Neoklasik teori, ekonomik faaliyetleri düzenlemek için piyasaları tercih etmesine rağmen, dışsallıkların varlığı nedeniyle piyasaların her zaman sosyal olarak arzu edilen sonucu üretmediğini kabul eder. Dışsallıklar bir tür piyasa başarısızlığı olarak kabul edilir.
Neoklasik ekol mensupları çalışanların organizasyon içersinde nasıl davranmaları gerektiğinden ziyade nasıl davrandıklarını analiz eder ve açıklar. Neoklasik yaklaşım organizasyona yönelik olmaktan ziyade organizasyon içerisinde insan faktörüne yönelik bir yaklaşımdır.
Neoklasisizm, Antik Yunan ve Antik Roma dönemine ait tarzların yeniden canlandırılmasıyla ortaya çıkan bir akımdır. Bu akımın en önemli özelliklerinden biri önceki dönemlerdeki Barok ve Rokoko sanatındaki aşırı süslemeciliğe duyulan tepkinin ortaya konulmasıdır.
Yeni Neoklasik Sentez Klasik ve Keynesyen unsurları tek bir teorik çerçeve içerisinde birleştiren yeni bir yaklaşımdır. Bu sentezin başlıca varsayımları; monopolcü rekabet, maliyetli fiyat ayarlaması ve yapışkan fiyatlardır.
Neoklasik paradigma, piyasa ekonomisi yanında kamu ekonomisinin de ekonomide var olması gerektiğini savunmakta ve bu savı “piyasa başarısızlığı teorisi” ile açıklamaktadır. Piyasanın başarısız olduğu durumlarda kamu kesimi birimleri bizzat üretici olabilirler.
İlgili 33 soru bulundu
Neoklasik; 18. yüzyılın ortalarında başlayan ve o dönem sıklıkla kullanılan barok ve rokoko tarzının aşırı süslemelerine tepki olarak doğmuş mimari bir akımdır. Antik Yunan ve o dönemdeki yapıların görkemli sadeliği örnek alınmıştır. Neoklasik mimaride anıtsal yapı tarzı benimsenmektedir.
Neoklasik makroekonomi teorisinin en önemli varsayımı, “temsili ajan” varsayımıdır. Ajan olarak isimlendirilen karar birimleri arasında rekabetin olduğu söylenerek makroekonomi teorisi şekillendirilmektedir.
Neoklasizm, 18. yüzyılın sonlarından 19. yüzyılın ortalarına kadar etkili olan bir sanat akımıdır. Bu akım, klasik dönem sanatının yeniden canlanması olarak da adlandırılabilir. Mimari, resim, heykel, edebiyat alanlarında etkisini göstermiştir.
Yukarıda değinildiği gibi, neo-klasik düşünce akımları Avusturya'da Karl Menger, İngiltere'de Stanley Jevons ve İsviçre'de Leon Walras tarafından 1870 lerde ortaya atılan marjinal değer teorileri ile başlamıştır.
Neo-klasik yönetim yaklaşımının temelini George Elton Mayo ve F. Roethlisberger'in öncülüğünü yaptığı bir grup akademisyenin 1924-1932 yılları arasında “Western Electric” adlı işletmenin Hawthorne fabrikalarında yaptıkları araştırmalar oluşturmuştur.
Neo-klasik yönetim kuramı temelde klasik yönetim kuramının görüş ve ilkelerine dayanır, ancak bunlara yenileri eklenmiş özellikle insan unsuru öne çıkartılarak, insanın örgüt içinde nasıl davrandığı, davranışının nedenleri ve örgüt yapısı ile davranış arasındaki ilişkiler irdelenmiştir.
Kısaca bu ayrıma göre Neo-Klasik Sistem, makroekonomik analizlerde Klasik Sistem'e oranla farklı ve temelde Keynesgil Sistem'deki makroekonomik parametreleri kullanan, fakat yine de OTİD'e ulaşan sistemdir. analizleri metodolojik açıdan daha da geliştirmiştir (Blaug, 1988).
Edgeworth, Wickstead, Pigou, Böhm- Bawerk, Wieser, Pantoleoni, Barone, Pareto, Wicksell, Cassel, Fisher, Clark bu dönemde neoklasik iktisat kuramına katkıda bulunan en önemli iktisatçılar olmuşlardır.9 Bunu takip eden 30 yıl ise (Keynes devrimine kadar) klasik iktisat kuramlarının neoklasik açıdan yeniden incelenmesi ...
Neoklasik yaklaşımın ele aldığı temel konular insan davranışı, insan ilişkileri, grupların oluşması, grup davranışları, informel organizasyon, liderlik, motivasyon kavram ve teorileri geliştirilmiştir. Bu kavram ve teorilerin hiçbiri klasik teoriler gibi belirgin ve entegre yaklaşımlar değildir.
Bu nedenle neoklasik teoriyi kavrayabilmek için ilk önce temeli olan klasik teoriye değinmek gerekmektedir. Klasik teori Frederick Taylor'un bilimsel yönetimi, Henri Fayol'un yönetsel teorisi ve Max Weber'in bürokratik yaklaşımının bileşiminden oluşan üç kanalda gelişen bir yönetim anlayışıdır.
Ekonomide yaşanan krizler her dönemde iktisat teorisine hakim anlayışın sorgulanmasına yol açmıştır. Keynes'in Genel Teori'sinin yayımlanmasından günümüze kadar makro iktisatta eski ve yeni Neo-Klasik Sentez olarak adlandırılan iki oydaşma oluşmuştur.
Keynesyen ekonomistler genel olarak toplam talebin değişken ve istikrarsız olduğunu ve bunun sonucunda da piyasa ekonomisinin genellikle verimsiz makroekonomik sonuçlarla - talep düşük olduğunda durgunluk veya talep yüksek olduğunda enflasyon - karşılaştığını savunurlar.
Keynesçi iktisatçılar, tam istihdamı ve fiyat istikrarını hedefleyen kamu politikalarını içeren bir devlet müdahalesini savunmuşlardır. Keynes teorisi göre, talebi canlandırmak ve küresel ekonomiyi depresyondan çıkarmak için hükümet harcamalarını azaltılmalı ve daha düşük vergiler uygulamalıdır.
Neo-klasik teori; iletişim, duygular, ihtiyaçlar, kişiler arası ilişkiler, liderlik, motivasyon, hisler gibi daha çok psikolojik konuları ele alan bir yönetim ve organizasyon teorisidir.
Çok eski dönemden beri dilde var olan neoklasik sözcüğünün aslı Fransızca'dır. Bire bir çevirisi tam olarak "yeni eski" anlamına gelmektedir.
Neoklasik mimari 18. yüzyıl ortalarından itibaren İtalya ve Fransa'daki Neoklasik hareket ile birlikte oluşmuş mimarî akım.
Neoklasik hareket, 18. yüzyılın ortalarında başlayan bir akım. Bu hareketin doğması ise sanatçıların, sıklıkla kullanılan barok ve rokoko tarzların süslemelerine tepki vermelerine dayanıyor.
Neoklasik Makro Göç Teorisi, göçü harekete geçiren faktörleri açıklamadaki kabul görmüş en etkin teorilerden biridir. Teoriye göre göçün; ilk olarak finansal olmak üzere göreceli fayda ve maliyet analizinin, rasyonel ekonomik amaçlarla motive edilerek harekete geçtiği varsayılmaktadır (Todaro & Smith, 2006, s. 342).
Kapsamlı bir literatür taraması yapılmış, çıkan sonuçlar açıklanmıştır. Klasik yaklaşımda kapalı mekanik örgütsel sistemler dikkat çekerken neo-klasik yaklaşımda psikolojik ve sosyolojik konular ele alınmış, insan unsuru dikkat çekmeye başlamıştır.
Yeni Keynesyen Makro Modeller, kısa dönem fiyat katılık- ları nedeniyle toplam talebin, reel ekonomik faaliyetlerin te- mel belirleyicisi olduğu düşüncesini ortaya koymaktadır. Bu anlamda parasal politikanın reel ekonomi üzerinde güçlü etkileri vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri