Nergis türü oldukça bilinen bir çiçek türüdür. Hoş bir kokuya sahip olan bu bitki türleri 20-30 santimetre kadar uzayabilmektedir. Bu bitki türünün soğanlarının en uygun ekim dönemi sonbahar aylarının başlarıdır.
Nergis çiçeğinin bakımı çok önemlidir. Çünkü iyi bir bakım çiçeğin sağlıklı bir biçimde açmasını sağlar. Nergis çiçeğinin açması için soğanlarının Ağustos ile Kasım aylarında arasında ekilmesi gerekir.
Nergis soğanı yıllar geçtikçe irileşir. İrileşen nergis soğanları diplerinden minik yavru soğanlar verir. Bu yavru soğanlar ara soğandan ayrılarak dikilebilir ve nergis çiçeği çoğaltılabilir.
Güz aylarında dikimi yapılan çiçek soğanları Soğanlı bitkiler bahçe ve saksılarda en kolay ve başarı ile yetiştirilen çiçekli bitkilerin başındadır. Amatör bir yetiştirici bile kolaylıkla bazı püf noktaları göz önünde bulundurarak, bahar aylarında birbirinden güzel çiçeklere kavuşabilir.
Orta boy saksının yarısını, bitki için önerilen vitamin ve mineral oranı yüksek toprakla doldurun. Toprağın tam ortasına nergis soğanlarını yerleştirin ve soğanların üzerini kalan toprakla örtün. Sprey şişeyle çok az sulama yaparak bir süre bekleyin. Soğanları dikmek için en geç Kasım ayı uygundur.
İlgili 21 soru bulundu
Nergis tohum olarak değil soğandan dikilerek üretilen bir bitki türüdür. Kasım ve ocak ayları arası nergis soğanı ekimi için en uygun zamandır.
Nergis soğanlarınızı bir sonraki yıl da kullanmak istenirse çiçek döneminden bitiminden sonra yaprakları sararıncaya kadar bekleyip temmuz-ağustos aylarında soğanları topraktan çıkartabilirsiniz.
Soğan, Eylül ve Nisan ayları arasında ekilebilir.
Soğuk iklime sahip yerlerde Eylül ile Kasım ayları arasında, ılıman iklime sahip olan yerlerde Ekim ile Ocak ayları arasında dikilebilirler. İlk dondan sonra toprağın rahatlıkla işlenebilir olması dikim için idealdir. Yaz soğanları ise Mart -Haziran ayları arasında dikilebilir.
Tohumdan çoğaltma; Genel olarak soğanlı bitkiler de bu yöntem pek uygulanmaz. Bazı bitkiler tohum bağlamaz, tohum bağlayan bitkilerde ise bitkinin; tohumdan çiçek açacak duruma gelmesi için 3-6 yılın geçmesi gerekir. noktasından çaprazlama birkaç kez keskin bir bıçakla yarıya kadar kesilir. Dikim yerlerine dikilir.
Baharın müjdecisi soğanlı çiçeklerden biri olan nergis çiçeği harika kokusu ve dikkat çekici rengi ile her zaman bulunduğu ortama harika bir ambians katar. Her baharda kendiliğinden ortaya çıkar hızlıca yaprakları oluşur ve o ince uzun yapraklar arasından narin bir çiçek çıkar.
Sıcağa ve soğuğa oldukça dayanıklı bir bitki olan nergise hem dış mekanda hem de dış mekanda bakmak mümkündür.
Lale Soğanı Ne Zaman Dikilir? Lale soğanları çeşitlere göre Eylül ile birlikte Mart ayının ilk haftasına kadar dikebilirsiniz.
Enginar fideleri de aralık ayında ekilebilir. Çiçekler arasında ise lale, sümbül, safran, zambak ve nergis soğanları ekilebilmektedir. Güller için gübreleme yapılması da uygun olmaktadır.
-Açtığınız tohum çukurlarına 2-3 tohum atmanız gereklidir. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 7-21 günde çimlenir. -Çimlendirme yaptığınız toprak hafif nemli olmalıdır, çok sulu olmaması gerekir.
TDK güncel yazım kılavuzuna göre nergis mi, nergiz mi? Türkçe'de kullanılan bir çok kelime söyleyiş ve yazılış biçimlerindeki farklılıklar nedeniyle yanlış yazılır. Bu kelimelerden biri de 'nergis'dir.
Laleler, ilkbaharda açan gösterişli çiçeklerdir. Çoğu zaman laleler soğanları ile birlikte bir yıl boyunca toprakta bırakıldığında bir sonraki sene açabilirler ancak iklim koşulları sebebi ile bu risk anlamına gelir.
Lale soğanı şeklinde ekilen tohumlar nemli ve güneşli ortamlarda 20 ile 25 gün içerisinde çimlenmektedir.
Lale çiçeğini hafta iki kez olacak şekilde düzenli aralıklar ile sulayabilirsiniz. Yaz aylarında lale çiçeği sıcakların etkisiyle daha fazla suya ihtiyaç duymaktadır. Sulama yaparken toprağın her tarafına eşir miktarda dağılacak şekilde sulama yapılması gerekmektedir. Sulama miktarının yoğun olmaması gerekmektedir.
Soğan, erken gelişme evresinde 10-12 derecelik serin havadan hoşlansa da baş bağlama ve baş büyümesi aşamalarında fazla sıcaklık olması gerekir. Baş bağlama döneminde 20-22 derecelik, başın büyümesi döneminde ise 24-28 derece sıcaklıklardan hoşlanır. Soğanın istediği gün uzunlukları ise çeşitlerine göre değişir.
Elle serpme veya mibzerle ekimde dönüme ortalama 1-2 kg tohum kullanılıyor. Soğan tohumları kaplanıp ekileceği zaman ise dönüme 0,3-0,5 kg tohum gerekiyor. Kaplanıp ekilen tohumlarda baş çapı ve kalite daha yüksek oluyor.
Tohum ekimi Ekim ayında tohum yastıklarına yapılır. Mart-Nisan aylarında tohum yastıklarındaki fideler esas dikim yeri olan tavalara 5-10 cm sıra üzeri, 10-15 arası dikimi yapılır.
Anavatanı Avrupa olan bu bitkilerin en çok tür zenginliğine İspanya ve Portekiz'de rastlanmaktadır.
Bunun yanında kardelen ve çiğdem gibi erkenci yapıya sahip olan bitkiler şubat ayı içerisinde, sümbül ve nergis gibi soğanlı bitkiler mart ayı içerisinde, lale gibi soğanlı bitkiler ise nisan başında çiçek açmaktadır. Soğanlı bitki ekeceğiniz taktirde bol miktarda ekmeniz daha yararlı olacaktır.
Türkiye'nin iklimi nergizin yetişmesine elverişli olduğu için hemen hemen her yerde yetişir. Hasadın ardından yaklaşık 10 gün canlı kalabilen, rengi, narin yapısı ve güçlü kokusuyla dikkati çeken nergis, kozmetik sanayisinde de kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri