Neptün'ün bilinen 14 uydusu vardır. Bunların içinde açık farkla en büyüğü; William Lassell tarafından, Neptün'ün keşfinden sadece 17 gün sonra gözlenen, Neptün etrafında dönen toplam kütlenin %99.5'ini oluşturan, ve ayrıca küresel şekle sahip olabilecek kadar kütleye sahip tek gök cismi olan, Triton'dur.
Neptün'ün bilinen 14 uydusu vardır.
Neptün, uydularından Galatea'nın yörüngesine denk gelen ve isim verilmemiş soluk bir halkaya daha sahiptir. Diğer üç uydusu olan Naiad, Thalassa ve Despina halkalar arasındaki yörüngelerde dönmektedirler. Neptün'ün halka-uydu sisteminin şeması.
Uranüs ile birlikte en soğuk iki gezen olma özelliğine sahip Neptün ile ilgili tüm merak edilenler… Neptün de uydusu bulunan gezegenler arasındadır. Toplamda 14 uyduya sahip olan gezegenin en büyük uydusu küresel şekle sahip olabilecek kadar kütleye sahip tek gök cismi olan, Triton'dur.
Neptün'ün 13 uydusu vardır.
İlgili 30 soru bulundu
Neptün (Latince: Neptūnus), Roma mitolojisinde su ve deniz tanrısı. Yunan mitolojisindeki karşılığı Poseidon'dur.
Neptün'ün kendi etrafındaki 1 turu (1 Neptün Günü) yaklaşık olarak 16 Dünya saati sürmektedir. 1 Neptün yılı ise yaklaşık 165 Dünya yılına (60.190 Dünya gününe) tekabül etmektedir.
Ganymede, Jüpiter'in doğal uydularından biridir. Jüpiter'in ve aynı zamanda Güneş Sistemi'nin en büyük uydusudur.
Güneş'ten en uzak sekizinci gezegen olan Neptün parlak mavi renkte görünür. Bir gezegenin hangi renkte göründüğü bileşimiyle ilişkilidir. Güneş'ten en uzak sekizinci gezegen olan Neptün parlak mavi renkte görünür.
Güneş Sistemimizdeki son gezegen olan Neptün; karanlık, soğuk ve çok rüzgarlıdır. Güneş'e olan uzaklığı, Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığından 30 kat daha fazladır. Neptün Uranüs'e çok benzer. Dünya boyutunda katı bir merkez üstünde yoğun su buharı, amonyak ve metan gazından oluşur.
Sonuç olarak, herhangi bir uzay aracının oraya ulaşması 15 yıl kadar sürecektir. Şurada Paylaş! 20 Ağustos 1977'de fırlatılan Voyager 2, 5 Haziran 1989'da Neptün'ü gözlemlemeye başladı ancak 25 Ağustos 1989'da gezegene en yakın noktasına ulaştı. Yani görev uçuş süresi kabaca 12 yıl 5 gündü.
1984 yılında Neptün'ün arkasındaki yıldızların ışığını engelleyen bir şey olduğu tespit edildi. Bu, gezegenin halkalarının varlığını ortaya koyan ilk gözlem oldu. Uranüs'ün halkalarının keşfinden sonra Neptün'e ilerleyen Voyager 2 uzay aracı, 1989 yılında bu halkaların varlığını doğruladı.
Güneşe yakınlığına göre gezegenlerin sıralaması;
Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür'dür.
Büyük gaz devleri, Dünya'nın yörüngesinde dönen ayın boyutlarıyla ölçülebilecek büyüklükte altı adet ay da dahil olmak üzere geniş bir doğal uydular sistemine sahiptir. İç gezegenler olan Merkür ve Venüs'ün hiç doğal uydusu yoktur; Dünya'nın bir büyük ayı (Ay) vardır; ve Mars iki küçük aya sahiptir, Phobos ve Deimos.
Neptün' ün genel etkisi temizleyip arındırıp saflaştırmaktır. Yanından geçen gezegeni şifalar. Sınırları aşmayı ve engelleri ortadan kaldırmayı Neptün temsil eder.
Uranüs, güneş sisteminin yedinci gezegenidir ve bilinen 27 doğal uydusu vardır.
Katı yüzeye sahip olmamakla birlikte gezegenin dış katmanı genel olarak hidrojen ve helyumdan oluşur. İç katmanında ise gezegenin kütlesinin çoğu kayalık bir çekirdeğin üzerindeki sıcak ve yoğun maddelerden (su, metan ve amonyak) oluşur.
Modern astrolojinin ortaya çıkışı ile, Neptün balık burcuna, Plüton Akrep burcuna, Uranüs ise kova atfedilmiş, fakat bu saydığımız Uranüs, Neptün ve Plüton aslında jenerasyon gezegenleridir, bireysellikten çok toplum ve dönemle ilişkilidir.
Mavi gezegen Neptün'e baktığımızda görebileceğimiz en belirgin ve büyük ihtimalle ilk oluşum, büyük kara benek olarak adlandırılan leke olacaktır. Bir fırtına bölgesi olan bu lekenin büyüklüğü ve konumu, büyük kırmızı beneğin Jüpiter'e oranıyla hemen hemen aynıdır.
18 yaşındaki Hint öğrenci Rifath Sharook'un tasarladığı dünyanın en küçük uydusu, NASA'nın Wallops Uzay Merkezi'nden uzaya gönderildi. Karbonfiber malzemeden, üç boyutlu yazıcı kullanılarak yapılan uydu sadece 64 gram ağırlığında.
Güneş sistemindeki sekiz gezegen içinde Güneş'in etrafında en hızlı hareket eden gezegen Merkür'dür. Ortalama olarak saniyede 47 kilometre hızla Güneş etrafındaki yörüngesinde dolanır.
Bu keşiften önce, Satürn'ün Uluslararası Astronomi Birliği tarafından tanınan 83 uydusu vardı. Yeni atılım, gezegenin uydu sayısını 145'e çıkarıyor. Böylece Satürn, "Uydu Kralı" unvanını Jüpiter'den alıyor ve aynı zamanda evrende 100'den fazla uydunun yörüngesinde döndüğü bilinen ilk gezegen haline geliyor.
Neptün ve Uranüs ikiz gezegenler olarak adlandırılır. Kütleleri, hacimleri ve atmosferlerinin bileşimleri birbirine çok yakındır. Buna rağmen Neptün ve Uranüs'ün renkleri farklıdır. Neptün koyu mavi renkte iken Uranüs açık camgöbeği tonlarındadır.
Güneş Sistemimizdeki Güneş'e en uzak gezegen olan Neptün, Güneş'ten 4,5 milyar kilometre, en uzaktaki ikinci gezegen Uranüs ise 2,88 milyar kilometre uzaklıktadır. Neptün üzerindeki en düşük sıcaklık -215 °C, Uranüs'teki en düşük sıcaklık ise -225°C'dir.
Dünya 1 yıl = 365 gün. Mars 1 yıl= 686 gün. Jüpiter 1 yıl = 4333 gün. Satürn 1 yıl = 10.755 gün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri