne kontrolü beceri alt testleridir. Yerdeğiştirme beceri alt testi, toplam 6 beceriyi ( koşu, gallop, tek ayak sıçrama, koşarak engel üstünden atlama, uzun atlama ve kayma becerileri) içermektedir.
Yer değiştirme alt testi; koşu, tek ayak sıçrama (seksek), koşarak engelden atlama, kayma, galop ve uzun atlama becerilerinden oluşmaktadır. Nes- ne kontrol alt testleri ise; top atma, top tutma, top yuvarlama, topa ayakla vurma, top sektirme ve topa sopayla vurma becerilerinden oluşmaktadır.
Hastanelerimizin çocuk psikiyatri ve psikoloji bölümlerinde uygulanan gelişimsel tarama testleri; Denver 2 gelişim testi, AGTE testi, Standford-Binet zeka testi, Metropolitan okul olgunluğu testi, WISC 4 zeka testi ve MOXO dikkat testidir.
İlgili 42 soru bulundu
Motor sistemi ince ve kaba motor olmak üzere ikiye ayrılır. Büyük kas gruplarının çalışmasıdır. Yani; yürümek, koşmak, tırmanmak, dans etmek, atlamak, zıplamak, yüzmek gibi hareketlerdir. Bebeklerde ilk olarak kaba motor gelişiminde artış gözlemlenir.
Anne, baba ve çocukla birlikte uygulama yapılmaktadır. Anne ve babadan çocukla ilgili bazı bilgiler alınır ve uygulamaya geçilir. Test formunda yer alan maddelerden anneye yöneltilmesi gereken sorular anneye yöneltilir ve çocuğun yapması beklenen maddeler ise çocuğa yöneltilir. Test 15 ile 20 dakika kadar sürmektedir.
Bu test, çocukların fiziksel, zihinsel, sosyal ve dil gelişimlerini ölçer. Denver 2 testi, çocukların belirli yaş aralıklarındaki gelişim göstergelerini gözlemleyerek değerlendirir. Bu göstergeler, çocukların bilişsel, sosyal, dil ve motor becerileri ile ilgilidir.
Motor gelişim, fiziksel büyüme ve merkezi sinir sistemi gelişimine paralel olarak organizmanın isteme bağlı hareketlilik kazanmasıdır. Diğer bir deyişle, hareket olan becerilerin kazanılmasını içeren ve doğum öncesi dönemde başlayıp ömür boyu süren bir süreçtir.
Çocuğun günlük yaşamını etkileyen ve akademik başarısını düşüren beyin ve kas koordiansyonunun etkilenmiş olduğu sıklıkla motor yetersizlikle karakterize olan durumu Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu (GKB) olarak adlandırıyoruz. Motor ve duyusal yetersizlik her çocukta farklı belirtilerle gösterebilir.
Motor öğrenme üç evreye ayrılır: kavramsal evre, çağrışımsal evre ve bağımsız evredir.
Araç motor performans testi; motorlu taşıtlar üzerinde yapılan ve ateşleme, yakıt emiş gücü gibi kategoriler başta olmak üzere pek çok başlık için veri toplanmasını sağlayan testtir. Bu testin sonucunda motorun performansına ilişkin bilgiler grafikler şeklinde raporlandırılır.
Motor beceri dünyaya geldiğimiz andan itibaren duyu organlarımızla, bedenimizle tepki verdiğimiz her türlü davranışı kapsamaktadır. Yaşamın ilk aylarında bu becerilerimiz çoğunlukla reflekslerden ibarettir. Nefes almak, göz kırpmak, yalanmak, yutkunmak gibi.
Motor beceri, bir bireyin kaslarını, genellikle kas gruplarını, belirli bir amaca yönelik olarak hareket ettirebilme yeteneğidir. Motor beceriler, günlük yaşamın bir parçası olup, hareket, denge, koordinasyon ve devinimsel beceri gerektirirler.
Bayley Testi iki aylıktan üç buçuk yaşa dek bebeklerin ve küçük çocukların gelişimini değerlendirmek için hazırlanmış kişisel olarak uygulanan değerlendirme envanteridir. Bakım veren(genellikle anne) ve bebekle yapılan bir görüşme ve uygulama sürecidir.
0-6 yaş arasındaki bebek ve çocukların gelişimsel açıdan değerlendirilebilmesi amacıyla psikologlar tarafından uygulanan bir testtir. Çocukların, 0-3 aydan başlayarak, 48-72 aya kadar aylık dönemlerle; gelişim düzeyi hakkında objektif bilgilere ulaşılmasını sağlayan kapsamlı bir ölçme aracıdır.
Wisc-R zeka testi 6–16 yaş grubuna yönelik uygulanan bir zeka testidir. Bu test bireysel olarak uygulanır. Dünya üzerinde kullanılan geçerliliği ve güvenirliği kanıtlanmış en yaygın uygulamadır. Zeka seviyesini(IQ) belirlememizde ve gerekli yönlendirmeleri yapmamızda yardımcı olur.
Gesell, çocukların görsel hafıza, el ve göz koordinasyonu, motor becerileri ve bununla birlikte küçük kas becerilerinin ölçülmesinde kullanılan performans değerlendirme testidir. Çocuğun fiziksel ve biyolojik açıdan gelişimine etki eden davranışlarının, bu yönde nasıl bir gelişim gösterdiğine dair teste alınır.
Agte testi uygulanması çocuğa sorular sorulur tüm maddeler puanlanır. Agte testinde anne ve babaya da sorular yöneltilir, anne üst üste 8 kez olumsuz cevaplarsa görüşme sona erdirilir. Agte raporlama ve yapılan testten elde edilen sonuçta genel gelişim ve becerilerin takvim yaşına göre bulunması sağlanır.
Frankfurter Dikkat Testi
En fazla 90 saniyede bitirilmesi istenen test, elma ve armut resimlerinden oluşur ve çocuğun dikkat seviyesini ölçmektedir. Test için 90 saniye süre verilir. Bu süre içerisinde çocuklardan armutları bulması istenir.
Çocuğun motor gelişimi doğduğu andan itibaren başlar ve 0-6 yaş arasında, yani okul öncesi dönemde büyük ölçüde tamamlanır. Çocuğun motor gelişimi, onun bilişsel ve bedensel gelişimi için önemli olduğu kadar, bağımsız hareket etmesi, kendini ayrı bir birey olarak görebilmesi ve özgüven kazanması açısından da etkilidir.
İnce motor becerileri, el ve parmaklarda bulunan küçük kas gruplarıyla yapılan yazma, resim yapma, çatal bıçak kullanma, düğme ilikleme, giyinme gibi işlerin gerçekleştirilebilmesidir. Kaba motor beceriler ise daha büyük kas gruplarıyla yapılan yürüme, zıplama, koşma gibi hareketleri sağlar.
Motor Gelişimi Etkileyen Faktörler
Motor gelişimi etkileyen faktörleri 3 grup altında toplayabiliriz. Bunlar doğum öncesi, doğum sırası, doğum sonrası faktörlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri