Neptün ve Uranüs gibi buz devi gezegenlerin derinlerinde elmas yağmurları yağıyor olabilir. Neptün ve Uranüs gibi buz devi gezegenlerin derinlerinde elmas yağmurları yağıyor olabilir.
Neptün ve Uranüs'ün derinliklerinde elmas yağıyor olabilir. Şimdiyse bilim insanları, bu durumun nasıl mümkün olabileceğine dair deneysel bulgular oluşturmuşlar. Hipoteze göre, buz devlerinin binlerce kilometre derinliğindeki yoğun sıcaklık ve basınç, hidrokarbon bileşenleri parçalıyor.
Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'de yağmur elmas şeklinde yağmakta. Jüpiter ve Satürn'de elmasların element halindeki karbon ya da grafitin büyük fırtınalar sonucu dönüşmesiyle oluştuğu tahmin ediliyor. Bu katı haldeki elmaslar çekirdeğe yakın yerlerde sıvı hale dönüşüyorlar.
JÜPİTER,SATÜRN,URANÜS VE NEPTÜN
Güneş Sistemi'nin gaz devlerinde ise durum daha büyüleyici. Bu gezegenlerde yağmur, elmas şeklinde yağıyor.
Yüksek kısımlarında, Neptün atmosferi %80 hidrojen, ve %19 helyumdan oluşur. Eser miktarda metan da vardır. Metan, ağırlıklı olarak elektormanyetik tayfın kızıl ve kızılötesi bölgesine denk gelen 600 nm ve daha uzun dalga boylu ışınları soğurur. Bu sebeple, tıpkı Uranüs gibi Neptün de mavi görüntüsüne kavuşur.
İlgili 20 soru bulundu
Güneş Sistemimizdeki son gezegen olan Neptün; karanlık, soğuk ve çok rüzgarlıdır. Güneş'e olan uzaklığı, Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığından 30 kat daha fazladır. Neptün Uranüs'e çok benzer. Dünya boyutunda katı bir merkez üstünde yoğun su buharı, amonyak ve metan gazından oluşur.
Neptün ve Uranüs ikiz gezegenler olarak adlandırılır. Kütleleri, hacimleri ve atmosferlerinin bileşimleri birbirine çok yakındır. Buna rağmen Neptün ve Uranüs'ün renkleri farklıdır. Neptün koyu mavi renkte iken Uranüs açık camgöbeği tonlarındadır.
Neptün ve Uranüs gibi buz devi gezegenlerin derinlerinde elmas yağmurları yağıyor olabilir. Neptün ve Uranüs gibi buz devi gezegenlerin derinlerinde elmas yağmurları yağıyor olabilir.
Baines, "Daha soğuk bir merkeze sahip olan Uranüs ve Neptün'de elmaslar sonsuza kadar kalabilir ama Jüpiter ve Satürn'de değil." diyor. Bu bulgular henüz diğer gezegen uzmanları tarafından değerlendirilmedi fakat BBC'nin konuştuğu uzmanlar, elmas yağmuru olasılığının dışlanamayacağını söyledi.
Şu an için hayatın olduğu bilinen tek gezegen Dünya.
Venüs'ün atmosferinde sürekli olarak devam eden asit yağmurları yağmaktadır.
Venüs'te yağmurun H2SO4 (sülfürik asit) olmasının nedeni, gezegenin yüzeyindeki sıcaklığın 460°C'ye kadar yükselebilmesidir. Bu yüksek sıcaklık, suyun buharlaşmasına ve atmosferdeki su buharının H2SO4'ün oluşumuyla tepkimeye girmesine neden olur.
Dahası Venüs yüzeyi 90 atmosfer basınçla 900 metre derinliğindeki suyun ağırlığı kadar ezicidir. Üstelik neredeyse hiç ara vermeden sülfürik asit yağmurları yağar.
Uranüs küçük kayalık merkezinin üstündeki su, metan ve amonyak sıvılarından oluşur. Atmosferi Jüpiter ve Satürn'de olduğu gibi hidrojen ve helyumdan oluşmuştur. Ayrıca metanda içerir. Uranüs'e mavi rengi veren madde metandır.
Güneşe yakınlığına göre gezegenlerin sıralaması;
Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür'dür.
Neptün üzerindeki en düşük sıcaklık -215 °C, Uranüs'teki en düşük sıcaklık ise -225°C'dir. Yani Uranüs Güneş'e, Neptün'den bir hayli yakın olduğu halde mavi komşusundan daha soğuktur. Evren'in temel yasalarından biriyle (Isı kaynağına yaklaştıkça ısınma artar.)
Neptün'ün atmosferindeki metan yaklaşık 600 nanometre dalga boyundaki kırmızı ışığı soğurur, ışık tayfını oluşturan diğer dalga boyundaki ışınlar ise geri yansır. Aslında sadece metanın etkisi hesaba katıldığında Neptün'ün mavi-yeşil bir renkte görünmesi gerekir.
Mavi gezegen Neptün'e baktığımızda görebileceğimiz en belirgin ve büyük ihtimalle ilk oluşum, büyük kara benek olarak adlandırılan leke olacaktır. Bir fırtına bölgesi olan bu lekenin büyüklüğü ve konumu, büyük kırmızı beneğin Jüpiter'e oranıyla hemen hemen aynıdır.
Neptün'ün kendi etrafındaki 1 turu (1 Neptün Günü) yaklaşık olarak 16 Dünya saati sürmektedir. 1 Neptün yılı ise yaklaşık 165 Dünya yılına (60.190 Dünya gününe) tekabül etmektedir.
9. Neptün burcu
Mistik bir gezegendir. Sezgileri etkiler. Balık burcunun yöneticisidir. Güçlü olduğu burç Yengeç, düşük olduğu burç Oğlak ve zararlı olduğu burç Başak'tır.
Stanford Üniversitesi fizikçileri Güneş Sistemi'nin en uzak iki gezegeni olan Uranüs ve Neptün atmosferinde elmas yağmurları görüldüğünü açığa çıkardı. Ayrıca gaz devlerinin bulut örtüsünün binlerce km altında etkili olan yüksek ısı ve basınç altında kalın bir elmas kabuk da oluşuyor.
Peki ya diğer gezegenlere ne yağıyor? Mars'a karbondioksit, Titan'a metan, Venüs'e sülfürik asit yağıyor ve hatta Neptün'e elmas yağma ihtimali bile var. Gökyüzünden düşen maddenin türü neredeyse gezegenlerin kendileri kadar çeşitlidir.
20 Ağustos 1977'de fırlatılan Voyager 2, 5 Haziran 1989'da Neptün'ü gözlemlemeye başladı ancak 25 Ağustos 1989'da gezegene en yakın noktasına ulaştı. Yani görev uçuş süresi kabaca 12 yıl 5 gündü.
neptün'ün simgesi zıpkın.
Venüs, Güneş'e en yakın gezegen olmamasına rağmen en sıcak gezegendir. Bunun sebebi yoğun sera gazları içeren bir atmosferinin olmasıdır. Bu atmosfer, yoğun olarak karbon monoksit ve sülfürik asite sahip bulutlardan oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri