Türk arkeolojisinin babası olarak bilinen Osman Hamdi Bey (1842-1910) 1883-1895 yılları arasında çeşitli yerlerde kazılar yapmış ve buralarda bulduğu eserleri İstanbul'a götürmüştür. Kazı yaptığı yerler arasında, Anadolu'da Nemrut Dağı,
Osmanlı arkeolojisi ve müzeciliğinin kurucusu Osman Hamdi Bey'in Nemrut Kazısı ve hemen ardından Sanâyi-i Nefîse hocalarından Osgan Efendi ile birlikte Fransızca yayınladıkları Le Tumulus de Nemroud-Dagh (Nemrut Dağı Tümülüsü) adlı kazı raporu, arkeoloji tarihimizde çok önemli bir dönüm noktasını oluşturur.
Doğu ve batı teraslarında kireçtaşından yapılmış, Tümülüs'e sırtını dönmüş şekilde konumlanmış beş tanrı heykeli ile bunların iki yanında aslan (A ve I) ve kartaldan (B ve H) oluşan bir çift koruyucu hayvan heykeli bulunur.
Uzun çalışmalar sonunda Grekçe yazılı kitabeyi çözen Punchstein, bu eserlerin Kommagene Uygarlığı'na ait olduğunu ve Kommagene Kralı I. Antiochos tarafından yaptırıldığını keşfeder.
Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde, 19. yüzyılın ortasından itibaren batıya yaklaşmak ve modernleşmek amacıyla tarihi eser toplayıcılığı başlamış, ardından müzecilik ve Osman Hamdi Bey öncülüğünde ilk kazılar başlamıştır.
İlgili 21 soru bulundu
Alacahöyük kazısı ilk ulusal kazı olarak nitelenir ve o zamanki Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin tüm olanakları ile dünyaya duyurulur[16]. Alacahöyük kazısı, arkeolojik araştırmalar tarihimiz içinde, ilklerin yapıldığı kazı olarak da önemli bir yer işgal eder.
Dr. Jale İnan. İstanbul'da 1 Şubat 1914'te doğan arkeolog Jale İnan, uzun yıllar devam eden programlı kazılarda, Perge ve Side antik kentlerinin gün ışığına çıkarılmasına emek verdi.
Nemrud (İbranice: נִמְרוֹדֿ, romanize: Nimrôḏ; Aramice: ܢܡܪܘܕ; Arapça: اَلْنَّمْرُود; an-Namrūd), Tekvin'e göre Nuh'un torunu ve Sümer (Shinar) kralıdır. Tanah'a göre güçlü bir kişi ve yetenekli bir avcıdır. Tevrat dışı dini kaynaklara göre Babil Kulesi ile bağlantılı ve Yehova'ya karşı duran bir kraldır.
M.Ö. 2640 yıllarında yaşadığı rivayet edil mektedir. Çok uzun bir ömür sürdüğü 10 hatta "bin yıl" yaşadığı da tevatür olan rivayetlerdendir.
Milattan Önce 1. Yüzyılda günümüz Adıyaman sınırları içinde Kral 1. Antiochus Kommagene Krallığı'nın lideriydi. MÖ 34 yılında öldüğünde Nemrut Dağı'nın Fırat Nehri'ne bakan rüzgarlı tepesinde taş yığınlarının içine gömüldü.
4.1. Nemrut Dağı Tümülüsü Neden Açılmıyor? Tümülüs tarzı yapılar kazılara karşı çok dayanıksız olması nedeniyle zarar görmemeleri adına korunuyor ve bu nedenle açılmıyor.
Heykellerin diziliş şekli hiyerotesyon olarak bilinir. Mezarda 1881 yılında Alman mühendis Karl Sester tarafından kazı çalışmaları yapılmıştır. Daha sonraki yıllarda yapılan kazılarda da Antiochus'un mezarı bulunamamıştır.
Adıyaman'ın Kahta ilçesinde, Nemrut Dağı eteklerinde bulunan 2 bin yıllık Karakuş Tümülüsü'nde tomografi çekilerek, kraliçelerin mezarlarının olduğu alan belirlendi.
Hz. İbrahim'in (as) ve Sinek ile Helak Olan Nemrud'un İnanılmaz Hayat Hikayeleri - YouTube.
Nemrud, inançsızlığı ve Hz. İbrâhim'le mücadelesi dolayısıyla divan şairleri tarafından telmihlere ve mecazlara konu edilen isimler arasında yer almıştır.
Nemrut Dağı, geçmişten günümüze gizemini korumayı başarmıştır. Uzaylıların gizli üssü olduğu iddiası bile yapılmıştır. Bilinen tek şey ise, dağda henüz keşfedilmemiş tünellerin ve Kral I. Antiochos'un kayıp mezarının olmasıdır. Dünyanın her yerinde mutlaka özgün bir yaşam veya mistik bir yaşam biçimi karşımıza çıkar.
İbrahim, devrinin siyasi otoritesi olan Nemrûd'un baskı ve zulümlerine rağmen inandığı kutsal değerlerden asla taviz verme- miştir. Bu durum, onun ateşe atılmasına sebep olmuştur.
Nemrut Dağı Tümülüsü - Adıyaman
Tümülüsün Kommagene Kralı I. Antiochos'a ait anıt mezar olduğu bilinmektedir.
Nemrut veya Nemrut Mustafa Paşa olarak da tanınan Mustafa Yamulki, Kürt asker, 1919-1920 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'nda askeri mahkeme başkanı, Kürdistan Krallığı'nda eğitim bakanı ve gazeteci.
Krater etrafında, en yüksek tepe olan Sivritepe 2935 m, Doğu Nemrut Tepesi 2625 m, güneydeki Tursuktepe 2828 m ve batıda Nemrut Dağı Tepesi 2801 m yüksekliktedir.
Bu yazının amacı, Tevrat'a göre (Tekvin 10: 11- 12) Nuh'un torunu olan Kûş'un oğlu ve tarihin en acımasız krallarından birisi olarak bilinen Kral Nemrut ile ilgili anlatılan efsanelerin Nemrut Vol- kanı ve bu volkanın çevresindeki birtakım coğ- rafik ve jeolojik yapılardaki karşılıklarını ortaya koymaktır.
Bu hikaye, hz.ibrahimi ateşe atmasıyla bilinen, geniş topraklara sahip güçlü bir krallığa hükmeden, kadın çocuk demeden zulmeden, tarihe adını, Allah'a meydan okuyan kral olarak yazdıran, bir zamanların en güçlüsü babil hükümdarı zalim kral nemrut ve tüm inananların babası olan hz.ibrahimin hikayesi.
Arkeolojinin titiz bir bilime dönüşmesinde önemli bir figür, 1880'lerde İngiltere'deki topraklarında kazılara başlayan ordu subayı ve etnolog Augustus Pitt Rivers idi. Yaklaşımı, zamanın standartlarına göre son derece metodikti ve yaygın olarak ilk bilimsel arkeolog olarak kabul edilmektedir.
Jale İnan, 1980 yılında Perge'de ekibiyle birlikte belden yukarısı olmayan bir Herakles heykeli bulmuştur.
Türkiye'nin ilk kadın arkeoloğu olan Jale İnan, uzun yıllar devam eden programlı kazılarla Perge ve Side antik kentlerinin gün ışığına çıkarılmasına emek vermiş; çıkarılan eserlerin sergilenmesi için Antalya ve Side müzelerinin kurulmasını sağlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri